• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №6(14) | 30.05.2018 р.

Чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №6(14) | 30.05.2018 р.

Це – вже чотирнадцятий (і шостий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні. І хоча новин за цей час сталось не так вже й багато, та їх вистачило на написання чергової розсилки.

 

Тож сьогодні ми:

  • дізнаємося про умови отримання «відпустки» від сплати єдиного податку;
  • проконсультуємо, яку суму зазначати у Книзі обліку доходів турагенту-«єдиннику»;
  • визначимося, чи може платник ЄП І групи здійснювати продаж товару на ринку в магазині;
  • з’ясуємо, чи застосовуються до підприємців штрафи за неоприбуткування готівки;
  • наведемо думку ДФС щодо можливості перебувати на спрощеній системі туроператору, який створює туристичний продукт та продає послуги з харчування у складі готових путівок (турів);
  • …і наостанок – розповімо, чи потрібен РРО «єдиннику» при розрахунках за допомогою платіжних карток.

Гарного вам читання!

 

***

Які умови звільнення від сплати єдиного податку під час відпустки фізособи-«єдинника»?
Згідно з п. 295.5 ПКУ «єдинники» І та ІІ груп (без найманих працівників) звільняються від сплати єдиного податку на час своєї відпустки протягом одного календарного місяця на рік. При цьому податківці на ресурсі «ЗІР» (підкатегорія 107.12) наголошують: «якщо тривалість відпуски є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні».

З огляду на вищенаведене, звільнення від сплати єдиного податку не зможуть отримати:

  1. «єдинники» I-II групи, що мають найманих працівників;
  2. «єдинники» І та ІІ групи, які вказали у заяві про податкову відпустку неповний її місяць;
  3. фізособи-«єдинники» ІІІ групи.

Звертаємо увагу: факти виконання робіт або надання послуг, підтверджені документально, під час відпусти будуть підставою для втрати права на звільнення від сплати єдиного податку протягом усієї раніше оформленої відпустки з відповідним накладанням штрафу (у розмірі 50% від несплаченої суми єдиного податку) та пені. А від сплати ЄСВ за період відпустки фізособи-«єдинники» не звільняються взагалі.

Про це все детально ми розповідали у аналітиці (для передплатників).

 

Як «єдиннику»-турагенту відображати дохід в Книзі обліку доходів
Відповідно до п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Але податківці у всіх своїх роз’ясненнях вказують на особливість зазначення отриманих коштів за такими договорами у Книзі обліку доходу (Книзі обліку доходів та витрат). Зокрема, у Книзі «єдинники» мають відображати всю суму отриманих коштів за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами незалежно від способу їх отримання.

При цьому при заповненні декларації до доходу включається лише сума отриманої винагороди. Про це ми читайте у консультації (для передплатників).

 

На додаток: що буде за відображення в Книзі обліку доходу тільки винагороди?
Податківці в індивідуальній консультації від 11.05.2018 р. №2101/Д/99-99-14-05-01-14/ІПК зауважили, що відображення у Книзі обліку лише суми комісійної винагороди прирівнюється до порушення Положення №148 у частині своєчасного та повного оприбуткування готівки. Наразі за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки встановлено штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Саме тому вони радять для уникнення штрафів відображати повну суму надходжень комісіонера серед доходів у Книзі обліку.

Зверніть увагу: оштрафувати податківці зможуть за таке порушення тільки за записами щодо готівкових розрахунків. При безготівковій формі розрахунків накладати ці штрафи вони не мають права.

 

Підприємець торгує вроздріб на ринку: чи може він бути «єдинником» I групи?
Луганські податківці нагадали умови перебування на І групі єдиного податку. За п. 291.4 ПКУ «єдинниками» І групи можуть бути підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень.

Визначення торгового місця нормами ПКУ не передбачено. Але за п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження №12-торг торговим місцем є площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю та здійснення продажу продукції з прилавків, транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

До торгових місць на ринках не належать магазини та об’єкти ресторанного господарства. Тому фізособа-підприємець при здійсненні роздрібного продажу товарів в магазині на території ринку не може бути «єдинником» І групи.

 

Наостанок – ще два роз’яснення від податківців
З позицією податківців щодо застосування РРО при отриманні оплати через платіжний термінал можна ознайомитись тут («у разі здійснення розрахунків при продажу товару (наданні послуг) виключно у безготівковій формі, дані розрахунки будуть вважатися безготівковими та проводяться без застосування реєстратора розрахункових операцій.

Водночас у разі здійснення розрахунків у безготівковій формі із використанням платіжних карток через платіжний термінал, ПТКС (які належать суб'єкту господарювання) банківський автомат застосування реєстратора розрахункових операцій згідно вимог ст. 3 Закону N265 для платника єдиного податку третьої групи є обов'язковим. При цьому суб'єкт господарювання повинен роздрукувати та видати відповідний розрахунковий документ встановленої форми (чек з РРО), в якому має бути зазначено форму оплати - безготівковий розрахунок»).

А щодо можливості туроператора, який створює туристичний продукт перебувати на спрощеній системі та продавати послуги з харчування у складі готових путівок (турів), читайте ось тут («фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб'єктів господарювання (юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), які перебувають на спрощеній системі оподаткування (III групи), на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень, оскільки платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»