• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(66) | 09.07.2020 р.

Шістдес'ят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №12(66) | 09.07.2020 р.

Це – вже дванадцятий з початку року (і шістдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що Мінфін планує ввести нові правила оподаткування дивідендів податком на прибуток;
  • розповімо, що з 23 травня діє оновлений перелік платників податку на прибуток;
  • з’ясуємо, як показати нові податкові різниці у старій декларації;
  • проінформуємо, що у ВРУ зареєстровано альтернативний законопроект щодо податку на виведений капітал;
  • дізнаємося, яка доля податкової амортизації під час реконструкції та модернізації ОЗ.

Гарного вам читання!

***

 

Мінфін планує ввести нові правила оподаткування дивідендів податком на прибуток
25 червня 2020 року Міністерство фінансів оприлюднило проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування податком на прибуток підприємств» (завантажити).

Пропонується встановити, що на період з 1 січня 2021 року по 31 грудня 2035 року платники податку на прибуток, які зареєстровані на території Закарпатської, Кіровоградської, Тернопільської, Чернівецької та Чернігівської областей, крім платників податків, включених до Реєстру великих платників податків, та платників податків, які утворені шляхом реорганізації (поділу, виділення) суб’єктів господарювання, зареєстрованих в інших областях, сплачуватимуть спеціальний податок на прибуток  з урахуванням особливостей.

 

З 23 травня діє оновлений перелік платників податку на прибуток
Змінами, внесеними Законом №466 до пп. 133.1.1 ПКУ (набрали чинності 23 травня 2020 року), уточнено, що юридичні та фізичні особи - підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи - підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України.

Таким чином, у разі виплати доходів нерезидентам у 2020 році юридичні та фізичні особи - підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи — підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають за звітний 2020 рік декларацію з додатком ПН, у якому відображають такі доходи нерезидентів та відповідні суми податку. Про це ми писали тут.

 

Як показати нові податкові різниці у старій декларації?
Податківці з Офісу великих платників зупинилися на змінах до п. 140.5 ПКУ. Його доповнено новим пп. 140.5.15. За ним фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат, понесених платником податків при здійсненні операцій з нерезидентами, якщо такі операції не мають ділової мети.

До внесення змін до Декларації відображаємо нову різницю, визначену пп. 140.5.15 ПКУ, у будь-якому зручному рядку додатка РІ до Декларації, яким передбачено збільшення фінансового результату до оподаткування, із зазначенням цього факту у спеціальному полі декларації (графа «наявність доповнення»).

 

У ВРУ зареєстровано альтернативний законопроект щодо податку на виведений капітал 
16 червня 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №3665 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження податку на виведений капітал на заміну податку на прибуток підприємств». Про це ми повідомляли тут.

Проте не минуло й місяця, а в ВРУ подано альтернативний законопроект №3665-1. Як видно з номеру такого законопроекту, він побудований на наведеному вище законопроекті №3665. Проте автори в нього вже інші, тож він  має і певні відмінності.

Законопроектом №3665-1 передбачається більший розмір ставки податку при здійсненні операцій з виведення капіталу: пропонується встановити базову ставку 17%.

Крім того, цим законопроектом пропонується встановлення ставки в 11% для дивідендів, за винятком дивідендів, що виплачуються платником податку на виведений капітал. І це теж більше, ніж пропонувалося законопроектом №3665  (ставка 9%). Про це читайте тут.

 

Податкова амортизація за час реконструкції та модернізації ОЗ: що змінилося з 23 травня?
З 23 травня за змінами до п. 138.3 ПКУ податкова амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією.

Отже, якщо основні засоби не використовуються у господарській діяльності платника податку у зв'язку з їх модернізацією, реконструкцією, добудовою, дообладнанням та консервацією, то у податковому обліку амортизація на такі основні засоби не нараховується. Про це докладніше читайте тут.

 

 ***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»