• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №7(38) | 12.04.2019 р.

Тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №7(38) | 12.04.2019 р.

Це – сьомий з початку року (і тридцять восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • поговоримо про останні новини щодо податку на виведений капітал;
  • розкажемо, чи потрібно коригувати фінансовий результат у разі отримання послуг від ОСББ;
  • з’ясуємо, як заповнювати звіт про пільги при використанні пільги з податку на прибуток не у всіх кварталах;
  • розповімо про наслідки надання благодійної допомоги спортивним організаціям;
  • дізнаємося, коли та як уточнювати показники поданої фінансової звітності;
  • визначимося, чи будуть виникати наслідки у разі отримання авансу ще на спрощеній системі, а відвантаження товарів – вже на загальній.

Гарного вам читання!

***

 

Комітет Южаніної «за» введення податку на виведений капітал
10 квітня Комітет ВРУ рекомендував прийняти за основу закон про податок на виведений капітал, - про це повідомила Ольга Германова на своїй сторінці в мережі Facebook.

«Рішення Комітету ВР з питань податкової та митної політики щодо ПнВК:

Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал» (реєстр. №8557) прийняти за основу», – йдеться у повідомленні.

Сплатили за комунальні послуги ОСББ: чи треба коригувати фінрезультат?
У ІПК ДФС від 28.03.2019 р. №1311/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці наголосили: якщо підприємство як власник нежитлових приміщень в багатоквартирних будинках сплачує рахунки ОСББ з Реєстру неприбутківців, то йому потрібно буде збільшити свій фінрезультат звітного періоду такого підприємства на суму 30% вартості робіт та послуг, придбаних у таких неприбуткових організацій.

Але є виняток: таке збільшення не проводиться,  коли сума вартості робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного року не перевищує 25 розмірів мінзарплати.

 

Пільга з податку на прибуток не у всіх кварталах: як зазначати у звіті?
У разі застосування пільги у декількох кварталах поточного року зазначається період з першого календарного дня кварталу (півріччя, трьох кварталів, року), у якому платник почав користуватися пільгою, по останній календарний день кварталу (півріччя, трьох кварталів, року), у якому платник закінчив користуватися пільгою.

При цьому, якщо згідно з довідником податкових пільг початок/кінець дії пільги на припадає на перший/останній календарний день звітного кварталу (півріччя, трьох кварталів, року), то при визначенні строку користування даною пільгою зазначається відповідний календарний день (календарні дні) початку/кінця дії такої пільги. Про це ми зазначали тут.

 

Отримали аванс на спрощеній системі, а відвантажуєте на загальній
Дніпропетровські податківці зауважили, що доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку. Тобто виникають за таким відвантаженням як витрати, так й дохід.

 

Виправили помилку у фінзвітності, яка не вплинула на податок на прибуток: чи подавати оновлені форми до ДФС?
У підкатегорії 102.23.02 «ЗІР» податківці пояснили, що порядок подання уточнюючої звітності буде залежати від того, чи вплинула така помилка на показники декларації з податку на прибуток. А саме:

  • якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток, у такому разі слід подати уточнюючу декларацію з  уточненою фінзвітністю за відповідний звітний період;

  • якщо показники уточнюючої фінансової звітності не вплинули на показники декларації, слід подати тільки уточнюючу фінансову звітність за відповідний звітний період, як у випадку її подання без уточнюючої декларації.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо здійснення благодійних пожертвувань неприбутковій організації, яка займається підтримкою, розвитком та популярізацією дитячо-юнацького футболу читайте тут («Якщо отримувачем благодійної допомоги є суб'єкт сфери фізичної культури і спорту (згідно з переліком, визначеним пп. 140.5.14 ПКУ), внесений до Реєстру неприбуткових установ та організацій, то платник податку на прибуток, що здійснює перерахування таких коштів, збільшує фінансовий результат до оподаткування податкового (звітного) періоду на суму благодійної допомоги, яка перевищує 8 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

У разі, якщо отримувач благодійної допомоги є неприбутковою організацією, що внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій, але не належить до переліку суб'єктів сфери фізичної культури і спорту, визначеного пп. 140.5.14 ПКУ, то платник податку на прибуток, що здійснює перерахування таких коштів, застосовує положення пп. 140.5.9 ПКУ»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»