• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(41) | 29.05.2019 р.

Сорок перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(41) | 29.05.2019 р.

Це – десятий з початку року (і сорок перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розкажемо про наслідки неправильного заповнення поля «Додатки на __ арк.» декларації з прибутку;
  • з’ясуємо, чи потрібно сплачувати аванс з податку на прибуток у разі наявності переплати;
  • дізнаємося, як оподатковуються транспортно-експедиційні послуги від нерезидента;
  • поговоримо про визнання контрольованими операцій нерезидента з його представництвом в Україні;
  • визначимося, коли можна не подавати фінансову звітність при виправленні помилок в декларації;
  • розповімо, чи потрібно коригувати фінансовий результат у разі внесення додаткових вкладів до статутного капіталу.

Гарного вам читання!

***

 

Неправильно заповнили поле «Додатки на __ арк.» декларації з прибутку: які наслідки?
Якщо платник податку подає додатки до декларації, то ним заповнюється поле «Додатки на __ арк.». Зокрема, у разі подання декларації в електронній формі у ньому зазначається сумарна кількість візуально відокремлених сторінок додатків.

Але зазначене вище поле має інформаційний характер. Тому відповідальність за його незаповнення або неправильне заповнення не передбачена.

Про це ми писали тут.

 

Потрібно сплатити аванс з податку на прибуток та є переплата: як бути?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що сплата авансового внеску з податку на прибуток та безпосередньо сплата суми грошового зобов’язання (через яке і виникла переплата) здійснюється з різними кодами у призначені платежу у розрахунковому документі на сплату:

  • 101 – для суми грошового зобов’язання;

  • 125 – для авансових внесків, нарахованих на суму дивідендів та прирівняних до них платежів.

Тож врахування наявної переплати з податку на прибуток в оплату авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів не передбачено.

Проте платник податку може здійснити повернення сум грошового зобов’язання на підставі заяви про таке повернення протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми.

 

Як оподатковувати транспортно-експедиційні послуги від нерезидента?
Податківці в індивідуальній консультації від 26.04.2019 р. №1851/6/99-99-15-02-02-15/ІПК наголосили, що у разі здійснення експедитором-нерезидентом перевезення вантажу із використанням власного транспортного засобу, послуги з перевезення розглядаються як фрахт.

Відповідно при виплаті винагороди за фрахтування експедитору-нерезиденту, який є юридичною особою, треба сплатити податок на прибуток 6% з базової ставки такого фрахту (якщо інше не передбачено міжнародним договором для застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку на прибуток).

Детальніше про це читайте у нашому коментарі до наведеної ІПК.

 

Господарські операції між нерезидентом та його представництвом в Україні: що з ТЦУ?
Господарською операцією для цілей трансфертного ціноутворення є всі види операцій, договорів або домовленостей підтверджених або непідтверджених, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток платника податків, в т.ч. операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні (пп. 39.2.1.4 ПКУ).

Тому господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні, що відповідають зазначеним вимогам та обсяг яких, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний звітний рік визнаються контрольованими. Про це докладніше читайте тут.

 

Коли можна не подавати фінансову звітність при уточненні декларації з прибутку?
При виправленні помилок у декларації з податку на прибуток шляхом подання уточнюючої декларації також здійснюється уточнення фінансової звітності. А вона  є додатком до декларації з прибутку.

Тож якщо показники відповідних рядків декларації та фінансової звітності, які були подані з декларацією за відповідні звітні періоди, що уточнюються, не підлягають виправленню, платник податку може повторно не подавати додатки до такої уточнюючої декларації та фінансову звітність.

Такий висновок наводили податківці у ІПК від 22.04.2019 р. №1731/6/99-99-15-02-01-15/ІПК, а нашу новину про це читайте тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Чи є додаткові внески понад суму СК доходом? Чи слід коригувати на їхню суму визнаний фінансовий результат? Про це ми розповіли  в аналітичному матеріалі.

***

 

Зверніть увагу! 12 червня редакція проведе вебінар «Додаток РІ до податкової декларації з податку на прибуток: заповнюємо правильно»

Лектор – Людмила Тимофеєва, аудитор АФ «Контракти-Аудит», податковий консультант, спеціаліст з питань оподаткування податком на прибуток та ПДВ.

Під час вебінару ми:

  •  звернемо увагу на проблемні питання і надамо рекомендації щодо їх вирішення;
  • проаналізуємо окремі роз’яснення ДФСУ і зробимо свої висновки.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»