• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №19(50) | 31.10.2019 р.

П'ятдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №19(50) | 31.10.2019 р.

Це – дев’ятнадцятий з початку року (і п’ятдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про намір ДПС змінити форму декларації з податку на прибуток;
  • наголосимо, що малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність;
  • розповімо про правила складання та подання фінзвітності за 9 місяців;
  • проінформуємо, що з 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися;
  • з’ясуємо, як потрібно проводити річну інвентаризацію у 2019 році;
  • визначимося, як вплине збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Гарного Вам читання!

 

***

Малі підприємства разом з декларацією з прибутку за ІІІ квартал мають подавати оновлену фінзвітність
Одеські податківці нагадали, що з 23.07.2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 31.05.2019 р. №226 .

Ним були внесені зміни у форму фінансової звітності №1-м «Баланс». Її доповнено новими показниками:

  • нематеріальні активи – 1000;
  • первісна вартість – 1001;
  • накопичена амортизація – 1002.

Відповідно до п. 46.2 ПКУ платник податку на прибуток подає разом з декларацією квартальну або річну фінансову звітність. При цьому фінансова звітність є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною.

Тому з метою належного декларування податку на прибуток за три квартали 2019 року підприємства подають декларацію та актуальні (оновлені) форми фінансової звітності.

 

ДПС планує змінити декларацію з податку на прибуток
17 жовтня ДПСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити). Ним пропонується затвердити зміни до форми декларації з податку на прибуток.

За пояснювальною запискою до проекту, декларацію приведуть у відповідність до ПКУ. А саме змінять зміст окремих податкових різниць у додатку РІ щодо збільшення фінрезультату.

До того ж з метою уникнення непорозумінь між платниками податку на прибуток та контролюючими органами вносяться зміни до окремих додатків декларації:

  • додаток ПН – щодо заповнення відомостей про нерезидента;

  • додаток ВП – щодо можливості подання платником податку на прибуток фінансової звітності за звітний період, що уточнюється, якщо уточнення показників здійснюється у складі декларації за будь-який наступний податковий період відповідно до положень пп. «б» п. 50.1 ПКУ.

З 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися
29 жовтня було опубліковано в «Офіційному Віснику» №83/2019 наказ МФУ від 16.09.2019 р. №379. Відповідно з 29 жовтня починають діяти нові правила обліку довгострокової кредиторської та дебіторської заборгованості.

Нагадаємо, що Наказом №379 затверджено зміни до:

  • П(С)БО 10. Зазначено, що вся довгострокова дебіторська заборгованість (а не тільки та, на яку нараховуються проценти) відображається в балансі за її теперішньою вартістю;

  • Класу 5. «Довгострокові зобов'язання» Інструкції №291. Уточнено, що рахунки цього класу призначені для обліку даних та узагальнення інформації, зокрема, про заборгованість підприємства щодо зобов'язань із залученням всіх позикових коштів (крім кредитів банків) (а не тільки, на які нараховуються відсотки);

  • П(С)БО 11. З нього виключено норму, згідно з якою зобов'язання, на яке нараховуються відсотки та яке підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати балансу, слід розглядати як довгострокове зобов'язання, якщо первісний термін погашення був більше ніж дванадцять місяців та до затвердження фінансової звітності існує угода про переоформлення цього зобов'язання на довгострокове.

Про те, як саме потрібно дисконтувати довгострокову дебіторську та кредиторську заборгованість за новими правилами, ми розповідали тут.

 

Збільшили статутний капітал: які наслідки з податку на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що у разі збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку товариства без залучення додаткових вкладів склад учасників товариства та співвідношення розмірів їхніх часток у статутному капіталі не змінюються.

При цьому положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування у товариства у разі збільшення статутного капіталу товариства за рахунок його нерозподіленого прибутку.

Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

Тобто, навіть, тим платникам податку на прибуток, які застосовують податкові різниці, коригувати свій фінрезультат у такому разі буде не потрібно. До того ж в бухобліку збільшення статутного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку буде відображатися проведенням Д-т 443 К-т 401. Тож ця операція не впливатиме на значення фінрезультату.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Хто з підприємств має подати до Держстату фінзвітність за 9 місяців? Як скласти новий баланс малим підприємствам? Хто має подати фінзвітність до ДПС за підсумками ІІІ кварталу? Про це читайте тут.

Наближається кінець року, а це час для підбиття підсумків та складання річної фінансової звітності. Невід’ємною частиною цього є річна інвентаризація. Розглянемо, як вона проводиться та що необхідно перевіряти. Про це читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»