• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №8(62) | 14.05.2020 р.

Шістдес'ят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №8(62) | 14.05.2020 р.

Це – вже шістдесят другий загалом (і восьмий з початку року) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як уцінка запасів впливає на фінрезультат до оподаткування;
  • визначимося, як у податковому обліку відобразити створення вебсайту;
  • повідомимо про зменшення розміру відрахувань прибутку державних підприємств;
  • поговоримо про особливості сплати податку на прибуток у разі виплати дивідендів;
  • з’ясуємо, чи визнаються господарські операції з пов’язаною особою - нерезидентом контрольованими операціями.

Гарного Вам читання!

***

 

Як уцінка запасів впливає на фінрезультат підприємства?
Податківці з Офісу великих платників  розповіли, що у разі здійснення уцінки матеріалів через створення резерву (забезпечення) знецінення запасів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ виникають податкові різниці згідно з п. 139.1 ПКУ. Але це стосується тільки тих платників податку на прибутку, які застосовують податкові різниці.

Відповідні різниці відображаються у Додатку РІ до рядка 03 РІ декларації:

  • у рядку 2.1.1 сума витрат на створення забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

  • у рядку 2.2.1.1 сума коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

 

Уряд зменшив розмір відрахувань прибутку державних підприємств
Мінфін повідомив про зменшення Урядом з 1 січня 2020 року частки відрахувань прибутку державних підприємств до бюджету до 80% (раніше цей показник становив 90%). Відповідне рішення 6 травня було прийнято на засіданні Кабінету Міністрів України. Текст постанови №349 дивіться за посиланням.

Водночас для ДП НАЕК «Енергоатом», ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» та ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» відрахування частини чистого прибутку встановлено на рівні 30%.

 

Створили власний сайт: як відобразити його в податковому обліку?
Згідно з п. 1.3 Порядку № 327/225, вебсайт – це сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб’єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет.

При цьому відповідно до п. 8 МСБО 38 «Нематеріальні активи» та п. 4 П(С)БО 8 «Нематеріальні активи», нематеріальний актив – немонетарний актив, який не має фізичної субстанції, матеріальної форми та може бути ідентифікований.

Спираючись на наведене вище, Офіс великих платників податків ДПС зазначив, що витрати платника податку, пов’язані з розробкою вебсайту та його розміщенням в мережі Інтернет (реєстрація доменного імені та хостинг), відносяться до 6 групи – інші нематеріальні активи. Своєю чергою, розрахунок амортизації в «податковому» обліку здійснюється відповідно до норм п. 138.3 ПКУ (з мінімальним строком експлуатації згідно зі правовстановлюючим документом, а у разі його відсутності визначається самостійно, але не менше двох та не більше 10 років).

 

Особливості сплати податку на прибуток у разі виплати дивідендів
Податківці з Офісу великих платників нагадали, що авансовий внесок при виплаті дивідендів, передбачений пп. 57.1 прим. 1.2 ПКУ, не справляється у разі виплати дивідендів:

  • на користь власників корпоративних прав материнської компанії, що сплачуються в межах сум доходів такої компанії, отриманих у вигляді дивідендів від інших осіб;

  • платником податку на прибуток, прибуток якого звільнений від оподаткування відповідно до положень ПКУ, у розмірі прибутку, звільненого від оподаткування у період, за який виплачуються дивіденди;

  • фізичним особам.

Крім того, виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням (пп. 57.1 прим. 1.4. ПКУ).

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо визнання господарських операцій з нерезидентами такими, що здійснюються між пов'язаними особами, та їх відповідність контрольованим операціям читайте тут («Якщо господарські операції здійснюються між пов'язаними особами, одна з яких є нерезидентом, то, з урахуванням вимог пп. 39.2.1.7 пп. 39.2.1 п. 39.2 ст. 39 Кодексу, такі господарські операції підпадають під визначення контрольованих.

Підпунктом 39.4.2 п. 39.4 ст. 39 Кодексу  встановлено, що платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати звіт про контрольовані операції центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, до 1 жовтня року, що настає за звітним. У звіті про контрольовані операції зазначається інформація про всі контрольовані операції, здійснені платником податків у звітному періоді»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»