• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №22(76) | 09.12.2020 р.

Сімдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №22(76) | 09.12.2020 р.

Це – вже двадцять другий з початку року (і сімдесят шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ;
  • зазначимо, яким є звітний період для новоствореного платника податку на прибуток;
  • розповімо, що фінзвітність підприємств стане загальнодоступною інформацією;
  • проінформуємо, що з 1 грудня діє нова форма декларації з податку на прибуток;
  • з’ясуємо, коли вперше слід звітувати за новою декларацією з прибутку;
  • визначимося з податковими наслідками при поліпшенні орендованих приміщень у разі закінчення попереднього договору оренди.

Гарного вам читання!

 

***

Нова форма декларації з податку на прибуток діє вже з 1 грудня 
Мінфін наказом від 29.10.2020 р. №649 вніс зміни до форми декларації з податку на прибуток. 1 грудня наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» №94. Відповідно він набрав чинності з 1 грудня 2020 року (з дня його офіційного опублікування).

Зокрема, декларацію доповнено новим рядком 9 «Повне найменування інституту спільного інвестування2». У рядку 10 позицію «платника єдиного податку» викладено у такій редакції «суб’єкта господарювання - юридичної особи, яка обрала спрощену систему оподаткування».

Також  декларацію буде доповнено новими додатками:

  • додаток КІК до рядка 06.1 КІК Декларації;

  • додаток КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК Декларації;

  • додаток КІК-ТЦ до додатка КІК до рядка 06.1 КІК Декларації;

  • додаток КІК-ЦП до рядків 1.2 КІК-ЦП, 1.3 КІК-ЦП додатка КІК-К до рядка 02 КІК-К додатка КІК до рядка 06.1 КІК Декларації.

Про це ми писали тут.

 

Вперше за новою декларацією з прибутку будемо звітувати з 2021 року
ДПС в Івано-франківській області наголосила, що відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

Оскільки наказ опубліковано 1 грудня, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати:

  • платникам з квартальним звітним періодом – за І квартал 2021 року;

  • платникам з річним звітним періодом – за 2021 рік.

Зауважимо, що ДПС поки що свою позицію щодо першого звітування не наводила. Тому чекаємо на це.

 

Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за МСФЗ
Наказом від 13.11.2020 р. №709 Мінфін затвердив переклад Таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності. З текстом Наказу можна ознайомитись тут, а з самим перекладом таксономії тут.

Цей переклад набирає чинності з 01.01.2021 року.

Наказом встановлюється, що фінансова звітність на основі Таксономії фінансової звітності за МСФЗ складається та подається в єдиному електронному форматі зі застосуванням розширюваної мови ділової звітності (XBRL).

XBRL (англ. eXtensible Business Reporting Language – «розширювана мова ділової звітності») – відкритий стандарт обміну бізнес-інформацією.

 

Фінзвітність підприємств стане загальнодоступною інформацією
На початку грудня Мінцифри підготувало проєкт постанови КМУ. Він має внести зміни до вже чинних постанов КМУ від 21.10.2015 р. №835 та від 30.11.2016 р. №867

За цим проєктом буде оновлено Перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню. Якщо він набере чинності, то оприлюдненню підлягатиме і фінзвітність всіх без винятку юросіб!

Для цього Держстат зобов’яжуть оприлюднювати інформацію про фінансову звітність компаній, що складається та подається до нього відповідно до Закону про бухоблік, а ДПС в межах збору такої звітності – фінансову звітність підприємств незалежно від форм власності, консолідовану фінансову звітність підприємств  та фінансову звітність неприбуткових організацій.

У результаті інформація про фінансову звітність компаній буде опублікована на Єдиному порталі відкритих даних. Про це ми писали тут.

 

Яким є звітний період для новоствореного платника податку на прибуток?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що  для платника податку на прибуток підприємств, який зареєстрований протягом 2020 року (новостворений), встановлюється річний період з цього податку. Він розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду.

Тож декларація за базовий період, що дорівнює календарному року, новоствореному платнику податку необхідно подати протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем 2020 року

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо відображення у податковому обліку залишкової вартості об’єктів ОЗ при поліпшенні орендованих приміщень у разі закінчення попереднього договору оренди та укладення нового договору оренди цього ж приміщення читайте тут: «після закінчення договору оперативної оренди платник податку - орендар на підставі положень п. 138.1 та п. 138.2 ПКУ  збільшує фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності, та зменшує фінансовий результат на суму недоамортизованої частини витрат на ремонт/поліпшення орендованих основних засобів, визначеної з урахуванням положень ст. ПКУ».

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»