• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №5(13) | 15.05.2018 р.

Тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №5(13) | 15.05.2018 р.

Це – вже тринадцятий (і п’ятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні і нам є про що розповісти.

 

Тож сьогодні ми:

  • дізнаємося, як юрособі-«єдиннику» коригувати суму доходу при поверненні авансу покупцю;
  • проконсультуємо, з якого часу фізособа-«єдинник» має застосовувати РРО у разі отримання доходу в 1 млн грн;
  • визначимося, як правильно заповнювати заяву на застосування спрощеної системи;
  • з’ясуємо, які помилки допускають «єдинники» при звітуванні;
  • нагадаємо, за яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від сплати податку на майно;
  • зазначимо, за яких обставин та коли новостворене підприємство може стати «єдинником» IV групи;
  • ...а також дізнаємось думку Ніни Южаніної щодо перспектив реформування спрощеної системи.

Гарного вам читання!

 

***

Юрособа-«єдинник» повертає аванс: що з єдиним податком?
Податківці із Запорізької області нагадали, що до доходу не включаються суми авансів, що повертаються покупцю внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів. Тобто для виключення зі складу доходів у «єдинника» має бути документальне підтвердження.

Відповідно, якщо аванс отримано та повернено в одному кварталі, така сума не включається до складу доходу «єдинника».

Якщо ж отримання та повернення авансу відбуваються у різних кварталах, то сума авансу у кварталі отримання включається у дохід, а у кварталі його повернення покупцю виключається зі складу доходу.

Таке коригування доходу у кварталі повернення відбувається:

  • або шляхом подання уточнень до раніше поданої декларації;
  • або шляхом уточнення показників у складі звітної декларації.

 

Коли фізособі-«єдиннику» при отриманні доходу в 1 млн грн слід застосовувати РРО?
Податківці в індивідуальній консультації від 06.03.2018 р. №904/Г/99-99-14-05-01-14/ІПК роз’яснили, коли фізособам-«єдинникам» II та III груп потрібно почати застосовувати РРО при отриманні доходу в 1 млн грн.

А саме: з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням перевищення обсягу доходу.

Але якщо розрахунки здійснюються в безготівковій формі (перерахунок з поточного рахунку на поточний чи з каси банку на поточний рахунок), то РРО застосовувати не потрібно.

 

Як зазначати дані у заяві на спрощену систему оподаткування
Податківці у своїй індивідуальній консультації від 13.04.2018 р. №1575/6/99-99-12-02-03-15/ІПК навели правила заповнення заяви для змін даних «єдинника» або при обранні підприємцем спрощеної системи. А саме:

  1. інформація, зазначена у контролюючому органі у обліковій справі платника податків, має бути ідентичною інформації, що міститься у ЄДР стосовно такого платника;
  2. інформація, що зазначається у заяві про обрання спрощеної системи, має бути ідентичною інформації, зазначеній у обліковій справі.

Тобто якщо до ЄДР не було внесено інформації щодо перейменування вулиці місця провадження діяльності, то у заяві необхідно зазначати також стару назву, яка відповідає назві у ЄДР.

Аналогічна ситуація відбувається з видами діяльності. Якщо «єдинник» планує здійснювати нові види діяльності, то перш за все їх необхідно внести в ЄДР. А вже після цього їх потрібно зазначати у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування для внесення змін до Реєстру платників єдиного податку.

Детальніше про це читайте у нашому коментарі.

 

Які помилки допускають підприємці-«єдинники» при заповненні декларації?
Київські податківці наголосили, що при заповненні декларації фізособами-«єдинниками» найпоширенішою помилкою є неправильне зазначення звітного податкового періоду (замість квартального місячний). У такому разі декларація не вважається поданою, оскільки не відповідає звітному періоду.

При цьому при поданні наступної декларації такий платник в рядку «13» розділу VI декларації визначає суму єдиного податку, нарахованого за попередній звітний період (визначеної в декларації за місяць). А це призводить до заниження суми податкового зобов’язання по єдиному податку, оскільки попередня декларація не вважається поданою. Що, своєю чергою, приведе до донарахування податківцями єдиного податку та штрафу.

Тож радимо уважно перевіряти та правильно заповнювати всі обов’язкові реквізити декларації.

 

За яких умов фізособи-«єдинники» звільняються від сплати податку на майно?
Згідно з пп. 4 п. 297.1 ПКУ «єдинники» звільняються від обов’язку нараховувати земельний податок (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для провадження господарської діяльності).

Тож при невикористанні фізособою-«єдинником» земельної ділянки для провадження підприємницької діяльності вона є платником земельного податку на загальних підставах. Відповідно саме податківці нараховують податкове зобов’язання зі земельного податку за місцем знаходження земельної ділянки. Також вони мають надіслати за місцем реєстрації фізособи до 1 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення податку.

Від сплати податку на нерухомість фізосіб-«єдинників» не звільнено. Тож на них діють загальні пільги. Їх встановлено п. 266.4 ПКУ.

Але за пп. 266.4.3 ПКУ пільги не застосовуються до нерухомості, що використовується їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Тож при використанні нерухомості у підприємницькій діяльності, в т.ч. при її наданні в оренду, вся її площа буде оподатковуватися податком на нерухомість. Про це ми розповіли у своєму коментарі до індивідуальної консультації ДФСУ від 24.04.2018 р. №1838/Г/99-99-13-03-01-14/ІПК.

 

За яких обставин та коли новостворене підприємство може стати «єдинником» IV групи?
Податківці з Дніпропетровської області нагадують: новоутворені сільськогосподарські товаровиробники можуть стати «єдинниками» четвертої групи з наступного року після створення. І то це буде можливо, якщо частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній звітний рік дорівнює або перевищує 75%.

При цьому попередній звітний рік для новоутворених сільськогосподарських товаровиробників – період з дня державної реєстрації до 31 грудня того ж року.

 

«До реформування спрощеної системи дійдемо хіба що після виборів»
Про це заявила Голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики в черговому інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Єдине, я б на місці Міністерства фінансів не втрачала час для повної фіскалізації рахунків. Без цього країна не вирветься з прірви» – додала Южаніна.

На її думку, потрібно:

  • по-перше, забезпечити підприємців спрощеними касовими апаратами;
  • по-друге, прибрати всі «занадто фіскальні» норми щодо відповідальності при використанні РРО – роздруківка звіту, приклеювання стрічки, навіть відповідність грошей в касовій скриньці вказаному в звіті підсумку. «Підприємець – власник цих грошей. Він має відповідати тільки за невиданий чек при покупці».

 

Наостанок – про спецвипуск від редакції
Усе, що потрібно знати про єдиний податок у 2018 році, – у новій добірці від редакції. Ознайомитись із нею можна за посиланням (для передплатників).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»