• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(43) | 26.06.2019 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №12(43) | 26.06.2019 р.

Це – дванадцятий з початку року (і сорок третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо, хто з платників акцизу зменшить податок на прибуток;
  • з’ясуємо, чи може правонаступник скористатися від’ємним значенням з податку на прибуток;
  • дізнаємося про наслідки з податку на прибуток при прощенні раніше наданої поворотної фіндопомоги;
  • поговоримо, чи виникають податкові різниці за отриманими позиками і кредитами;
  • нагадаємо, як списання безнадійної дебіторської заборгованості впливає на податок на прибуток.

Гарного Вам читання!

***

 

Хто з платників акцизу має право на зменшення податку на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників податків ДФСУ нагадали, що податок на прибуток може бути  зменшено на суму сплаченого за звітний період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль), що класифікуються у товарних підкатегоріях: 2710 19 43 00; 2710 19 46 00; 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД,

Але це стосується ситуації, коли  вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються у товарних підкатегоріях: 8602 10 00 00; 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД.

 

Надали поворотну фіндопомогу, яку вам не повернули: наслідки з податку на прибуток
Дніпропетровські податківці навели норму пп. 140.5.10 ПКУ. За нею виходить,  якщо особа, яка не є платником податку (крім фізичної особи) або платник податку, який оподатковується за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, протягом визначеного строку не повертає поворотну фінансову допомогу, то така допомога вважається безповоротною і платник податку збільшує свій  фінрезультат до оподаткування на суму наданої ним поворотної фінансової допомоги.

При цьому нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншій юрособі – платнику податку на прибуток на загальних підставах. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку.

 

Як отримані позики та кредити впливають на об'єкт оподаткування податком на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників податків звернули увагу на норму п. 140.2 ПКУ. Вона містить поняття саме нарахованих у бухгалтерському обліку процентів, а не фінансових витрат. При розрахунку суми перевищення враховується вся сума нарахованих у бухгалтерському обліку процентів на користь пов’язаних осіб-нерезидентів незалежно від того, чи відображені, чи ні такі проценти при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку, у тому числі – віднесені на збільшення кваліфікаційного активу.

Окремо податківці звернули увагу на необхідність капіталізації фінансових витрат – незалежно від мети отримання позик (кредитів). Відсутність капіталізації фінансових витрат за наявності у платника кваліфікаційних активів (тобто активів, які потребують значного часу на створення), впливає на викривлення даних фінансового результату, що призводить до його заниження. Як наслідок, платниками може бути недодекларований податок на прибуток.

 

Чи може правонаступник скористатися від'ємним значенням реорганізовуваного підприємства?
ПКУ не передбачено різниць, що надають право платнику при реорганізації здійснювати врахування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток від’ємного значення об’єкта оподаткування приєднаного платника податку.

Тому фінансовий результат до оподаткування платника податку – правонаступника не зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування, що обліковувалось у платника податку (платників податків), який (які) припиняється (припиняються) у процесі реорганізації шляхом приєднання, перетворення, злиття, на дату затвердження передавального акту. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як коригувати фінрезультат у випадку списання безнадійної дебіторської заборгованості? Як резерв сумнівних боргів впливає не декларацію з податку на прибуток? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут,  а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»