• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №23(77) | 30.12.2020 р.

Сімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №23(77) | 30.12.2020 р.

Це – вже двадцять третій з початку року (і сімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • роз’яснимо, які податкові наслідки з податку на прибуток виникають у разі зменшення статутного капіталу;
  • визначимося, чи слід коригувати фінрезультат на суму отриманої карантинної допомоги;
  • нагадаємо, що зміниться в оподаткуванні дивідендів у 2021 році;
  • з’ясуємо, на що для платників податку на прибуток вплине новий розмір мінзарплати з 1 січня 2021 року;
  • проінформуємо, що деякі норми податкового Закону №466 будуть відтерміновані;
  • наголосимо, що вперше звітувати з прибутку за новою формою слід буде вже з 2021 року.

Гарного вам читання!

 

***

Вперше за новою декларацією з прибутку слід звітувати з 2021 року: офіційно від ДПС 
Нагадаємо, що Мінфіном було внесено зміни до форми  декларації з податку на прибуток. Такі зміни передбачені наказом Мінфіном від 29.10.2020 р. №649. Він набрав чинності з 1 грудня 2020 р. Про це ми писали тут.

Але відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування.

І ось 16 грудня тернопільські податківці повідомили про появу листа ДПСУ від 14.12.2020 р. №22431/7/99-00-05-05-01-07 щодо правил заповнення нової декларації та першого її подання. У ньому вказано, що вперше подавати декларацію слід вже за підсумками І кварталу 2021 року.

Тож за 2020 рік ще звітуємо за старою формою. Про це ми вказували в своїй новині за посиланням.

 

Зменшили статутний капітал: які податкові наслідки?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що з 01.01.2021 р., згідно з Законом №786, п. 57.1-1 ПКУ буде доповнено новим пп. 57.1-1.7, відповідно до якого авансові внески не справляються/не нараховуються на суми операцій, які для цілей оподаткування прирівнюються до дивідендів відповідно до абз. 4 – 7 пп. 14.1.49 ПКУ.

Таким чином, у разі викупу юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходу учасника зі складу господарського товариства, зменшення статутного капіталу, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи, починаючи з 01.01.2021 року суми такого зменшення прирівнюються з метою оподаткування до дивідендів, але авансові внески на такі суми не нараховуються.

 

Плануєте отримати карантинну допомогу: як це вплине на податок на прибуток? 
За інформаційним листом №17, починаючи з 10 грудня 2020 року (дати набрання чинності Законом №1072), платник податку на прибуток матиме можливість зменшити фінансовий результат до оподаткування та відповідно не враховувати при визначенні суми податкових зобов’язань з цього податку за звітний період суми доходу у вигляді:

  • отриманої ним у такому звітному періоді одноразової компенсації його витрат, понесених за сплату єдиного внеску за найманих осіб;

  • списаних такому платнику у такому звітному періоді штрафних санкцій і пені, нарахованих за податковим боргом, що виник станом на 1 листопада 2020 року.

Таку різницю можна відобразити у будь-якому рядку розділу «Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу ХХ Податкового кодексу України» додатка РІ до Декларації з податку на прибуток, яким передбачено зменшення фінансового результату до оподаткування і який не застосовується платником податків для відображення інших різниць за результатами звітного (податкового) року. Про це ми писали тут.  

 

Що зміниться в оподаткуванні дивідендів у 2021 році?
З 1 січня 2021 року для цілей оподаткування до дивідендів будуть прирівняні за операціями з нерезидентами, що відносяться до категорії зазначених у пп. «а»«в»«г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, а саме:

  • платежі у негрошовій формі, що здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку (його частини) (у доповнення до грошової форми);

  • суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), які виплачують на користь нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • вартість товарів ((робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • виплати в грошовій або негрошовій формі, яку здійснюються юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу юридичної особи у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.

 

Зростання мінімальної зарплати у 2021 році: наслідки для податку на прибуток
Одразу зауважимо, що на ставку податку на прибуток мінімальна зарплата не впливає. Але від неї залежить окрема податкова різниця, на яку певним платникам податку слід буде відкоригувати визначений фінрезультат.

За пп. 140.5.4 ПКУ слід збільшувати фінрезультат на суму товарів та послуг придбаних у неприбуткових організацій, внесених до Реєстру, якщо сума вартості товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у таких організацій, сукупно протягом звітного року перевищує 25 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

У 2021 році річна вартість цих активів буде становити 150000,00 грн.

Про це та про інші податкові наслідки збільшення мінзарплати у 2021 році ми розповідали ось тут.

 

Деякі норми податкового Закону №466 будуть відтерміновані: прийнято закон (але його заблоковано)
17 грудня на черговому засіданні ВРУ прийнято у другому читанні законопроєкт №4065 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо забезпечення збору даних та інформації, необхідних для декларування окремих об’єктів оподаткування».

Зміни внесено до Податкового кодексута Закону №466-IX, які спрямовані на уточнення:

  • деяких положень трансфертного ціноутворення;

  • підстави припинення адміністративного арешту;

  • положення щодо коригування фінансового результату до оподаткування щодо операцій, які не мають ділової мети;

  • особливості справляння акцизного податку;

  • особливості оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії протягом перехідного періоду;

  • положення щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій тощо.

Запрошуємо вас на Великий Річний Online-Семінар! Величезну кількість змін детально розберуть ТОПові лектори, а також підкажуть, як не потрапити в розставлені пастки під час складання звітності.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»