• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №1(78) | 20.01.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №1(78) | 20.01.2021 р.

Це – вже перший з початку року (і сімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, що ДПС оприлюднила перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін;
  • зазначимо, як списання податкового боргу через карантин впливає на фінрезультат;
  • з’ясуємо, як при списанні дебіторської заборгованості коригувати фінрезультат;
  • наголосимо, що на суму нарахованої амортизації МНМА фінрезультат не коригується;
  • визначимося, що робити у разі невключення до декларації з прибутку збитку минулих років.

Гарного вам читання!

***

 

ДПС оприлюднила перелік джерел інформації для отримання котирувальних цін
4 січня ДПС  повідомила про розробку Рекомендованого (невиключного) переліку джерел інформації для отримання котирувальних цін.

Зазначений перелік розроблено на виконання вимог абз. 7 пп. 39.3.3.4 ПКУ та застосовується з урахуванням вимог пп. 39.2.2 цього Кодексу.

Ознайомитися з ним можна на вебпорталі ДПС у розділах «Діяльність  > Трансфертне ціноутворення» та «Довідники, реєстри, переліки > Переліки».

 

ДПС списала податковий борг через карантин: що з коригуванням фінрезультату?
Дніпропетровські податківці наголосили, що згідно з п. 2-4 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ контролюючий орган здійснює списання без подання заяви платником податків податкового боргу (у тому числі штрафних санкцій і пені) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн (включно), що за даними ДПС обліковувався станом на 01 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Законом №1072 підрозділ 4 розділу ХХ ПКУ доповнено новим п. 54, згідно з абзацом третім якого фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму доходу у вигляді списаних штрафних санкцій і пені відповідно до п. 2 прим. 3 та списаного податкового боргу відповідно до п. 2-4 підрозділу 10 розділу XX ПКУ та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

 

Списуєте дебіторську заборгованість: як відкоригувати фінрезультат? 
При формуванні резерву сумнівних боргів або резерву очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму витрат на формування резерву сумнівних боргів або резерву очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) відповідно до НП(С)БО або МСФЗ. А при використанні резерву сумнівних боргів або резерву очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів) фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів або резерву очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), що відповідає ознакам, визначеним пп. 14.1.11 ПКУ.

При цьому, якщо сума витрат від списання дебіторської заборгованості перевищує суму резерву сумнівних боргів або резерв очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів), то фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму такого перевищення.

Про це ми писали тут.

 

На суму нарахованої амортизації МНМА фінрезультат не коригується
Податківці у ІПК від 14.12.2020 р. №5168/ІПК/99-00-05-05-02-06 зазначають, що в цілях оподаткування податком на прибуток МНМА не належать до основних засобів. А оскільки МНМА не належать до основних засобів, то різниці відповідно до ст. 138 ПКУ за такими активами у платника не виникають.

При цьому у ІПК від 15.12.2020 р. №5196/ІПК/99-00-05-05-02-06 наголошується, що вартісний критерій «не перевищує 20000 гривень» стосуватиметься МНМА, введених в експлуатацію з 23.05.2020 р. Роз’яснення щодо застосування збільшеного вартісного критерію з 23.05.2020 року ми наводили тут.

Таким чином, у рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів або нематеріальних активів без врахування амортизації МНМА.

Але за такого підходу суми амортизації в додатку РІ (рядок 1.1.1) не будуть дорівнювати рядку 2515 «Амортизація» Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), оскільки загальна амортизація, яка накопичена на субрахунках 13 включає, зокрема, амортизацію по субрахунку 132, на якому накопичується знос МНМА.

Про це читайте ось тут.

 

Не включили до декларації з прибутку збиток минулих років: як виправити? 
Податківці у підкатегорії 102.19 «ЗІР» зауважили, що суб’єкти господарювання, які не сплачують податок на прибуток у зв’язку з отриманням податкових пільг, ведуть облік сум таких пільг та, починаючи зі звітних періодів 2020 року, відображають інформацію про суми податкових пільг у додатку ПП до Декларації.

Виправлення помилок, що виникли в податковій звітності в результаті неврахування сум від’ємного значення об’єкта оподаткування, що зменшує позитивне значення об’єкта оподаткування минулого року, здійснюється шляхом подання уточнюючої Декларації за минулий період разом з додатком ПП до Декларації.

Якщо уточнення показників Декларації призвели до зменшення податкового зобов’язання, у зв’язку з врахуванням сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулого періоду, до платника податку штрафні санкції не застосовуються. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»