• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №9(17) | 20.07.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №9(17) | 20.07.2018 р.

Це – вже сімнадцятий (і дев’ятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • повідомимо про включення фізосіб-фермерів до платників єдиного податку IV групи;
  • розповімо, як правильно «єдиннику» ІІІ групи змінити ставку податку з 5 на 3%;
  • поговоримо про порядок застосування спрощеної системи підприємцем, що зареєструвався повторно;
  • з’ясуємо, як фізособі-«єдиннику» оподатковувати отриманий дохід в інвалюті;
  • дізнаємося, чи включаються до доходу «єдинника» суми бонусів від постачальника;
  • зазначимо, коли податківці мають право за своїм рішенням анулювати реєстрацію платника єдиного податку;
  • …і наостанок – проконсультуємо, що чекає юрособу-«єдинника» у разі отримання протягом року доходу понад 5 млн грн.

Гарного вам читання!

***

Фізосіб-фермерів включено до платників єдиного податку IV групи
10 липня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (законопроект №6490-д).

Цей закон дозволяє мешканцям села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності. Їм надано можливість бути платниками єдиного податку четвертої групи у разі дотриманні деяких умов. А саме:

  1. здійснювати діяльність виключно в межах фермерського господарства;
  2. займатися виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробкою та постачанням;
  3. здійснювати діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси – тобто працювати лише в одному місці;
  4. використовувати працю найманих осіб не дозволяється;
  5. членами фермерського господарства такої фізичної особи можуть бути лише члени сім'ї цієї особи;
  6. площа сільськогосподарських угідь у власності та/або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства становить від 2 до 20 га включно.

Законом також встановлено пільговий порядок сплати ЄСВ для членів фермерського господарства, у т.ч. його голови. Нашу коротку новину про це читайте тут.

 

Як «єдиннику» ІІІ групи змінити ставку з 5 на 3%?
Заяви на перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% (Заява про застосування спрощеної системи оподаткування) та для реєстрації платником ПДВ (ф. №1-ПДВ) слід подавати одночасно. Термін їх подання – не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу.

Ставка 3% може застосовуватися з початку кварталу, наступного за кварталом надання заяви про зміну ставки єдиного податку.

Зверніть увагу! ДФС може прийняти рішення про відмову у реєстрації платником ПДВ. У такому разі «єдинник» може: або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування, або обрати знову ставку єдиного податку, що не передбачає сплати ПДВ.

Детальніше про це ми писали тут.

 

Бонуси від постачальника є доходом «єдинника» – позиція податківців
Податківці у підкатегорії 107.04 ресурсу «ЗІР» нагадали, що всі види коштів, які не включаються до складу доходу «єдинників», наразі встановлено п. 292.11 ПКУ. Серед них немає бонусів.

Тому суми коштів, отримані фізособою-«єдинником» у вигляді бонусів за придбання товарів чи надання послуг, включаються до складу його доходу та оподатковуються єдиним податком.

 

Як підприємцю-«єдиннику» визначити суму доходу, отриманого в іноземній валюті?
Кошти, що зараховуються на розподільчий рахунок, не включаються до доходу підприємця. На дату такого зарахування дохід у підприємця не виникає.

Датою виникнення доходу є дата зарахування коштів на відповідні рахунки підприємця після їх списання з розподільчого рахунку.

Дохід за датою зарахування коштів визнається у сумі:

  • виручки від продажу валюти з врахуванням комісії;
  • непроданої частини виручки, виходячи з добутку курсу НБУ на дату зарахування валютних коштів та суми зарахованої на валютний рахунок підприємця валюти.

Про це та про те, чи потрібно фізособі-«єдиннику» визнавати дохід у вигляді курсової різниці читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 06.06.2018 р. №2484/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК.

 

Юрособа-«єдинник» отримала понад 5 млн грн доходу. Її чекає перехід на сплату податку на прибуток
По-перше, до суми перевищення граничного обсягу (5 млн грн) застосовуються подвійні ставки єдиного податку:

  • 6% – якщо «єдинник» зареєстрований платником ПДВ;
  • 10% – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

По-друге, у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу юрособі-«єдиннику» ІІІ групи (5 млн грн) необхідно перейти на загальну систему оподаткування з першого числа місяця, наступного за кварталом перевищення.

По-третє, заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування потрібно подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за кварталом перевищення обсягу доходу.

Звертаємо увагу: при неподанні заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування добровільно реєстрація платником єдиного податку може бути анульована за рішенням ДФС на підставі акта перевірки, – з першого числа місяця, наступного за кварталом, коли допущено порушення.

Про це все ми писали у своїй новині.

 

Наостанок – одне роз’яснення від податківців та дві аналітики від редакції
Щодо порядку анулювання реєстрації платника єдиного податку за результатами податкової перевірки читайте тут («У разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої - третьої груп вимог, встановлених гл. 1 розд. XIV "Спеціальні податкові режими" ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої - третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення.

У такому випадку суб'єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом»).

Підприємство-«єдинник» продає власний автомобіль, що використовувався нею у госпдіяльності як основний засіб. Як оподатковувати такий продаж та чи не втратить підприємство статус платника єдиного податку? Про це все – у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 27.06.2018 р. №2902/6/99-99-12-02-03-15/ІПК.

Які особливості повторної реєстрації «єдинником» після припинення своєї діяльності? Як застосовувати РРО таким фізособам-підприємцям? Про це ми писали ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»