• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №3(12) | 22.02.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №3(12) | 22.02.2018 р.

Це – вже дванадцятий (і третій у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • з’ясуємо, як зазначати у декларації з прибутку фінрезультат, якщо у фінзвітності він відображається у тис. грн;
  • проконсультуємо, коли списувати на витрати залишок коштів, залишених у ліквідованому банку;
  • зазначимо, в яких випадках колишні «єдинники» мають коригувати фінрезультат на суму «перехідних операцій»;
  • поговоримо про заповнення декларації з податку на прибуток та фінансової звітності за 2017 рік;
  • розповімо, чи можна відображати від’ємне значення минулих періодів у декларації при незастосуванні податкових різниць;
  • і наостанок – наведемо роз’яснення ДФС щодо нарахування авансового внеску з податку на прибуток при отриманні дивідендів від дочірньої компанії.

Гарного вам читання!

 

***

Як зазначати у декларації з прибутку фінрезультат, якщо у фінзвітності він відображається у тис. грн?
Податківці у роз’ясненні у підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР» зауважили, що фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку. Своєю чергою, за ст. 9 Закону №996 підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

Отже, декларація з податку на прибуток заповнюється саме на підставі первинних документів.

Але згідно з формою декларації її показники слід заповнювати у гривнях. Тому суму фінансового результату слід відображати також у гривнях без копійок; з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

 

У ліквідованому банку залишився залишок коштів: які наслідки в обліку та оподаткуванні
По-перше, такі кошти на рахунку визнаються сумнівною заборгованістю, тільки якщо вони не можуть бути повернені. У такому разі відбувається списання коштів на рахунку в банку і визнання заборгованості банку з повернення цих коштів (Д-т 377 К-т 311).

По-друге, виникнення в обліку сумнівної дебіторської заборгованості призводить до необхідності створити резерв сумнівних боргів (Д-т 944 К-т 38). За квартал його створення платникам, які застосовують податкові різниці, слід буде збільшити фінрезультат на суму резерву.

По-третє, кошти, що знаходяться на поточному рахунку банку, будуть визнаватися безнадійною заборгованістю тільки у разі наявності підтверджуючих документів про припинення банка-боржника як юрособи у зв'язку з його ліквідацією (має бути запис в ЄДР щодо ліквідації банку). В бухобліку таке списання буде відображатися проведеннями:

  • за рахунок існуючого резерву сумнівних боргів (Дт 38 Кт 377);
  • на суму, яка перевищує розмір залишку резерву сумнівних боргів (або у випадку, якщо такий резерв не створювався) (Дт 944 Кт 377).

За квартал списання безнадійної заборгованості платникам, які застосовують податкові різниці, слід буде:

  • збільшити фінрезультат на суму списаної заборгованості;
  • зменшити фінрезультат на її суму, в т.ч. за рахунок резерву, якщо списання відбулося саме на підставі запису в ЄДР щодо ліквідації банку.

Детальніше про це читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 30.01.2018 р. №338/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

За яким ідентифікатором форми подавати «квартальникам» декларацію з прибутку за 2017 рік
Податківці у підкатегорії 102.23.02 «ЗІР» зазначили, що в електронному вигляді цю декларацію слід подавати з ідентифiкатором форми J0100116 (де 16 – номер версії документа, яка є чинною станом на 01.01.2018 року).

Що робити тим платникам, які помилилися та подали за неправильним ідентифікатором, податківці не розповіли. Але від себе додамо наступне.

Від помилкової декларації слід буде відмовитися. Як саме це зробити, розповідали тернопільські податківці ще у 2017 році (ця консультація актуальна й досі). Відповідно до їх роз`яснення, «платнику слід звернутись письмово до контролюючого органу з обґрунтуванням обставин помилково поданої податкової звітності та проханням не визнавати дану звітність як податкову».

Також потрібно подати правильну декларацію, адже помилкова не враховується як подана.

 

Відображаємо від’ємне значення минулих періодів у декларації при незастосуванні податкових різниць
На сьогодні пп. 134.1 ПКУ встановлено окремі правила зменшення фінрезультату на від’ємне значення об’єкта оподаткування за минулі періоди. Таке зменшення проводиться незалежно від суми отриманого річного доходу та незалежно від рішення щодо застосування податкових різниць. Від’ємне значення відображається у рядку 3.2.4 додатку РІ з відповідним його перенесенням у рядок 03 декларації з податку на прибуток.

Звертаємо увагу: якщо від’ємне значення зменшує суму прибутку за поточний рік, то таке зменшення є податковою пільгою. У такому разі на платника покладається обов’язок заповнювати та подавати Звіт про пільги.

Про це детально ми розповідали у нашій консультації (для передплатників).

 

Коли колишні «єдинники» мають відкоригувати фінрезультат на суму «перехідних» операцій?
Черкаські податківці зазначили, що такий обов’язок настає у юрособи-«єдинника» тільки у разі отримання річного обсягу доходу понад 20 млн грн. У такому разі визначений фінрезультат на підставі П(С)БО слід буде збільшити на суму доходу, отриману під час перебування на спрощеній системі до моменту переходу.

А от колишні «єдинники», в яких сума річного доходу за даними бухобліку менша за 20 млн грн, вищезазначене коригування не здійснюють. Про це податківці пишуть у в індивідуальній консультації від 26.01.2018 р. №298/ІПК/23-00-12-0413.

Звертаємо увагу: для незастосування податкових різниць платнику з річним доходом меншим ніж 20 млн грн слід прийняти відповідне рішення, зафіксувати його у наказі по підприємству та відобразити у відповідній графі наприкінці декларації з податку на прибуток. Без зазначення цієї інформації у декларації вважатиметься, що підприємством прийнято рішення про застосування різниць.

 

Наостанок – дві аналітики від редакції та одне роз’яснення від ДФС
Як заповнити декларацію з податку на прибуток залежно від застосування чи незастосування податкових різниць? Як відобразити збитки минулих років та їх вплив на об'єкт оподаткування поточного року? Про все це та про нюанси заповнення інших рядків декларації та її додатків читайте у нашій аналітиці.

Хто може не подавати фінзвітність податківцям? За якими критеріями підприємство визначає форму звітності? Як складати фінзвітність? Що буде за її неподання? Читайте в аналітичному матеріалі від редакції (для передплатників).

А ось питання, пов’язані з нарахуванням авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів материнській компанії, розглянуті податківцями у цій консультації («материнська компанія не повинна нараховувати та перераховувати до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток від суми дивідендів, отриманих від дочірньої компанії, при їх подальшому перерахуванні на користь власників корпоративних прав материнської компанії»).

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»