• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №9(40) | 16.05.2019 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №9(40) | 16.05.2019 р.

Це – дев'ятий з початку року (і сороковий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • зазначимо, як платнику при ліквідації відзвітуватись востаннє;
  • з’ясуємо, як правильно заповнити додаток РІ при придбанні у нерезидента;
  • дізнаємося про наслідки у разі подання фінансової звітності раніше за декларацію;
  • поговоримо про помилки у декларації з податку на прибуток та шляхи їх виправлення;
  • визначимося, чому більше не можна затягуватися запровадження податку на виведений капітал.

Гарного вам читання!

***

 

Подальше затягування з розглядом законопроекту може призвести до незапровадження ПнВК з 1 січня 2020 р.
Подальше затягування з розглядом законопроекту може призвести до унеможливлення запровадження ПнВК з 1 січня 2020 р., оскільки бізнесу ще потрібно адаптуватися до нової системи корпоративного оподаткування. Про це повідомила голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна на своїй сторінці в Facebook.

«Попри важливість усіх законопроектів, запропонованих народними депутатами для розгляду у Верховній Раді на поточному тижні, вкотре попросила спікера дати можливість колегам у сесійній залі визначитися із законопроектом №8557 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», тобто прийняти його в першому читанні. Це надасть можливість нашому комітету продовжити роботу над цим законопроектом у рамках підготовки його до другого читання», – йдеться у повідомленні.

 

Платник податку на прибуток припиняє діяльність: як відзвітувати востаннє?
Податківці у підкатегорії 102.23 «ЗІР» зауважили: якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого звітного періоду), останнім податковим (звітним) періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації (пп. 137.4.3 ПКУ).

При цьому строки подання для платників, які використовують базовий звітний період квартал або рік, встановлені п. 49.18 ПКУ. І в цій нормі не має окремих строків для подання ліквідаційної декларації.

Тому платник податку на прибуток останню (ліквідаційну) декларацію повинен подати за звітний період, на який припадає дата ліквідації, у строки, встановлені п. 49.18 ПКУ. Про це ми пишемо ось тут.

 

Придбали активи у нерезидента? Заповнюємо додаток РІ правильно
Податківці у ІПК від 25.04.2019 р. №1831/6/99-99-15-02-01-15/ІПК нагадали, що пп. 140.5.4 ПКУ визначено податкові різниці щодо придбання товарів та послуг у нерезидента.

Зокрема, слід буде збільшити фінансовий результат до оподаткування звітного періоду, зокрема, на суму 30% вартості товарів, у тому числі необоротних активів (крім активів з права користування за договорами оренди), робіт та послуг, придбаних у нерезидентів:

  • зареєстрованих у державах, внесених до Переліку №1045 (така різниця відображається у рядку 3.1.6.1 додатка РІ);

  • організаційно-правова форма яких зазначена у Переліку №480 (така різниця відображається у рядку 3.1.6.2 додатка РІ).

Про це та про те, коли таку різницю можна не застосовувати, читайте у нашому коментарі до згаданої консультації.

 

Подали фінзвітність раніше за декларацію: чи є наслідки?
Податківці у «ЗІР» (підкатегорія 102.23.02) зазначили, що їхній контроль наявності поданих додатків форм фінансової звітності до Декларації (Звіту) здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період (періоди).

Саме тому Декларація (Звіт) вважається прийнятою, якщо фінансова звітність, як додаток до Декларації (Звіту), подана в електронному вигляді до органів ДФС раніше, ніж така Декларація (Звіт) з різницею в один день/місяць.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як виправити помилки у вже поданій декларації з податку на прибуток, коли в бухобліку все гаразд? В які строки можна зробити такі виправлення? Коли доведеться сплачувати штрафи за виправлення помилок? Про це ми писали у нашій статті (для передплатників).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»