• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №14(45) | 31.07.2019 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №14(45) | 31.07.2019 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (і сорок п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • з’ясуємо, яка доля звіту про пільги, якщо від’ємне значення не було враховано;
  • дізнаємося податкові наслідки отримання компенсації за втрачений товар;
  • поговоримо про відображення в декларації нарахованих нерезиденту доходів;
  • розкажемо про наслідки з податку на прибуток при частковому погашенні дебіторської заборгованості;
  • зазначимо, які застосовувати податкові різниці при уцінці ОЗ при переході на МСФЗ;
  • визначимося з особливостями оподаткування операцій з відповідальним зберіганням товарів.

Гарного Вам читання!

***

 

Не врахували від'ємне значення у декларації з прибутку та виправили: що зі звітом про пільги?
Податківці з Офісу великих платників податку повідомили, що платник податку на при виявленні невикористання пільги, передбаченої пп. 140.4.2 ПКУ (від’ємне значення попереднього року), має подати уточнюючу деклрацію з податку на прибуток. При цьому на нього поширюється обов’язок подання Звіту про суми податкових пільг за попередній звітний рік (квартал) за результатами виявлення незадекларованого від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого податкового року (у т.ч. якщо до платника вже було застосовано відповідальність за неподання Звіту за цей період).

Але якщо Звіт подано з порушенням строку за період, за який до нього вже застосовано відповідальність за неподання, то повторно штрафні санкції (за несвоєчасне подання Звіту) не застосовуються.

 

Отримали компенсацію за втрачений товар: податкові наслідки
Податківці у ІПК від 12.07.2019 р. №3250/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що положеннями ПКУ не передбачено податкових різниць за операціями, пов'язаними з виплатою страхового відшкодування.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку. Зокрема:

  • вартість пошкоджених або втрачених товарів (наприклад, перевізником) їх власнику слід списати з балансу записом Д-т 947 К-т 28. Датою операції є дата складання акта перевізником про пошкоджені товари;

  • водночас необхідно визнати дохід у суми визнаних перевізником зобов’язань записом Д-т 375 К-т 716.

Детальніше про оподаткування такої операції читайте у нашому коментарі до консультації податківців.

 

Нарахували доходи нерезидентам: як відобразити їх в декларації з прибутку?
Податківці з Офісу великих платників податків зауважили, що при виплаті доходів нерезидентам необхідно визначити зміст зобов`язань по нерезидентах. А саме: ідентифікація місця постачання послуг, врахування їх сутності, наявності міжнародних договорів, ратифікованих Україною, довідок та інформації про бенефіціарність. Це дозволить в повному обсязі та своєчасно визначити об`єкт оподаткування податком на прибуток, ставку оподаткування та відобразити такі показники у декларації з податку на прибуток за р. 23 ПН, р. 24.

Окремо податківці нагадали, що порядок застосування міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України визначено ст. 103 ПКУ.

 

Боржник частково погасив сумнівний борг: наслідки для податку на прибуток
Погашення (хоча б і часткове) боргу, який було визнано сумнівним, призведе в бухобліку до необхідності зменшення резерву, створеного на такий борг.

На підставі цього податківці у ІПК від 09.07.2019 р. №3156/ІПК/26-15-12-03-11 зазначили, що у разі отримання часткової сплати від дебітора платник податку зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, та відображає в рядку 2.2.2 Додатку РІ. Докладніше про це ми розповідали тут.

 

Як застосовувати податкові різниці при уцінці ОЗ внаслідок переходу на МСФЗ?
У ІПК від 26.06.2019 р. №2941/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці роз’яснили, що у періоді проведення зменшення корисності основних засобів у зв'язку з переходом на МСФЗ платник податку:

  • збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму втрат від зменшення корисності таких ОЗ, включених до витрат звітного періоду (рядок 1.1.1.1 додатку РІ);

  • збільшує фінансовий результат до оподаткування на суму амортизації ОЗ, визначеної за МСФЗ (рядок 1.1.1 додатку РІ);

  • зменшує фінансовий результат до оподаткування на суму амортизації, визначеної відповідно до п. 138.3 ПКУ (при розрахунку якої використовується вартість ОЗ без урахування результатів переоцінки в результаті переходу на МСФЗ). Така різниця потрапить до рядку 1.2.1 АМ додатку РІ.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Підприємство отримало на відповідальне зберігання товари і продало їх. Потім такий же товар було куплено у інших постачальників та повернуто першим. Про бухгалтерський облік такої операції та її податкові наслідки (зокрема, з податку на прибуток) читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»