• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(67) | 23.07.2020 р.

Шістдес'ят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(67) | 23.07.2020 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і шістдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, який день буде останнім для звітування з податку на прибуток за І півріччя 2020 року;
  • розповімо про позицію Комітету економіки ВРУ щодо введення податку на виведений капітал;
  • наведемо особливості звітування з ТЦУ за 2020 рік через Закон №466;
  • проінформуємо, що ставки податку на прибуток пропонують диференціювати;
  • дізнаємося, чи будуть виникати наслідки в податковому обліку ОЗ після його уцінки чи дооцінки.

Гарного вам читання!

 

***

Останній день для звітування з податку на прибуток за І півріччя 2020 року – 9 чи 10 серпня?
Податківці з Київської області зауважили, що з 1 липня 2020 року розпочалась кампанія декларування прибутку за І півріччя 2020 року.

За пп. 49.18.2 ПКУ квартальну звітність слід подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Тож останнім календарним днем подання податкової декларації з податку на прибуток за І півріччя 2020 року є 9 серпня 2020. Але враховуючи те, що ця дата припала на вихідний день, а згідно з п. 49.20 ПКУ, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем, тому останнім днем строку подання декларації  є 10 серпня 2020 року.

 

Коли може запрацювати податок на виведений капітал: позиція Комітету економіки ВРУ
У «Слузі народу» розраховують, що закон про податок на виведений капітал вдасться ухвалити до кінця поточного року. Повноцінно нововведення може запрацювати вже з 2021 року.

Про це сказав в інтерв’ю нардеп від «Слуги народу» і голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Нардеп зазначив, що у часи коронакризи багато країн зменшують податки для бізнесу у відповідь на прохання підприємців.

«Я сподіваюсь, до речі, що нам вдасться запустити до кінця року податок на виведений капітал. Мені здається, що це теж буде певним полегшенням», – заявив Наталуха.

 

Які особливості звітування з ТЦУ за 2020 рік через Закон №466?
Законом №466 внесено зміни до ПКУ, зокрема, до пп. 39.4.2  ПКУ. За ними платники податків, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, звіт про контрольовані операції та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.

Повідомлення про участь в міжнародній групі компаній подається ДПС засобами електронного зв’язку в електронній формі.

Інформація, яку має містити повідомлення про участь у міжнародній групі компаній, встановлена пп. 39.4.2.2 ПКУ.

Але відповідно до п. 53 підрозділу 10 розділу XX ПКУ норми п. 39.4 ПКУ щодо подання платниками податків повідомлення про участь у міжнародній групі компаній вперше застосовуються у 2021 році за 2020 рік.

Тому вже за 2020 рік у разі здійснення контрольованих операцій разом зі Звітом про контрольовані операції подається повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. Про це ми писали тут.

 

Ставки податку на прибуток пропонують диференціювати
16 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3866.

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону покликаний знизити податкове навантаження для суб’єктів малого та середнього підприємництва (до 250 найманих робітників), справи яких значно більше постраждали від подій весни 2020 року ніж у великих платників податків.

Зокрема, планується встановити тимчасово, на період до 31 грудня 2021 року, базову (основну) ставку податку на прибуток:

  • для платників податку, що належать до суб’єктів мікро- та малого підприємництва, – 8%;

  • для платників податку, що належать до суб’єктів середнього підприємництва, – 16%;

  • для платників податку, що належать до суб’єктів великого підприємництва, – 27%.

Про це докладніше читайте ось тут.

 

Провели уцінку чи дооцінку ОЗ: що з податковим обліком?
Дніпропетровські податківці наголосили, що результати переоцінки (уцінки, дооцінки) основних засобів і нематеріальних активів, яка проведена відповідно до П(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів згідно зі ст. 138 ПКУ та відповідно при розрахунку податку на прибуток.

 ***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»