• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №7(15) | 14.06.2018 р.

П`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №7(15) | 14.06.2018 р.

Це – вже п’ятнадцятий (і сьомий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні. І хоча новин за цей час сталось не так вже й багато, їх все одно вистачило для написання чергової розсилки.

 

Цього разу ми:

  • зупинимося на видах штрафів для фізосіб-«єдинників» за несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ та єдиного податку;
  • визначимося, чи може «єдинник» продавати талони на пальне;
  • поговоримо про правила отримання витягу з Реєстру платників єдиного податку за допомогою Електронного кабінету ДФС;
  • з’ясуємо, за яких умов та хто з фізосіб-«єдинників» може не сплачувати єдиний податок за час своєї хвороби;
  • дізнаємося, коли фізособа-«єдинник» може здавати в оренду своє майно як фізособа;
  • …а насамкінець – нагадаємо правила складання декларації для «єдинників» ІІІ групи.

Гарного вам читання!

 

***

Як ДФС буде штрафувати фізособу-підприємця за несплату (несвоєчасну сплату) ЄСВ?
За несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ на підприємців (незалежно від системи оподаткування) чекатимуть фінансовий штраф та адмінвідповідальність.

Фінансовий штраф становить 20% своєчасно несплачених сум, а на суму недоїмки ще нараховується пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Окремо на підприємців чекатиме адмінштраф залежно від сум несплаченого ЄСВ. При несплаті ЄСВ у сумі:

  • що не перевищує 300 н.м.д.г. (5100 грн) – штраф від 40 до 80 н.м.д.г. (від 680 до 1360 грн);
  • понад 300 н.м.д.г. – штраф від 80 до 120 н.м.д.г. (від 1360 до 2040 грн).

Повторне за рік вчинення таких дій тягне за собою накладення адмінштрафу від 150 до 300 н.м.д.г. (від 250 до 5100 грн).

Про це, а також про порядок нарахування пені ми розповідали ось тут.

 

Оренда майна: в яких випадках орендодавець – ФОП, а в яких – звичайна фізособа?
Податківці з «Віснику» наголосили, що фізособа-«єдинник» ІІ групи з обраним видом госпдіяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна» не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа. Тож при перевірках податківці дохід від такої оренди будуть вважати доходом від підприємницької діяльності з відповідними податковими наслідками.

Відповідно у разі відсутності такого виду діяльності серед обраних видів фізособа-«єдинник», як звичайна фізособа, може надавати в оренду своє майно без наслідків.

 

Запит про отримання витягу з реєстру платників ЄП можна подати через Електронний кабінет
Одеські податківці нагадали, що «єдинники» можуть безоплатно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку.

Строк надання витягу не може перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а сам запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку подається в довільній формі.

Окремо податківці у своєму роз’ясненні вказали на можливість подати запит в електронному вигляді через меню «Листування з ДФС» або «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету. Форма підготовки такої кореспонденції передбачає заповнення запропонованих в меню реквізитів.

 

Лікарняний у підприємця – чи можна не платити єдиний податок?
Податківці з «Віснику» навели норму п. 295.5 ПКУ. За нею «єдинники» І та ІІ груп без найманих працівників звільняються від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

На підставі цієї норми податківці зробили такий висновок: якщо «єдинник» хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалась до 20 числа місяця та закінчилась у наступному місяці, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць початку хвороби, а за місяць закінчення хвороби сплачує єдиний податок у повному обсязі.

А нашу консультацію про те, хто сплачує податки, коли підприємець-«єдинник» отримує лікарняні від ФСС, читайте ось тут.

 

«Єдинники» не можуть продавати талони на пальне, – позиція ДФС
Наразі за пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема, суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 л та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Оскільки цією нормою не встановлено прямої заборони торгувати талонами на пальне, податківці у своєму роз’ясненні навели визначення талону. Відповідно до Інструкції №281/171/578/155, талон — це спеціальний талон, придбаний за умовами та відпускною ціною обумовленого номіналу, що підтверджує право його власника на отримання на АЗС фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які позначені на ньому.

Ґрунтуючись на цьому визначенні податківці підкреслили:

  1. талони на пальне підтверджують право їхнього власника на отримання на АЗС нафтопродукту;
  2. реалізація талонів є за своєю суттю продажем пального.

Саме тому «єдинники», які здійснюють їх реалізацію, не можуть перебувати на спрощеній системі. Про це детальніше дивіться тут.

 

Наостанок – аналітика для передплатників та роз’яснення від ДФС

Вже з 1 липня 2018 року розпочинається період звітування за перше півріччя 2018 року. І хоча форма декларації для «єдинників» залишилася незмінною, але питання щодо її заповнення залежно від видів доходів залишаються актуальними. З нашим алгоритмом заповнення декларації з єдиного податку для «єдинників» ІІІ групи можна ознайомитися за посиланням.

А щодо відповідальності за несвоєчасно сплачений платником єдиний податок читайте тут. («У разі якщо фізична особа-підприємець — платник єдиного податку не сплачує (не перераховує) авансові внески єдиного податку у порядку та строки, визначені Податковим кодексом України, такий платник притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 50 % ставки єдиного податку, обраної платником єдиного податку»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»