• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(27) | 22.10.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(27) | 22.10.2018 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і двадцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, чого чекати платникові податку на прибуток при виконанні безоплатно робіт для «єдинника»;
  • проінформуємо, чому світовий банк проти введення податку на виведений капітал;
  • з’ясуємо, які наслідки з податку на прибуток виникають при внесенні ОЗ до статутного капіталу іншої юрособи або повернення його засновнику;
  • проконсультуємо, як звітувати з податку на прибуток у разі отримання збитку;
  • поговоримо про склад квартальної та річної фінзвітності залежно від категорії підприємств;
  • дізнаємося, чи потрібно коригувати фінрезультат у разі отримання дивідендів від юрособи-«єдинника»;
  • розкажемо, як придбання ОЗ відобразити в податковому обліку.

Гарного вам читання!

 

***

Платник податку на прибуток виконав безоплатно роботи для «єдинника»: які наслідки?
Запорізькі податківці зауважили, що безоплатно виконані роботи є різновидом безповоротної допомоги.

Тож на такі операції поширюється норма пп. 140.5.9 ПКУ. Тому, якщо отримувачем безоплатно виконаної роботи є юрособа – «єдинник», то підприємству – надавачу безповоротної фінансової допомоги необхідно збільшувати свій фінрезультат до оподаткування на суму такої роботи за результатами кварталу їх виконання та відображення в обліку витрат.

 

Податок на виведений капітал є популізмом, – Світовий банк
Заміна в Україні податку на прибуток податком на виведений капітал вигідна дуже обмеженому колу впливових осіб.

Про це заявила директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен у своєму інтерв’ю.

«Ризик популізму підвищується перед виборами. На жаль, ми вже помітили кілька популістських ініціатив. Перша з них вже обговорюється відкрито: заміна податку на прибуток податком на виведений капітал», – заявила Кахконен.

На думку представниці Світового банку, Україна не може собі дозволити впровадження цієї податкової ініціативи.

«Введення ПнВК скоротить дохідну частину бюджету на 1,5% від ВВП. Фіскальна ситуація, яка і так складна, стане ще складнішою. В Україні ми не бачимо можливостей для реалізації цієї заміни. Які видатки урізати? На пенсії? На охорону здоров'я? Запровадження ПнВК вигідне лише дуже обмеженому колу впливових осіб», – сказала вона.

Але згодом, Н. Южаніна заявила, що у четвер, 8 листопада, законопроект про податок на виведений капітал буде розглядатися у Верховній Раді.

 

Вносите ОЗ до статутного капіталу іншої юрособи або повертаєте його засновнику: наслідки
Дніпропетровські податківці вказали, що операція з внесення до статутного фонду іншої юридичної особи основних засобів та нематеріальних активів або повернення внеску засновнику у вигляді основних засобів розглядається як їх вибуття.

Тому у податковому обліку проводяться коригування фінансового результату до оподаткування передбачені п. 138.1 та 138.2 ПКУ для ліквідації або продажу основних засобів або нематеріальних активів.

 

Платник податку на прибуток отримав дивіденди від «єдинника»: чи потрібно коригувати фінрезультат?
Запорізькі податківці нагадали, що з 1 січня 2018 року норми пп. 140.4.1 ПКУ змінилися. З цієї норми було виключено згадку про отримані дивіденди від юрособи-«єдинника».

Тому з 2018 року при отриманні дивідендів від «єдинників» платники податку на прибуток не можуть зменшувати свій фінрезультат на їх суму.

 

Склад квартальної та річної фінзвітності залежно від категорії підприємств
Запорізькі податківці зауважили, що платники податку на прибуток (крім суб'єктів мікропідприємств, малого підприємництва, неприбуткових організацій, представництв нерезидентів) разом з відповідною декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали подають квартальну фінзвітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати.

До річної податкової декларації такі платники подають відповідну річну фінансову звітність, яка включає: Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річної фінансової звітності (форми №1 – 5).

Платники податку на прибуток – суб'єкти мікропідприємств, малого підприємництва, представництвами нерезидентів подають разом з квартальною або річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати, складених за нормами та формами П(С)БО №25.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Підприємство за результатами звітного періоду отримало збиток. Як його відобразити в бухгалтерському обліку та фінзвітності? Як заповнити декларацію з прибутку у такому випадку? Чи доведеться подавати звіт про пільги? Про це ми розповідали тут (для передплатників).

Як зареєструвати легковий автомобіль в органі МВС? Коли слід сплачувати пенсійний збір? В яких випадках доведеться стати платником акцизного або транспортного податку? В який строк зазначати цей автомобіль в ф. № 20-ОПП? Як вводити його в експлуатацію? Про все це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»