• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №13(90) | 31.08.2021 р.

Дев'яностий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №13(90) | 31.08.2021 р.

Це – вже тринадцятий з початку року (і дев’яностий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо особливості застосування методу витягнутої руки в ТЦУ;
  • розкажемо, що Мінфін затвердив три УПК щодо контрольованих операцій та нерезидентів;
  • зупинимося на позиції суду щодо дисконтування фінзобов’язань за правилами МСФЗ ;
  • розповімо, скільки доходів задекларували платники податку на прибуток за ІІ квартал;
  • зауважимо, що з 25 серпня діє окрема декларація з прибутку за угодою про розподіл продукції.

Гарного вам читання!

***

Скільки доходів задекларували платники податку на прибуток за ІІ квартал
12 серпня ДПС наголосила, що завдяки частковому відновленню економіки, зростанню цін на зовнішніх ринках відбулося збільшення доходів платників податку на прибуток у ІІ кварталі 2021 року на 35% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Одночасно ефективна протидія з боку ДПС формуванню і використанню фіктивного податкового кредиту та, відповідно, необґрунтованому завищенню витратної частини, сприяли збільшенню очікуваних надходжень податку на 95% (або у 2,7 раза більше ніж зростання доходів платників за рахунок сприятливих економічних факторів).

 

Мінфін затвердив три УПК щодо контрольованих операцій та нерезидентів
За результатами роботи Експертної ради з питань підготовки Узагальнюючих податкових консультацій (УПК) при Міністерстві фінансів наказами від 20.08. 2021 р. затверджено Консультації щодо:

  • питань оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів (Наказ №480);
     
  • заповнення повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (Наказ №479);
     
  • тимчасового зупинення перебігу строків надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів щодо подання документації з трансфертного ціноутворення (Наказ №478).

УПК, затверджена Наказом №480, надає роз’яснення щодо застосування нових правил оподаткування доходів нерезидентів, що прирівнюються до дивідендів, в розрізі наступних аспектів застосування вимог Податкового Кодексу.

УПК, затверджена Наказом №479 роз’яснює окремі питання, пов’язані із складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній (МГК). Зокрема, надано відповіді на такі питання:

  • за якими правилами визначати розмір сукупного консолідованого доходу МГК для цілей виконання вимог Кодексу щодо складання звітності з трансфертного ціноутворення відповідно до трирівневої моделі?
     
  • як складати Повідомлення у випадку суттєвих зміни у МГК, до якої входить платник податків, якщо такі зміни відбуваються протягом звітного періоду?
     
  • яким чином платнику податків підтверджувати достовірність інформації, зазначеної ним у Повідомленні?

В УПК, яка затверджена Наказом №478, зазначено, що призупинення строків надання відповідей на запити ДПС на період дії карантину COVID-19 не розповсюджується на подання документації з трансфертного ціноутворення.

 

Позиція суду щодо дисконтування фінзобов’язань за правилами МСФЗ
Податківцями з Офісу великих платників під час судового розгляду було доведено необхідність дисконтування зобов’язань за кредитними договорами, внаслідок чого було ухвалено судове рішення на користь контролюючого органу на суму майже 74 млн грн.

Судом зазначено, що сума дисконту (різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов’язання) включається до доходів підприємства в момент утримання позики і до витрат – в процесі амортизації такого дисконту протягом строку користування позикою.

 

З 25 серпня діє окрема декларація з прибутку за угодою про розподіл продукції
Мінфін наказом від 09.06.2021 р. №332  затвердив форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції. Вона складається з основної частини та шести додатків:

  • Додаток ПВ до рядка 02;
  • Додаток ПН до рядка 07 ПН;
  • Додаток КВ до рядка 03 КВ;
  • Додаток АМ до рядка 02.2.2 АМ;
  • Додаток ТЦ;
  • Додаток ВП до рядків 08 - 10.

Наказ було опубліковано в «Офіційному віснику» №65 від 25.08.2021 р. Відповідно форма декларації почала діяти з цієї дати. Про це ми писали тут.

 

Які особливості застосування методу витягнутої руки в ТЦУ?
Підпунктом 39.3.2 ПКУ визначено критерії використання методів встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки».

Платник податку з урахуванням зазначених критеріїв використовує будь-який метод, який він вважає найдоцільнішим. Проте якщо існує можливість застосування і методу порівняльної неконтрольованої ціни, і будь-якого іншого методу, застосовується метод порівняльної неконтрольованої ціни.

У разі якщо з урахуванням таких критеріїв метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс» та метод чистого прибутку або розподілення прибутку можуть застосовуватися платником податку з однаковою надійністю, застосовується метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс».

Платник податку може не застосовувати більше одного методу для визначення того, чи відповідають умови контрольованої операції принципу «витягнутої руки».

Якщо платник податків використав метод, що відповідає положенням ст. 39 ПКУ, встановлення контролюючим органом відповідності умов контрольованих операцій платника податків принципу «витягнутої руки» базується на тому методі трансфертного ціноутворення, який застосовується платником податків, за винятком випадків, якщо контролюючий орган обґрунтує, що метод, який застосовується платником податків, не є найдоцільнішим. Про це ми зауважили тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»