• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №3(11) | 22.03.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №3(11) | 22.03.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і третій у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося досить нового і цікавого.

 

Тож сьогодні ми:

  • проінформуємо про появу законопроекту щодо скасування ІІІ групи платників єдиного податку та про позицію Президента щодо цього питання;
  • проконсультуємо, які документи повинна надавати фізособа-«єдинник» замовникам послуг;
  • визначимося, як заповнювати поле 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації фізособи-«єдинника»;
  • з’ясуємо, чи включається до доходу «єдинника» часткова компенсація вартості придбаної сільгосптехніки;
  • розповімо, як оподатковувати єдиним податком дохід за агентськими договорами;
  • …а наостанок – наведемо позицію податківців щодо можливості надання в суборенду земельної ділянки фізособою-«єдинником» ІІ групи.

Гарного вам читання!

 

***

Ліквідація III групи єдиного податку для ФОП: законопроект
1 березня 2018 року у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону №8089. Його авторами є нардепи А. Шинькович та Г. Чекіта. Зокрема, за цим законопроектом передбачається:

  1. ліквідувати III групу платників єдиного податку з можливістю переходу на другу групу для ФОП, які відповідають вимогам для такої групи;
  2. заборонити бути платником єдиного податку I та II груп тим, хто займається ресторанним бізнесом, оптовою торгівлею, а також продажем підакцизних товарів;
  3. уточнити положення щодо можливостей переходу з першої групи на другу групу;
  4. запровадити обов’язкове застосування РРО для всіх платників єдиного податку II групи;
  5. вдвічі підвищити фінансову відповідальність за порушення законодавства про застосування РРО;
  6. уточнити підстави для обов’язкового переходу на загальну систему оподаткування.

Наразі маємо позицію Президента щодо законопроекту №8089. Під час офіційної зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу 12 березня він наголосив: «Я не підтримую його. Упевнений в тому, що на сьогоднішній день сучасні технології дозволяють нам прорахувати операції суб'єктів господарювання без дорогої покупки РРО (реєстратора розрахункових операцій - ред.). Можна використовувати смартфони, захищені програми, можна фіскалізований фінансові потоки і захистити бізнес».

 

Які документи повинен надавати «єдинник» замовникам при наданні послуг юридичним та фізичним особам
По-перше, правочини з надання послуг мають супроводжуватися випискою рахунків на оплату, а їх виконання підтверджуватися актами наданих послуг.

По-друге, безготівкова оплата має підтверджуватися виписками банків з поточних рахунків контрагентів.

Зауважимо: умовою письмової форми правочину є наявність на документах підписів сторін. Акти мають містити підписи обох сторін правочину, оскільки підпис є обов'язковим реквізитом документа згідно з ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік. Рахунок підписується лише виконавцем.

По-третє, факт приймання готівки як оплату за послуги можна підтвердити, зокрема, товарним чеком. У ньому слід зазначити найменування та вартість наданої послуги, а також проставити відмітку про оплату.

Про це та про договірне оформлення надання послуг читайте у нашій консультації (для передплатників).

 

Фермерське господарство розташоване на території об'єднаної громади: куди сплачувати податки та як звітувати?
За роз’ясненням податківців, наведеним в індивідуальній консультації від 21.02.2018 р. №707/ІПК/03-20-13-09-07, слід:

  1. стати на облік за таким неосновним місцем обліку у контролюючому органі, який є основним місцем обліку для адміністративного центру утвореної ОТГ;
  2. за земельні ділянки сільгосппризначення, які використовуються фермерським господарством на території села, яке ввійшло до складу ОТГ, сплачувати єдиний податок до місцевого бюджету ОТГ;
  3. подавати загальну декларацію з єдиного податку податковому органу за основним місцем обліку, а звітні податкові декларації – до податкового органу за місцем розташування кожної наявної земельної ділянки.

З нашою новиною на цю тему можна ознайомитись тут.

 

Як заповнювати поле 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» декларації «єдинника»?
Податківці у підкатегорії 107.08 ресурсу «ЗІР» роз'яснили, що у полі 9 «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І Декларації платника єдиного податку – фізособи–підприємця зазначається код та назва виду економічної діяльності відповідно до КВЕД. Але в ній слід відобразити тільки дані про види підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді.

Окремо податківці зауважили, що при створенні в меню «Введення звітності» Електронного кабінету податкової декларації в електронному вигляді таблиця поля 9 такої декларації містить лише одну строку. Але за потреби кількість рядків може бути збільшено. Для цього слід додати нові рядки у таблиці поля 9 за допомогою натиснення правої кнопки миші при наведенні курсору на цей рядок.

 

Чи включається до доходу «єдинника» часткова компенсація вартості придбаної сільгосптехніки?
Податківці у індивідуальній консультації від 22.02.2018 р. №724/6/99-99-12-02-03-15/ІПК нагадали, що за нормою абз. 4 п. 292.11 ПКУ до доходу не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від ПФУ та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів (у тому числі в межах державних або місцевих програм).

Саме тому до доходу платника єдиного податку не включається отримана часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від податківців та аналітика від редакції
Хто такі агенти? Як обліковуються та оподатковуються суми доходу, отримані платником єдиного податку за агентськими договорами? Та як відобразити такі суми в декларації платника ЄП?
Про це читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

А позицію ДФС щодо правомірності передачі фізособою-«єдинником» II групи в суборенду земельних паїв «єдиннику» IV групи читайте тут («Платники єдиного податку четвертої групи у разі оренди ними сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду в особи, яка не є платником податку, враховують орендовану площу земельних ділянок у своїй декларації. Згідно з пп. 291.5.3 ПКУ передбачено, зокрема, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара не можуть бути платниками єдиного податку»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»