• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №2(33) | 30.01.2019 р.

Тридцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №2(33) | 30.01.2019 р.

Це – другий з початку року (і тридцять третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • наведемо рекомендацію ДФС щодо подання декларації з прибутку за новою формою вже при звітуванні за 2018 рік;
  • проінформуємо про останні новини щодо податку на виведений капітал;
  • розповімо, чи подавати додаток ВП у разі виправлення фінзвітності;
  • дізнаємося, чи визнається контрольованою операція з безоплатного отримання товару від нерезидента;
  • поговоримо про заповнення річної фінзвітності за 2018 рік;
  • визначимося, що змінилося в оподаткуванні прибутку страховиків у 2019 році.

Гарного вам читання!

***

 

Податківці рекомендують звітувати з податку на прибуток за 2018 рік за оновленою формою
8 січня на сайті ДФСУ оприлюднено лист від 04.01.2019 р. №357/7/99-99-15-02-01-17, в якому податківці у подробицях розказали, що змінилося в оновленій декларації з прибутку.

Крім того, ДФСУ зауважила, що видання Наказу №842 обумовлено змінами з 01.01.2018 року в оподаткуванні податком на прибуток, які впливають на показники бюджету поточного року. А отже, платникам податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік рекомендовано подавати декларацію за оновленою формою.

До того ж з 10 січня в оновленому Реєстрі форм електронних документів на сайті ДФСУ міститься нова форма декларації з податку на прибуток. Щоправда, тільки для «квартальників» – J0100117.

Також нова форма декларації з прибутку міститься в оновленому «Єдиному вікні»: для «квартальників» – J0100117, для річних платників-фізосіб – F0100702.

Для річних платників-юросіб залишився старий, не оновлений формат – J0108104. Саме за нею таким юрособам слід звітувати за 2018 рік.

 

Від запровадження податку на виведений капітал ми не відмовимося ніколи, — Южаніна
Ніна Южаніна вказала, що запровадження ПнВК в 2019 році призвело б до посилення навантаження на державний бюджет, яке разом з необхідністю погашення згаданих боргових зобов’язань призвело б до подвоєної негативної реакції як економіки, так і суспільства та дискредитації самої ідеї нової системи корпоративного оподаткування як такої, яку б признали причиною падіння економіки.

При цьому вона додала: «Від запровадження ПнВК ми не відмовимося ніколи, оскільки ПнВК з самого початку був і залишається дотепер частиною нашого комплексного плану реформування податкової системи. На сьогодні йдеться про вибір часу його прийняття і впровадження. І навіть МВФ, який раніше категорично заперечував будь-які кардинальні зміни корпоративного оподаткування в Україні, тепер, після низки непростих і дуже напружених робочих зустрічей, висловив свою відкритість до діалогу з цього питання».

 

Виправили фінзвітність: чи подавати додаток ВП до декларації з прибутку?
У підкатегорії 102.23.02 на ресурсі «ЗІР» податківці вказали, що виправлена фінансова звітність за минулий рік подається, якщо при заповненні додатка ВП виправляються показники, відображені у рядках 01 та 02 декларації з податку на прибуток.

При цьому у разі подання виправленої фінансової звітності в електронній формі декларація подається після подання такої фінансової звітності.

У разі подання виправленої фінансової звітності в паперовій формі, така фінансова звітність подається до ДФС  за основним місцем обліку з супровідним листом.

 

Що змінилося в оподаткуванні прибутку страховиків у 2019 році?
Дніпропетровські податківці зауважили, що з 1 січня 2019 року фінансовий результат страховика збільшується на позитивну різницю між сумою будь-яких виплат (винагород) страховим посередникам та іншим особам за надані послуги щодо укладання (пролонгації) договорів страхування та сумою нормативу витрат на виплати страховим посередникам. Це встановлено новою редакцією абз. 2 пп. 141.1.3 ПКУ.

 

Отримали від нерезидента безоплатно товар: чи є це контрольованою операцією?
Податківці у підкатегорії 137.03 ресурсу «ЗІР» нагадали, що в бухобліку дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (п. 5 П(С)БО 15). Зокрема, дохід визнається в сумі справедливої вартості активів, що отримані або підлягають отриманню.

Оскільки операції з безоплатного отримання від нерезидента товарів (робіт, послуг) включаються до доходу платника податку, то такі операції визнаються контрольованими за умови, якщо вони здійснюються з нерезидентами, визначеними у пп. 39.2.1.1 ПКУ, а також за умови досягнення критеріїв, встановлених пп. 39.2.1.7 ПКУ.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Кому і коли подавати фінзвітність? Хто має оприлюднювати її на своєму сайті разом з аудиторським висновком? Про це читайте тут.

 Про декларацію з податку на прибуток. А також про доходи, витрати та звітність-2018

 

Про декларацію з податку на прибуток. А також про доходи, витрати та звітність-2018
Як завжди, початок року – це кропітка робота з подання річної звітності. А щоб впевнитися, що ви робите все правильно і коректно, приєднуйтесь вже 7 лютого до семінару з Вікторією Величко та дізнаєтесь про:

  • зміни в оподаткуванні податком на прибуток з 01.01.2019 р.;
  • декларацію з податку на прибуток;
  • окремі нюанси заповнення додатків декларації;
  • доходи та витрати підприємства.

Всі учасники отримають роздатковий матеріал, сертифікат та відеозапис семінару.

До 31 січня діють знижки на квитки до залу та online-трансляцію, а також гарантовано подарунок кожному. Дізнатися більше про семінар та оформити замовлення можна за посиланням >>>

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»