• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №20(29) | 21.11.2018 р.

Двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №20(29) | 21.11.2018 р.

Це – вже двадцятий з початку року (і двадцять дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки пройшло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо про плани Мінфіну змінити форму розрахунку частини чистого прибутку (доходу);
  • визначимося, коли при виправленні помилки у фінзвітності слід подати уточнюючу до декларації з прибутку;
  • поговоримо про облік гарантійного ремонту у виробника/продавця;
  • розповімо, як визначити статус отримувача у разі надання фіндопомоги;
  • з’ясуємо, чи доведеться збільшити свій фінрезультат у разі компенсації споживачеві витрат на повернення ним товарів;
  • дізнаємося, коли проводити коригування фінрезультату на суму контрольованих операцій.

Гарного вам читання!

***

Надаєте фіндопомогу: як визначити статус отримувача?
Вимог щодо документального підтвердження статусу отримувача безповоротної фінансової допомоги як платника податку на прибуток на загальних підставах ПКУ не містить. Тож платник податків не обмежений у виборі способу та форми отримання інформації. Такий висновок містить ІПК від 23.10.2018 р. № 4517/ІПК/26-15-12-03-11.

Але оскільки нормами пп. 140.5.10 ПКУ встановлені випадки коригування фінрезультату на суму наданої фіндопомоги залежно від отримувача, то податківці рекомендують перш ніж надавати фіндопомогу, з’ясувати статус отримувача або переконатися, що він не змінився. Про це ми писали тут.

 

Алгоритм подання уточнюючої фінзвітності до декларації з податку на прибуток
У разі виявлення помилок у фінансовій звітності платник податків повинен разом з уточнюючою декларацією з податку на прибуток подати виправлену фінансову звітність.

При поданні уточнюючої декларації з податку на прибуток у таблиці «Наявність додатків» проставляється позначка про подання додатка «ФЗ» до декларації та зазначаються відомості про форми фінансової звітності, які були подані/подаються до органу ДФС.

Також підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності, якщо за результатами проведеної аудиторської перевірки виявлено помилки, з метою самостійного виправлення помилок або з інших причин. Про це ми розповідали тут.

 

Нова форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) – у проекті від Мінфіну
9 листопада ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити нову форму Розрахунку частини чистого прибутку (доходу).

Завантажити проект нової форми можна тут>>

Проектом наказу затверджується уніфікована форма Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) для усіх суб’єктів господарювання, які зобов’язані нараховувати та сплачувати зазначений платіж до державного та місцевого бюджетів.

Про це та про причини затвердження нової форми розрахунку читайте у нашій новині.

 

Коли проводити коригування фінрезультату на суму контрольованих операцій?
14 листопада 2018 року Мінфін видав свій наказ №887 «Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо застосування положень пп. 140.5.4, 140.5.6 ПКУ стосовно визначення податкового (звітного) періоду для коригування фінансового результату до оподаткування».

Завдяки цій УПК усунено неоднозначне трактування та різнотлумачення при застосуванні положень пп. 140.5.4, 140.5.6 ПКУ стосовно визначення звітного періоду для коригування фінансового результату до оподаткування.

Зокрема, коригування фінансового результату до оподаткування за операціями з нерезидентами, визначеними в абз. 3 та 4 пп. 140.5.4 і пп. 140.5.6 ПКУ, мають здійснюватися за результатами звітного року та відображаються у декларації з податку на прибуток за рік.

 

Компенсуєте споживачеві витрати на повернення ним товарів: що з коригуванням фінрезультату?
Податківці в індивідуальній консультації від 02.11.2018 р. № 4667/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вказали, що відшкодування продавцем витрат споживача у зв'язку з поверненням таким споживачем продукції відповідно до част. п'ятої ст. 12 Закону №1023-ХІІ не підпадає під визначення неустойки (штрафу, пені) згідно з нормами ЦКУ.

Тому у разі здійснення платником податку на прибуток такої компенсації податкових різниць не виникає.

Про це та про те, які інші податкові наслідки виникатимуть у разі компенсації повернутих товарів, читайте у нашому коментарі до зазначеної ІПК.

 

І наостанок – аналітика від редакції для передплатників
Продавши товар, продавець не назавжди прощається з покупцем. Їхні шляхи знову можуть пересіктися у разі проведення гарантійного ремонту. Що відбувається в такому випадку в бухгалтерському та податковому обліку у продавців? Про це ми розповіли тут.

***

 

Зверніть увагу!

29 листопада редакція проведе вебінар «Дивіденди: розрахунок, оподаткування та оптимізація». Лектор – Мар'яна Кавин; консультант з питань оподаткування, САР, СІРА, АССА DipIFR, IFA-внутрішній аудит.

Ми розповімо, як розрахувати та оподаткувати дивіденди. Визначимося, які особливості обліку виникають у разі виплати дивідендів засновникам-нерезидентам. Окремо зупинимося на впливі нового Закону про ТОВ та ТДВ на розрахунку та виплаті дивідендів. А ще вкажемо, які податкові наслідки очікують підприємство, коли засновник виходить «по-доброму».

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»