• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(87) | 07.07.2021 р.

Вісімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(87) | 07.07.2021 р.

Це – вже десятий з початку року (і вісімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • проінформуємо, що з'явиться порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях;
  • дізнаємося, скільки нерезидентів відзвітувало за І квартал 2021 року;
  • підкреслимо, що в «Єдине вікно» додано оновлену версію декларації з податку на прибуток;
  • зазначимо, що розрахунок чистого прибутку за півріччя 2021 року подаємо за новою формою;
  • дізнаємося, чи треба уточнювати в ДПС фінзвітність за результатами проведення аудиторської перевірки.

Гарного вам читання!

***

Порядок попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях – у проєкті Мінфіну
5 липня Мінфін оприлюднив проєкт постанови КМУ «Про затвердження Порядку попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, за результатами якого укладаються договори, що мають односторонній, двосторонній та багатосторонній характер, для цілей трансфертного ціноутворення» (завантажити). Ним, зокрема, пропонується:

1. Встановити єдину форму заяви про попереднє узгодження ціноутворення, яка подається великим платником податків (далі – ВПП) до ДПС засобами електронного зв’язку під час підготовчого розгляду, так і для процедури узгодження ціноутворення у контрольованих операціях, а також у разі продовження періоду дії договору про попереднє узгодження ціноутворення. Проєкт форми можна переглянути тут.

2. Встановити, що додатки до заяви подаються ВПП до ДПС засобами електронного зв’язку.

3. Актуалізувати назву органу, що здійснює процедуру попереднього узгодження ціноутворення у контрольованих операціях.

4. Визначити, що підготовчий розгляд та/або процедура узгодження ціноутворення проводиться працівниками ДПС, уповноваженими на це рішенням або дорученням голови ДПС.

 

Cкільки нерезидентів відзвітувало за І квартал 2021 року: статистика від ДПС
14 червня ДПС повідомила, що за підсумками декларування І кварталу 2021 року обсяги доходів нерезидентів із джерелом їх походження з України становили 50,0 млрд грн, з яких нараховано до сплати 1,6 млрд грн податку.

Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Республіці Кіпр, Королівстві Нідерланди, Великій Британії та Німеччині.

При здійсненні аналізу діяльності суб’єктів господарювання 20% виплат є ризиковими. Основними ризиками є здійснення виплат на користь нерезидентів, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів та на користь незареєстрованих постійних представництв нерезидентів на території України. Також вбачається зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

 

В «Єдине вікно» додано оновлену версію декларації з податку на прибуток
ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.14.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 26.06.2021 р.

На виконання вимог наказу Мінфіну від 29.10.2020 р. №649 «Про затвердження змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання таким, що втратив чинність, наказ Міністерства фінансів України від 13 червня 2016 року № 544» додано J0100519 - Податкову декларацію з податку на прибуток підприємств (виробників сільськогосподарської продукції).

 

Розрахунок чистого прибутку за півріччя 2021 року подаємо за новою формою
Згідно з  листом  від 18.06.2021 р. №14124/7/99-00-21-02-01-07 ДПС рекомендує подати Розрахунок:

  • державним унітарним підприємствам та їх об’єднанням за підсумками І кварталу 2021 року – за формою, затвердженою Наказом № 285, за підсумками півріччя 2021 року, три квартали 2021 року, 2021 рік – за формою, затвердженою Наказом №4 з урахуванням показників, задекларованих за І квартал 2021 року;
     
  • господарським організаціям з державною часткою у статутному капіталі, а також господарськими товариствам, 50 і більше відсотків акцій (часток, паїв) яких знаходяться у статутних капіталах господарських товариств, частка держави яких становить 100% за підсумками 2020 року – за формою, затвердженою Наказом №285 (ідентифікатор форми J0108401), за підсумками 2021 року – за формою, затвердженою Наказом №4. При цьому такі господарські організації з 01.07.2021 р. можуть подавати уточнюючий Розрахунок за формою, затвердженою Наказом № 4.

Про це ми писали тут.

 

Чи треба уточнювати в ДПС фінзвітність за результатами проведення аудиторської перевірки?
Податківці з Офісу великих платників вказали: якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники декларації з податку на прибуток, таке уточнення здійснюється відповідно до положень ПКУ:

  • з поданням до уточнюючої декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період;
     
  • у складі звітної декларації з поданням до додатка ВП фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється, зі зазначенням позначки в таблиці 3 «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності за звітний (податковий) період, що уточнюється» додатка ВП до декларації.

Якщо показники уточнюючої фінансової звітності не вплинули на показники декларації, платник податку подає уточнюючу фінансову звітність за відповідний звітний період у такому самому порядку, як і фінансову звітність, що уточнюється, без подання уточнюючої декларації.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»