• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №1(32) | 10.01.2019 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №1(32) | 10.01.2019 р.

Це – перший з початку року (і тридцять другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • визначимося, хто з платників податку на прибуток звітує один раз на рік, а хто щоквартально;
  • проінформуємо, що прискорену податкову амортизацію можна застосовувати і в 2019 році;
  • наведемо рекомендації податківців щодо звітування з податку на прибуток за 2018 рік за оновленою формою;
  • дізнаємося, що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток у 2019 році;
  • нагадаємо, коли при наданні безповоротної фінансової допомоги виникають податкові різниці;
  • зазначимо, які податкові різниці виникають при списанні безнадійної дебіторської заборгованості.

Гарного вам читання!

***

 

Хто з платників податку на прибуток звітує один раз на рік, а хто щоквартально?
Податківці з Київської області нагадали, що відповідно до п. 137.5 ПКУ річний період встановлюється для:

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного року;

  • виробників сільськогосподарської продукції;

  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності за попередній рік не перевищує 20 млн грн.

Квартальний період встановлено для платників податку на прибуток, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) перевищує 20 млн грн.

 

Прискорену податкову амортизацію застосовуємо і в 2019 році
Законом №2628 період введення в експлуатацію ОЗ для застосування «прискореної» амортизації було продовжено до 31 грудня 2019 року.

Зверніть увагу, що для таких основних засобів повинні виконуватися такі вимоги:

  1. витрати на придбання таких основних засобів понесені (нараховані) платником податків після 1 січня 2017 року;

  2. основні засоби не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;

  3. основні засоби введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року;

  4. основні засоби використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за винятком платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Тобто платник податку може застосовувати метод «прискореної» податкової амортизації і до ОЗ, які було введено в експлуатацію в 2019 році, за умови дотримання зазначених вище вимог. Про це ми писали тут.

 

Податківці рекомендують (!) звітувати з податку на прибуток за 2018 рік за оновленою формою
8 січня на сайті ДФСУ оприлюднено лист від 04.01.2019 р. №357/7/99-99-15-02-01-17. В ньому податківці у подробицях розказали, що змінилося в оновленій декларації з прибутку.

Крім того, вони зауважили, що видання Наказу №842 обумовлено змінами з 01.01.2018 року в оподаткуванні податком на прибуток, які впливають на показники бюджету поточного року. А отже, платникам податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік рекомендовано подавати декларацію за оновленою формою.

Якщо подати декларацію не за новим форматом, то скоріш за все від податківців прийде відмова щодо її прийняття (за умови, що програмне забезпечення вже налаштовано на оброблення виключно нового формату). Тож не виключено, що подання декларації за старою формою може призвести до штрафу за неподання у 170 грн. Але як фіскали збираються поєднати «рекомендації» із власним ПЗ – наразі інформації немає. Про це ми докладніше розповідали у своїй новині.

 

Коли при наданні безповоротної фіндопомоги виникають податкові різниці?
Податківці в індивідуальній консультації від 20.12.2018 р. №5331/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вкотре наголосили, що надавачу безповоротної фіндопомоги доведеться збільшувати свій фінансовий результат у разі її надання неприбутковій організації, якщо вона більша ніж 4% оподатковуваного прибутку попереднього року, а також у разі її надання «єдинникам», фізособам-«загальникам» та платникам податку на прибутку – «нульовикам».

 

І наостанок – аналітика від редакції та ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо питання практичного застосування пп. 139.2.2 ПКУ читайте тут У разі списання дебіторської заборгованості, яка відповідає /не відповідає ознакам, встановленим пп. 14.1.11 ПКУ, щодо якої не створено резерв сумнівних боргів, фінансовий результат до оподаткування згідно з пп. 139.2.1 ПКУ підлягає збільшенню на суму списаної заборгованості.

При цьому зменшення фінансового результату відповідно до пп. 139.2.2 ПКУ здійснюється лише на суму дебіторської заборгованості, яка відповідає ознакам пп. 14.1.11 ПКУ, чинним на дату її списання, незалежно від того, чи створено резерв сумнівних боргів за такою заборгованістю»).

Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток у 2019 році? По-перше, актив з права користування виводиться з податкового обліку. По-друге, щодо застосування податкової різниці «30-відсоткове збільшення фінрезультату» змінено перелік контрагентів. По-третє, внесено зміни щодо визначення ОЗ (машин та обладнання), що в податковому обліку належать до четвертої групи. Більше про зміни читайте тут.

 Складаємо річну прибуткову декларацію та фінансову звітність

Актуально! Складаємо річну прибуткову декларацію та фінансову звітність
Запрошуємо на відеокурс про податок на прибуток та фінзвітність з Мар’яною Кавин.

Ви дізнаєтеся:

  • про фінзвітність та декларацію на числових прикладах;
  • як не показати збитки поточного року;
  • як обрати правильний пакет та виправити помилки у фінзвітності;
  • про податкові різниці для мало- та високодохідників.

Лектор надасть відповіді на всі запитання учасників вже 25 січня у прямому ефірі. Приєднуйтесь до перегляду уроків та чекаємо на ваші питання! Дізнатися більше про відеокурс та оформити замовлення зі знижкою можна за посиланням.

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»