• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №6(37) | 27.03.2019 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №6(37) | 27.03.2019 р.

Це – шостий з початку року (і тридцять сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо, чи будуть виникати витрати на суму недоамортизованого поліпшення орендованого ОЗ;
  • проінформуємо про підсумки декларування податку на прибуток за 2018 рік;
  • з’ясуємо, як прощення поворотної допомоги надавачем вплине на фінрезультат отримувача та надавача;
  • розповімо, чи слід відображати в додатку РІ амортизацію МНМА;
  • дізнаємося, чи слід при забезпеченні відшкодування витрат на виплату пенсій коригувати фінрезультат.

Гарного вам читання!

***

 

Забезпечення для відшкодування витрат на виплату пенсій: чи коригувати фінрезультат?
У консультації від 05.03.2019 р. №892/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці зазначають, що витрати на відшкодування Пенсійному фонду виплати та доставки пенсій особам, яким призначено пенсію на пільгових умовах, відносяться до виплат, пов’язаних з оплатою праці.

Тому фінансовий результат до оподаткування при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток не підлягає коригуванню згідно з пп. 139.1.1 та 139.1.2 ПКУ на суми витрат на формування та коригування забезпечень для відшкодування ПФУ витрат на виплати та доставку пільгових пенсій та суми фактичних виплат за рахунок раніше створених забезпечень під такі виплати.

 

Повертаєте орендований ОЗ: чи будуть витрати на суму недоамортизованого поліпшення?
За роз'ясненням з підкатегорії 102.05 «ЗІР», при визначенні фінрезультату до оподаткування у витратах враховується недоамортизована частина ремонту орендованого основного засобу після закінчення договору оперативної оренди.

При цьому при визначенні об’єкта оподаткування платник податку - орендар на підставі положень абз. 4 п. 138.1 та абз. 3 п. 138.2 ПКУ має:

  • збільшити фінрезультат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих ОЗ за П(С)БО та МСФЗ;

  • зменшити фінрезультат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

 

97,55 млрд грн задекларовано податку на прибуток за 2018 рік
ДФСУ розповіла, що за результатами 2018 року платники подали майже 304 тис. декларацій з податку на прибуток. До сплати задекларовано 97,55 млрд грн. Це на 17%, або на 14,2 млрд грн більше, ніж у 2017 році.

Найбільші суми нарахувань за останній квартал 2018 року задекларовано платниками Офісу великих платників та м. Києва. Так, платниками, які обслуговуються в Офісі великих платників, задекларовано до сплати 63,7% від загальної суми податку на прибуток, що становить майже 20,8 млрд грн, у ГУ у м. Києві – 15,2% або майже 5 млрд грн.

 

Отримали поворотну фіндопомогу: чи будуть наслідки з податку на прибуток?
Запорізькі податківці наголосили, що отримання поворотної фінансової допомоги не відображається у складі доходів і витрат. Тому вона не впливає на фінансовий результат і, як наслідок, не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Якщо поворотна фінансова допомога прощена надавачем, то оскільки вона отримувачем не підлягає поверненню, то включається до його доходів звітного періоду. А він, своєю чергою, збільшує об’єкт оподаткування податком на прибуток.

 

Нарахували амортизацію МНМА: що з податком на прибуток?
В ІПК від 07.03.2019 р. № 938/ІПК/16-31-12-04-23 податківці зазначили, що у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до декларації з податку на прибуток зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації ОЗ та НМА без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів.

 

Отримувач не повертає поворотну фіндопомогу: які податкові наслідки у надавача?
Якщо особа, що не є платником податку (крім фізособи) або платник податку, який оподатковується за ставкою 0%, протягом визначеного строку не повертає поворотну фінансову допомогу, то така допомога вважається безповоротною.

У такому випадку надавачем збільшується фінрезультат на суму наданої ним поворотної фіндопомоги.

При цьому коригування фінрезультату на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах, не передбачено.

Про це докладніше читайте у нашій новині ось тут.

***

 

Зверніть увагу! 16 квітня редакція проведе вебінар «Детально про ЗЕД для платників податку на прибуток».

Лектор – Людмила Тимофеєва, аудитор АФ «Контракти-Аудит», податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ.

Під час вебінару ми:

  • розглянемо конкретні приклади, як правильно визначити первісну вартість імпортних товарів;

  • проаналізуємо ризики, що можуть виникнути при здійсненні експортних операцій;

  • звернемо увагу на розрахунок курсових різниць, списання заборгованості перед нерезидентом, на особливості оподаткування запозичень та багато інших питань.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»