• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №17(48) | 26.09.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №17(48) | 26.09.2019 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, як нараховувати податкову амортизацію на ОЗ, який раніше був у використанні;
  • проінформуємо, які зміни чекатимуть на платників податку на прибуток щодо визнання контрольованих операцій у разі прийняття законопроекту №1210;
  • поговоримо про правила сплати податку на прибуток неприбутковою організацією у разі використання ОЗ не за цільовим призначенням;
  • з’ясуємо, коли при наданні безповоротної допомоги слід збільшувати фінрезультат;
  • дізнаємося, чи потрібно збільшувати свій фінрезультат на суму податкових штрафів.

Гарного Вам читання!

***

 

Придбали вживаний основний засіб: що з його податковою амортизацією?
Дніпропетровські податківці нагадали, що у разі коли строки корисного використання об’єкта ОЗ в бухгалтерському обліку дорівнюють або є більшими, ніж за пп. 138.3.3 ПКУ, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання об’єкта ОЗ, встановлені в бухобліку.

За п. 23 П(С)БО 7 нарахування амортизації здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об’єкта, який встановлюється підприємством/установою (у розпорядчому акті) при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), і призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

На підставі цих норм податківці вказали, що мінімально допустимий строк амортизації ОЗ, що був у використанні, не може бути меншим за мінімально допустимі строки за пп. 138.3.3 ПКУ.

 

Неприбуткова організація використовує ОЗ не за цільовим призначенням: які наслідки?
Тернопільські податківці підкреслили: якщо придбані неприбутковою організацією товарно-матеріальні цінності або основні засоби використовуються не за цільовим призначенням, то така неприбуткова організація повинна розрахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток у розмірі 18%, виходячи з балансової вартості використаних за нецільовим призначенням активів.

 

Безповоротна фіндопомога: податкові наслідки для надавача
Згідно з пп. 140.5.10 ПКУ фінансовий результат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) на користь:

  • фізосіб-підприємців незалежно від обраної ними системи оподаткування;

  • юросіб-«єдинників»;

  • платників податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ;

Також доведеться збільшувати свій фінрезультат, якщо дебіторська заборгованість стала безнадійною у зв’язку зі закінченням строку позивної давності. Адже такий випадок теж підпадає під визначення безповоротної фіндопомоги за пп. 14.1.257 ПКУ. Про це докладніше ми писали тут.

 

Визнали та сплатили штраф: коли збільшувати фінрезультат?
Податківці у ІПК від 09.08.2019 р. №3713/ІПК/05-99-12-03-08 наголосили, що збільшення фінрезультату відбувається на штрафні санкції, нараховані у межах цивільно-правових договорів, укладених з іншими суб'єктами господарювання згідно з нормами цивільного законодавства.

На суми штрафних санкцій та пені, нарахованих органами ДФС у зв'язку з порушенням платником податку вимог податкового законодавства та іншого законодавства, фінансовий результат до оподаткування не збільшується. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку під час визначення фінансового результату до оподаткування.

Відповідно не потрібно буде збільшувати свій фінрезультат у разі нарахування штрафів іншими контролюючими органами.

 

Звертаємо увагу: законопроектом №1210 цю ситуацію можуть змінити. У пп. 140.5.11 ПКУ буде внесено зміни, за якими платники податку на прибуток будуть збільшувати фінрезультат не тільки на суму неустойки (штрафів) за цивільно-правовими договорами, але й відшкодування збитків, компенсації неодержаного доходу (упущеної вигоди). Планується, що така вимога буде поширюватися на ЗЕД-діяльність.

А ще планується, що ця різниця одними договорами ЦПХ не обмежиться! Тож, якщо ці зміни до ПКУ будуть внесені,  доведеться збільшувати свій фінрезультат ще на суму штрафів, пені, нарахованих контролюючими органами та іншими органами державної влади за порушення вимог законодавства. Про це читайте у нашому коментарі до зазначеної ІПК.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Які зміни відбудуться у критеріях визнання операцій контрольованими? В яких випадках платнику податку на прибуток потрібно буде збільшувати свій фінрезультат через такі операції з нерезидентом? Як зміниться форма звітності з ТЦУ? Про це ми розповіли тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»