• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(49) | 17.10.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(49) | 17.10.2019 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (і сорок дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, як звітувати з податку на прибуток при отриманні 20 млн грн та менше за звітний рік;
  • поговоримо про визнання контрольованою операції з продажу корпоративних прав нерезиденту;
  • нагадаємо, хто з платників податку на прибуток звільнений від сплати податку;
  • зазначимо, які наслідки чекають платника податку на прибуток у разі надання допомоги неприбутківцю;
  • проінформуємо, що з’явилися нові реквізити для сплати податку на прибуток для великих платників;
  • зауважимо, що малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність.

Гарного вам читання!

***

 

Малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність
Одеські податківці нагадали, що 23.07.2019 р. набрав чинності наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. №226. Ним внесені зміни до форми фінансової звітності №1-м «Баланс». Зокрема, її було доповнено новими показниками:

  • Нематеріальні активи – 1000;
  • Первісна вартість – 1001;
  • Накопичена амортизація – 1002.

Тому з метою належного декларування податку на прибуток за три квартали 2019 року підприємства мають подавати декларацію та актуальні (оновлені) форми фінансової звітності.

Оскільки фінзвітність є невід'ємною частиною декларації з прибутку, то її подання не за встановленою формою призведе до визнання декларації податківцями як неподаної. За це чекатиме штраф у розмірі 170 грн. А за повторне порушення – штраф у сумі 1020 грн. На це вказували податківці ось тут.

 

20 млн грн річного доходу: наслідки для платників податку на прибуток
В індивідуальній податковій консультації від 26.09.2019 р. №384/6/99-00-07-02-02-15/ІПК податківці наголосили, що неперевищення суми доходів 20 млн грн за звітний річний (податковий) період є підставою для некоригування фінансового результату до оподаткування за результатами цього ж звітного періоду на усі різниці (крім від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих років).

Якщо платник податку на прибуток бажає застосовувати податкові різниці, це є його правом, і така декларація вважатиметься складеною правильно.

Проте він має право потім і передумати та прийняти надалі рішення про незастосування різниць. А от право на річний звітний період виникає з наступного року після отримання річного доходу менше 20 млн грн.

 

Хто може не сплачувати податок на прибуток?
Тернопільські податківці наголосили, що на сьогодні звільнення від оподаткування прибутку підприємств передбачено у ст. 142 та підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Відповідно до п. 142.1 ПКУ звільняються від оподаткування підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів.

Також від сплати податку на прибуток звільнено на період підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему прибуток Чорнобильської АЕС.

Крім того, тимчасово, до 1 січня 2025 року, звільняється від оподаткування прибуток суб’єктів літакобудування.

І ще. На період до 31 грудня 2021 року передбачено застосування ставки нуль відсотків для платників податку на прибуток, які відповідають критеріям, визначеним у п. 44 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

 

Нові реквізити для сплати податку на прибуток великими платниками податків
Податківці з Офісу великих платників податків ДПС повідомили про надання Держказначейством переліку реквізитів нових рахунків для зарахування податку на прибуток великими платниками відповідно до вимог стандартів IBAN у розрізі 24 адміністративно-територіальних одиниць України (областей).

Окремо податківці звернули увагу на таке. У разі коли місцезнаходження платника податків (юридична адреса) не співпадає з місцем податкового обліку в Офісі великих платників податків ДПС (м. Київ), сплата податку на прибуток підприємств повинна здійснюватися платниками податків за місцем знаходження платника, тобто на бюджетні рахунки відкриті на ім’я ГУ Державної казначейської служби України в областях з ознакою в структурі рахунку «9» (великі платники податків).

З рахунками можна ознайомитись за посиланням>>>

 

Підприємство надало безповоротну допомогу неприбутковій організації: які наслідки з податку на прибуток?
За пп. 140.5.9 ПКУ фінансовий результат звітного періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру, у розмірі, що перевищує 4 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Тобто, якщо допомога становить понад 4% оподатковуваного прибутку за минулий рік, доведеться збільшити свій фінансовий результат.

Також надання допомоги призведе до збільшення фінрезультату у повному її розмірі у разі отримання збитку у попередньому році. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо оподаткування операцій з продажу корпоративних прав читайте тут («Операція платника податку - резидента з продажу корпоративних прав нерезиденту, що є пов'язаною з резидентом особою, чи є резидентом країни з переліку держав відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ, чи його організаційно-правова форма включена до переліку відповідно до підпункту "г" пп. 39.2.1.1 ПКУ, або ж такі операції здійснювались через комісіонерів - нерезидентів, підпадає під визначення контрольованої та підлягає відображенню у звіті про контрольовані операції за умови досягнення критеріїв, встановлених пп. 39.2.1.7 ПКУ.

При цьому у разі, якщо договірна ціна продажу корпоративних прав нерезиденту відповідає принципу "витянутої руки" відповідно до ст. 39 Кодексу, то для визначення обсягу такої господарської операції як критерія віднесення до контрольованої (пп. 39.2.1.7 ПКУ) застосовується така договірна ціна продажу корпоративних прав»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»