• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №2(56) | 13.02.2020 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №2(56) | 13.02.2020 р.

Це – другий з початку року (і п’ятдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, коли не можна визнавати курсові різниці та включати їх витрат;
  • розкажемо, за яким форматом подавати декларацію з податку на прибуток за 2019 рік;
  • з’ясуємо, чи слід подавати додатки до додатку ВП при виправленні помилок у раніше поданій декларації;
  • роз’яснимо, як заповнювати додаток ПН до декларації з податку на прибуток у разі відсутності коду нерезидента;
  • розповімо, як змінилася форма декларації з податку на прибуток.

Гарного Вам читання!

***

 

Коли курсові різниці не визнаються?
Київські податківці повідомили, що перевіркою було встановлено, що підприємством віднесено до складу «Інших витрат операційної діяльності» курсові різниці, які виникли внаслідок перерахунку зобов'язань засновників при формуванні статутного капіталу, що є порушенням пп. 134.1.1 ПКУ і п. 8 П(С)БО 21 та п. 4 П(С)БО 3

Це призвело до завищення витрат та заниження суми фінансового результату до оподаткування, визначеного у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку на значну суму.

Окремо податківці зауважили, що нормами ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по курсових різницях. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

 

За яким форматом подавати декларацію з податку на прибуток за 2019 рік?
У підкатегорії 102.20.01 «ЗІР» податківці зазначили: окільки видання Наказу №481 обумовлено змінами в податковому законодавстві, які набрали чинності з 01.01.2019 року, то платникам податку на прибуток рекомендовано подавати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік за оновленою формою.

На офіційному веб-порталі ДПС у рубриці Електронна звітність > Платникам податків про електронну звітність > Інформаційно-аналітичне забезпечення > Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми декларації (у тому числі уточнюючої):

  • Декларація за оновленою формою з ідентифікатором J0100118;

  • Декларація (у редакції наказу Мінфіну № 467) зі змінами, внесеними наказом Мінфіну № 842, прийняття якої також буде забезпечено до 01.04.2020 р. з ідентифікатором форми J0100117.

Тобто за 2019 рік підприємства мають право звітувати з податку на прибутку як за старою формою, так і за новою.

 

Подаєте додаток ВП для виправлення помилок з прибутку: чи потрібно подавати додатки?
Якщо виправлення помилок здійснюється у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, в якому виявлено помилки, то у таблиці 1  додатка ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та порівнюючи їх з відповідними рядками декларації, що уточнюються, визначає суму збільшення (зменшення) податкового зобов’язання з податку на прибуток. Її слід зазначити у таблиці 2 «Результати виправлення помилок(ки)» додатка ВП до декларації.

При цьому у складі звітної (звітної нової) декларації можуть бути уточнені показники за один звітний період та поданий один додаток ВП.

У заголовній частині додатка ВП зазначається звітний період, який уточнюється, та проставляється відмітка «Звітна» або «Звітна нова». Додатки до рядків таблиці 1 додатка ВП, на які є посилання в таблиці 1 додатка ВП, не заповнюються та не подаються. Про це ми писали тут.

 

Немає коду нерезидента: як заповнити додаток ПН до декларації з податку на прибуток?
Податківці у підкатегорії 101.20.02 «ЗІР»  вказали, що додаток ПН до декларації з податку на прибуток заповнюється окремо по кожному нерезиденту, якому виплачуються доходи із джерелом їх походження з України.

У додатку ПН до декларації зазначаються такі відомості про нерезидента:

  • повне найменування нерезидента, місцезнаходження нерезидента, що зазначені у контракті/договорі;

  • назва країни резиденції нерезидента, код країни резиденції – відповідно до Статистичної класифікації країн світу, затвердженої наказом Держстату № 426 (із змінами), або назва вільної економічної зони;

  • відмітка про наявність офшорного статусу – у разі наявності офшорного статусу відповідно до пп. 14.1.122-1 ПКУ;

  • код нерезидента в країні резиденції.

Поле «Код нерезидента в країні резиденції» додатка ПН до Декларації заповнюється за наявності інформації про код нерезидента, у випадку відсутності інформації поле заповнюється з прокресленням. Про це ми писали тут.

 

Декларування податку на прибуток за новою формою: офіційний лист ДПСУ
ДПСУ у листі від 16.01.2020 №757/7/99-00-07-02-01-07 нагадала, що 20 грудня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 14.11.2019 р. №481, яким внесено  зміни до форми декларації з податку на прибуток. Її привели у відповідність до чинних норм ПКУ. Про це ми писали тут і тут.

Основну частину декларації доповнено блоком «Податкові зобов’язання, інші штрафні санкції та пені, визначені відповідно до Податкового кодексу України, не пов’язані з виправленням помилок».

До цього блоку входять нові рядки, якими передбачено можливість визначення податкових зобов’язань для платників, які використовують пільги відповідно до пп. 142.1 – 142.3 ПКУ та п. 41 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, у разі  порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування  коштів, у яких відображаються:

  • суми збільшення податкового зобов’язання, за порушення вимог цільового використання вивільнених від оподаткування коштів (рядок 35);

  • штрафні санкції (рядок 36);

  • пені (рядок 37).

Уточнено редакцію рядка 26 декларації щодо відображення сум збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється.

Блок «Наявність додатків10»:

  • доповнено новим додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг»;

  • додаток ФЗ розділено на графи: П(С)БО та МСФЗ.

Про це та про те, які зміни внесено у додатки до декларації, ми розповідали у своїй новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»