• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №8(16) | 04.07.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №8(16) | 04.07.2018 р.

Це – вже шістнадцятий (і восьмий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • зазначимо, чи потрібно фізособі-«єдиннику» застосовувати РРО при продажу б/в техніки;
  • проконсультуємо, в яких випадках анулюється реєстрація платника єдиного податку;
  • поговоримо, які податкові наслідки виникають у «єдинника» у разі користування майном за договором позички;
  • з’ясуємо, чи може фізособа-«єдинник» І та ІІ групи відкликати з ДФС заяву про відпустку;
  • дізнаємося, як фізособі-«єдиннику» визначити суму доходу отриманого в іноземній валюті;
  • розповімо, чи має юрособа після переходу на єдиний податок визнавати дохід на суму отриманої до переходу поворотної фіндопомоги;
  • …і наостанок – визначимося, кому фізособа-«єдинник» має право надавати консультаційні послуги.

Гарного вам читання!

 

***

Чи застосовувати РРО фізособам-«єдинникам» при продажу б/в телефонів?
Податківці із Миколаївської області нагадали, що фізособи-«єдинники» можуть не застосовувати РРО у випадку, якщо обсяг їх доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн. гривень. Однак, дана норма не поширюється на «єдинників», які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Податківці вказують, що винятків щодо можливості незастосування РРО для техніки, яка була раніше у використанні, нормативно-правовими актами не передбачено. Тому при роздрібній торгівлі мобільними телефонами, які були у використанні, фізособам-«єдинникам» необхідно проводити розрахункові операції із застосуванням РРО.

 

Анулювання статусу платника єдиного податку: за якими обставинами це відбувається?
Анулювання статусу платника єдиного податку може відбуватись:

  • за самостійним рішенням «єдинників» про відмову від спрощеної системи оподаткування;
  • в обов’язковому порядку за рішенням контролюючого органу.

Рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку приймає ДФС, якщо під час проведення перевірки було виявлено порушення щодо перебування на спрощеній системі та суб’єкт господарювання не здійснив перехід зі спрощеної системи оподаткування у встановлені терміни.

Перелік причин переходу на загальну систему для «єдинників» встановлено пп. 298.2.3 ПКУ. А детальніше з причинами анулювання реєстрації платника єдиного податку та з правилами обрання спрощеної системи після позбавлення реєстрації можна ознайомитися у нашій консультації.

 

Які податкові наслідки виникають за договором позички у підприємця-«єдинника»?
Податківці у своїй консультації від 19.06.2018 р. №2721/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК вважають, що з метою оподаткування для «єдинника»-користувача безоплатне користування майном за договором позички розглядається як безоплатне отримання послуг.

А відповідно до п. 292.3 ПКУ до суми доходу «єдинника» включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Тож використання майна за договором позички є доходом для «єдинника» та має оподатковуватися єдиним податком.

Визнавати дохід потрібно буде на рівні звичайних цін безоплатно отриманих товарів (послуг). Про це ми розповідали тут.

 

Підприємець–«єдинник» хворів під час відпустки: чи можливо відкликати заяву
За п. 295.5 ПКУ «єдинники» І та ІІ групи без найманих працівників звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

На підставі цієї норми харківські податківці вказали, що фізособа-«єдинник» І та ІІ груп у разі хвороби має право на відкликання заяви щодо відпустки. Але це можна зробити тільки до початку відпустки.

Якщо відкликати відпустку своєчасно, фізособа-«єдинник» може скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби на підставі копією листка (листків) непрацездатності. Але за умови хвороби 30 і більше календарних днів.

 

Як фізособі-«єдиннику» визначити суму доходу, отриманого в іноземній валюті
Відповідно до п. 292.5 ПКУ дохід єдинника, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання такого доходу. Але наразі частина надходжень в інвалюті (50%) підлягає обов’язковому продажу. При цьому, рахунок з якого здійснюється такий продаж не належить підприємцю, а є розподільчим рахунком банку.

Тож дохід, отриманий в інвалюті, у фізособи-«єдинника» буде визнаватися двома сумами. А саме:

  • сума виручки від обов’язкового продажу валюти визнається доходом у повній сумі зарахованої гривні (з врахуванням комісії);
  • частина виручки в інвалюті, яка залишається у користуванні підприємця, визнається доходом, виходячи з курсу НБУ на дату зарахування валютних коштів на валютний рахунок.

Про це ми розповідаємо у коментарі до індивідуальної податкової консультації від 06.06.2018 №2484/Г/99-99-13-01-02-14/ІПК.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від податківців та коментар від редакції
Щодо можливості надання консультаційних послуг платником ЄП ІІ групи населенню або іншим платникам ЄП читайте тут («обмеження щодо діяльності платників єдиного податку другої групи з надання послуг іншим платникам єдиного податку, або населенню щодо консультування з питань комерційної діяльності й керування п. 291.5 ст. 291 ПКУ не встановлені»).

Підприємство отримало поворотну фінансову допомогу та планує перейти на спрощену систему оподаткування. Чи потрібно визнавати дохід після спливу 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги? Про це читайте у коментарі до індивідуальної податкової консультації від 22.06.2018 р. №2798/6/99-99-12-02-04-15/ІПК.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»