• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №4(35) | 27.02.2019 р.

Тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №4(35) | 27.02.2019 р.

Це – четвертий з початку року (і тридцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розповімо, чи треба у додатку АМ та РІ відображати МНМА;
  • дізнаємося, чи подавати звіт про управління разом з декларацією з прибутку;
  • з’ясуємо, за якою формою подавати декларацію з податку на прибуток – J0100117, J0108104 чи J0100116;
  • розкажемо, як податківці будуть враховувати подання декількох форм декларації з прибутку за 2018 рік для нарахування податку;
  • поговоримо про правила звітування у разі переходу зі спрощеної системи на сплату податку на прибуток посеред року;
  • визначимося, коли та як відобразити зменшення податку на прибуток на суму акцизу.

Гарного вам читання!

***

 

Подали за 2018 рік «стару», а потім й «нову» декларацію з прибутку: за якою будуть визначати податок?
Дніпропетровські податківці зауважили, що у разі подання платником за 2018 рік декларації за новою формою за ідентифікатором форми J0100117 до закінчення граничного строку подання (01.03.2019 р. включно), податкові зобов’язання визначаються за декларацією, що подана останньою, незважаючи на наявність раніше поданої за ідентифікатором форми J0108104 або J0100116.

 

Доля МНМА у додатку РІ до декларації з податку на прибуток
З метою оподаткування малоцінні необоротні матеріальні активи та бібліотечні фонди не належать до основних засобів.

Тому у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до декларації зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів або нематеріальних активів без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів.

Про це докладніше ми зазначали у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 28.12.2018 р. №5436/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Звіт про управління разом з декларацією з прибутку подавати не потрібно
Податківці у підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР» зауважили, що згідно з п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1 фінансова звітність складається з: балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності.

До того ж за ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік Звіт про управління має подаватися разом з фінансовою звітністю та консолідованою фінансовою звітністю в порядку та строки, встановлені законом. У разі подання підприємством консолідованої фінансової звітності подається консолідований звіт про управління.

Тобто звіт про управління не є складовою фінансової звітності. Тому обов'язку його подання разом з декларацією з податку на прибуток до ДФС не передбачено. Про це ми писали тут та тут.

 

Форми декларації з податку на прибуток J0100117, J0108104 та J0100116: коли та як застосовувати?
Електронна форма за ідентифікатором J0100117 передбачає необхідність встановлення позначки «базовий звітний період квартал» або «базовий звітний період рік».

У новій формі за ідентифікатором J0100117 слід проставляти відповідні позначки:

  • «базовий звітний період квартал» – для платників податку, що складають декларацію з податку на прибуток за податкові (звітні) періоди квартал, півріччя, три квартали, рік,

  • «базовий звітний період рік» – для платників податку, яким встановлено річний податковий (звітний) період.

Але до 01.04.2019 р. також прийматимуться декларації за формою, затвердженою Наказом №897, а саме:

  • за рік – за ідентифікатором форми J0108104;

  • за квартал – за ідентифікатором форми J0100116.

Тож платники податку на прибуток мають право відзвітувати за 2018 рік як за «новими», так і за «старими» формами. Про це читайте ось тут.

 

І наостанок – аналітика та роз’яснення від ДФС
Платник податку посеред року перейшов зі спрощеної системи оподаткування на загальну. За який період необхідно подати декларацію з податку про прибуток? Яка сума потрапить до доходу та фінрезультату? Про це все читайте тут.

Щодо зменшення нарахованої суми податку на прибуток підприємства на суму сплаченого за поточний звітний період акцизного податку читайте ось тут («Тільки платник акцизного податку, який у поточному звітному періоді здійснив сплату акцизного податку до бюджету, зможе на зазначені суми сплаченого податку зменшити податок на прибуток, що підлягає сплаті до державного бюджету за відповідний податковий (звітний) період.

Отже, п. 15 підрозділу 4 розділу XX ПКУ  може поширюватися на платників акцизного податку з реалізації пального, які зареєстровані платниками акцизного податку відповідно до Порядку №113 та сплачують акцизний податок»).

***

 

Зверніть увагу! 12 березня редакція проведе вебінар «Автомобіль на підприємстві».

Лектор – Людмила Тимофеєва, аудитор АФ «Контракти-Аудит», податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ.

Під час вебінару ми розглянемо найважливіші питання бухгалтерського та податкового обліку операцій, пов’язаних з експлуатацією легкових та вантажних автомобілів: від їх придбання до ліквідації (продажу).

Звернемо увагу на порядок списання пально-мастильних матеріалів, в т.ч. у разі відсутності законодавчо затверджених нормативів. Дамо рекомендації щодо документального підтвердження.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»