• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №12(89) | 11.08.2021 р.

Вісімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток |

«Податок на прибуток» №12(89) | 11.08.2021 р.

Це – вже дванадцятий з початку року (і вісімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • дізнаємося, як обчислюється податок на прибуток за договором про спільну діяльність;
  • наведемо особливості звітування з податку на прибуток для великих платників податків;
  • з’ясуємо, як відкоригувати від’ємне значення податку на прибуток;
  • розповімо, чи виникає контрольована операція у разі отримання від нерезидента безопланих товарів;
  • проінформуємо, що декларацію з прибутку знову оновлено.

Гарного вам читання!

 

***

Як обчислюється податок на прибуток за договором про спільну діяльність?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що для цілей оподаткування податком на прибуток кожен учасник спільної діяльності враховує визначений у фінансовій звітності за правилами бухгалтерського обліку фінансовий результат до оподаткування, статті якої формуються шляхом збільшення показників, визначених за даними бухгалтерського обліку власної господарської діяльності, на суму, що відповідає частці участі в спільно контрольованих активах і зобов’язаннях, узятих разом з іншими учасниками і відображених у відповідних статтях окремого балансу і відповідних формах фінансової звітності спільної діяльності.

Але оскільки положення ПКУ не містять особливостей окремого обліку операцій по спільній діяльності, учасники спільної діяльності без створення юридичної особи – платники податку на прибуток, у тому числі оператор, подають  декларацію з податку на прибуток, в якій прибуток кожного учасника, отриманий в межах спільної діяльності, враховується при визначенні фінансового результату до оподаткування такого учасника згідно з правилами бухгалтерського обліку.

 

Особливості звітування з податку на прибуток для великих платників податків
Податківці у підкатегорії 102.20.02 «ЗІР» підкреслили,: якщо місцезнаходження великого платника податків (юридична адреса) не співпадає з місцем податкового обліку в органі ДПС, сплата податку на прибуток повинна здійснюватися за місцезнаходженням платника, тобто на бюджетні рахунки, відкриті на рівні головних управлінь Державної казначейської служби України в областях з відомчою ознакою «99».

Водночас у разі коли місцезнаходження великого платника податків (юридична адреса) співпадає з місцем податкового обліку в органі ДПС, сплата податку на прибуток повинна здійснюватися на бюджетні рахунки з податку на прибуток з ознакою «99», відкриті на рівні територіальних органів ДПС у містах, в яких знаходяться міжрегіональні управління ДПС по роботі з ВПП. Про це ми писали тут.

 

Потрібно відкоригувати від’ємне значення податку на прибуток: як заповнити уточнюючу?
Дніпропетровські податківці вказали, що враховуючи алгоритм розрахунку рядка 26 Декларації, зменшення суми від’ємного значення у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, свідчить про заниження платником податку податкового зобов’язання з податку на прибуток за результатами такого звітного періоду, а збільшення суми від’ємного значення у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, свідчить про завищення платником податку податкового зобов’язання з податку на прибуток за результатами такого звітного періоду.

Саме тому при зменшенні від’ємного значення показника у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, платник податку повинен нарахувати штрафні санкції згідно з п. 50.1 ПКУ та пеню з урахуванням пп. 129.1.3 ПКУ. При збільшенні від’ємного значення показника у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, нарахування штрафних санкцій ПКУ не передбачено.

 

Отримали від нерезидента безоплатно товари: чи є це контрольованою операцією?
Дніпропетровські податківці звернули увагу на п. 5  НП(С)БО 15. Ним встановлено, що дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно до п. 21 НП(С)БО 15 дохід відображається в бухгалтерському обліку в сумі справедливої вартості активів, що отримані або підлягають отриманню.

На підставі цих норм податківці вказали: оскільки операції з безоплатного отримання від нерезидента товарів (робіт, послуг) включаються до доходу платника податку, то такі операції визнаються контрольованими за умови, якщо вони здійснюються з нерезидентами, визначеними у пп. 39.2.1.1 ПКУ, а також за умови досягнення критеріїв, встановлених пп. 39.2.1.7 ПКУ.

 

Декларацію з прибутку знову оновлено
Мінфін наказом від 04.06.2021 р. №317 (зареєстрований в Міністерстві юстиції від 04.08.2021 р. за №1014/36636) вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Таким чином її приводять у відповідність до чинних норм ПКУ (враховуючи зміни, внесені законами  №466№786№962№1072 і №1117). А саме:

1Декларацію доповнено новим рядком 7.1 щодо відображення інформації у разі здійснення діяльності нерезидентом на території України через постійне представництво, з урахуванням прийнятих законами № 466, №786, №1117 змін до пп. 133.2.2  та пп. 141.4.7 ПКУ. У зносці, зокрема, уточнено, що у разі здійснення нерезидентом діяльності на території України через постійне представництво зазначається код за ЄДРПОУ такого постійного представництва. Якщо нерезидентом здійснюється діяльність через неакредитований відокремлений підрозділ, зазначається ідентифікатор об'єкта оподаткування згідно з повідомленням про такий об'єкт оподаткування, поданим до контролюючого органу відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ.

2. Внесено зміни у додатки до Декларації. Зокрема,  у додаток ПН, РІ  та АМ.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 11.08.2021 р. не опублікований.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»