• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №22(31) | 20.12.2018 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №22(31) | 20.12.2018 р.

Це – вже двадцять другий з початку року (і тридцять перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки пройшло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, які податкові наслідки виникають у разі прощення нерезидентом процентів за кредитом;
  • розповімо, яких змін зазнала форма декларації з прибутку;
  • розкажемо про позицію Мінфіну щодо впровадження податку на виведений капітал тільки для підприємств з річним доходом до 200 млн грн;
  • дізнаємося, як нараховувати податкову амортизацію на придбаний ОЗ, який вже був у використанні;
  • з’ясуємо, чи подавати декларацію з податку на прибуток у разі нездійснення діяльності.

Гарного вам читання!

***

 

Мінфін оновив додатки до декларації з прибутку
Мінфін наказом від 19.10.2018 р. №842 (зареєстрований в Мін'юсті від 15.11.2018 р. за №1303/32755) затвердив зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств (зокрема, змінено додатки ЗП, ПН та оновлено додаток РІ до декларації). Детально про зміни ми писали тут.

Згідно з текстом наказу, він набере чинності з дня його офіційного опублікування. І ось 14 грудня його було оприлюднено в «Офіційному віснику України» № 96.

Але відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тому за правилами ПКУ вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

  • платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2019 року;
  • платникам з річним звітним періодом - за 2019 рік.

Проте роз'яснення ДФСУ щодо цього поки що немає. Тож, цілком можливо, що за новою формою декларації звітуватимемо і за 2018 рік. Про це все ми писали тут.

 

Не здійснюєте діяльність: що з декларацією з прибутку?
Дніпропетровські податківці навели норму п. 49.2 ПКУ. За нею платник податків зобов’язаний за кожний звітний період виникнення об’єктів оподаткування або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є

Конкретно про звільнення щодо звітування з прибутку у разі відсутності прибутку чи збитку податківці не вказали. Тож можна вважати, що декларацію з прибутку слід подавати в будь-якому разі.

Окремо вони наголосили, що у декларації платник податку на прибуток повинен зазначити усі передбачені у ній показники. Якщо будь-який рядок декларації або додатка до декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), то такий рядок прокреслюється.

Додатки до окремих рядків декларації, незаповнені через відсутність операцій (показників), до ДФС не подаються.

 

Придбали ОЗ, який був у використанні: як нараховувати амортизацію?
Тернопільські податківці зауважили, що у податковому обліку мінімально допустимий строк амортизації вартості придбаного (безоплатно отриманого) основного засобу, що був у використанні, встановлюється підприємством (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), однак він не може бути меншим за мінімально допустимі строки визначені пп. 138.3.3 ПКУ.

 

Податок на виведений капітал можуть запровадити тільки для підприємств з річним доходом до 200 млн грн
Заступник міністра фінансів Сергій Верланов зазначив, що цілком реальною можливістю є запровадження податку на виведений капітал для малого та середнього бізнесу з річним обсягом доходу до 200 млн грн.

Але це можливо тільки при використанні компенсатора у вигляді умовної сплати авансом ПнВК в розмірі 50% від суми податкових зобов’язань з податку на прибуток. Тоді 98% компаній перейшли би на сплату ПнВК і отримали його переваги, а решта 4 500 компаній з річним обсягом доходу більше 200 млн грн поки що платила би його. Саме таку позицію щодо поетапного впровадження цього податку підтримує і МВФ.

Заступник міністра фінансів також додав, що дискусія, яким чином міняти податок на прибуток в Україні, триває.

 

І наостанок –роз’яснення від ДФС
Про порядок оподаткування доходів нерезидентів у вигляді процентів за наданими кредитами/позиками, якщо такі проценти не виплачуються нерезиденту, читайте тут У разі виплати нерезиденту доходів із джерелом їх походження з України у вигляді процентів такі доходи підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ незалежно від способу виплати такого доходу, у тому числі шляхом зарахування зустрічної однорідної вимоги. Податок з доходів нерезидентів у цьому випадку сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги»).

 Річна декларація з прибутку і не тільки

Річна декларація з прибутку і не тільки 
Приєднуйтесь до відеокурсу «Декларація з податку на прибуток. Фінансова звітність: актуально, важливо, вчасно» з Мар'яною Кавин та дізнайтесь:

  • про фінзвітність та декларацію на числових прикладах;
  • як не показати збитки поточного року;
  • як обрати правильний пакет та виправити помилки у фінзвітності;
  • про податкові різниці для мало- та високодохідників.

Відеокурс складається з чотирьох відеоуроків, останній з яких повністю присвячено відповідям на запитання. А до 21 грудня діють святкові знижки!

Замовити курс >>>

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»