• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №1(55) | 23.01.2020 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №1(55) | 23.01.2020 р.

Це – перший з початку року (і п’ятдесят п'ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • наголосимо, що з 1 січня великі платники мають сплачувати податок на прибуток на нові рахунки;
  • дізнаємося, як звітувати з прибутку у разі отримання доходу за 2019 рік менше 20 млн грн;
  • зазначимо, що результат аудиту фінзвітності слід буде надавати в ДПС;
  • проінформуємо про появу е-форматів для подання оновленої декларації з прибутку;
  • розповімо, що змінилося в новій редакції декларації;
  • з’ясуємо, як Уряд змінив перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток.

Гарного Вам читання!

***

З 1 січня великі платники мають сплачувати податок на прибуток на нові рахунки
Податківці з Офісу ВПП ДПС наголосили, що у зв’язку зі зміною з 01.01.2020 р. реквізитів бюджетних рахунків  змінилися й рахунки для зарахування податку на прибуток великими платниками.

Нові рахунки можна переглянути тут>>

Звертаємо увагу! У разі коли місцезнаходження платника податків (юридична адреса) не співпадає з місцем податкового обліку в Офісі великих платників податків ДПС (м. Київ), сплата податку на прибуток підприємств повинна здійснюватися платниками податків за місцем знаходження платника, тобто на бюджетні рахунки відкриті на ім’я Головних управлінь Держказначейської служби  в областях з ознакою в структурі рахунку «9» (великі платники податків).

 

Отримали дохід за 2019 рік менше 20 млн грн: що з податковими різницями?
Дніпропетровські податківці зауважили: якщо у платника податку на прибуток річний дохід не перевищує 20 млн грн, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень  розділу III ПКУ.

 

Результат аудиту фінзвітності слід надати в ДПС: новація законопроекту №1210
Прийнятим 16 січня законопроектом №1210 запропоновано викласти у новій редакції п. 46.2 ПКУ. Зокрема, для тих підприємств, що мають оприлюднювати  фінансову звітність разом із аудиторським звітом, обов’язковим стане подання ДПС повного комплекту річної фінансової звітності з аудиторським звітом.

Для цього законодавець передбачає механізм звітування у 2 етапи:

  1.  до 1 березня року, наступного за звітним, подається декларація з податку на прибуток разом з фінансовою звітністю у вигляді звіту про фінансовий стан (балансу) та звіту про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіту про фінансові результати);

  2. до 10 червня року, наступного за звітним, подається повний комплект фінансової звітності, що оприлюднюється, разом з аудиторським звітом.

За неподання контролюючому органу фінансової звітності разом з аудиторським звітом на платників чекає штраф, як за неподання податкової звітності, у сумі 340 грн, а за повторне порушення протягом року – 1020 грн.

 

Нова декларація з податку на прибуток – в оновленому «Єдиному вікні»
16 січня податківці оприлюднили доповнення до спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» до версії 1.28.1.0 станом на 11.01.2020 р.

Цей комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення з 28.12.2019 по 11.01.2020 включно та встановлюється тільки на релізи Системи версії 1.28

Зокрема, на виконання вимог наказу Мінфіну від 14.11.2019 р. №481 додано нові документи: 

  • J0100118 - Податкова декларація з податку на прибуток підприємств;

  • F0100703 - Податкова декларація з податку на прибуток підприємств.

 

Декларування податку на прибуток за новою формою: офіційний лист ДПСУ
Основну частину декларації доповнено блоком «Податкові зобов’язання, інші штрафні санкції та пені, визначені відповідно до Податкового кодексу України, не пов’язані з виправленням помилок».

Уточнено редакцію рядка 26 декларації щодо відображення сум збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється.

Блок «Наявність додатків10»:

  • доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг»;

  • додаток ФЗ розділено на графи: П(С)БО та МСФЗ.

Декларацію доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг».

У додатку РІ до декларації назва різниць у рядках 3.1.6, 3.1.6.1, 3.1.6.2, 3.1.7 розділу 3 «Різниці, які виникають при здійсненні фінансових операцій» приведена у відповідність до пп. 140.5.4 ПКУ в частині непоширення цього підпункту на активи з права користування за договорами оренди. Про це все докладніше ми зазначали у своїй новині ось тут.

 

Уряд змінив перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток
Нагадаємо, що перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України. Наразі діє  постанова від 04.07.2017 р. №480.

А от  24 грудня 2019 року Уряд вніс зміни своєю постановою №1100 до нього. 

Зокрема, у новій редакції викладено організаційно-правові форми підприємств Австрії, Німеччини та Польщі. Ці форми можна переглянути тут. Вони почали діяти з 1 січня 2020 року. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»