• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №2(10) | 22.02.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №2(10) | 22.02.2018 р.

Це – вже десятий (і другий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося багато цікавого.

 

Тож сьогодні ми:

  • поговоримо, чи потрібно фізособам-«єдинникам» зберігати первинні документи;
  • зупинимося на граничних строках подання заяв до податкового органу «єдинниками» у разі зміни їхніх даних;
  • проконсультуємо, як юрособа-«єдинник» має оподатковувати дивіденди, виплачені засновнику-фізособі;
  • зазначимо, які документи слід надавати фізособам-«єдинникам» у разі продажу товарів та наданні послуг;
  • визначимося, в яких випадках колишні «єдинники» мають коригувати фінрезультат на суму «перехідних операцій»;
  • з’ясуємо, чи можна відкоригувати дохід «єдиннику» при поверненні гарантійного платежу;
  • і наостанок – наведемо позицію ДФС щодо можливості юрособі-«єдиннику» приймати об'єкти нерухомості в управління від іншої юрособи та щодо заповнення Книги обліку доходів у разі отримання коштів за договором доручення.

Гарного вам читання!

 

***

Зберігати первинні документи – обов’язок підприємця
Податківці надали чергове роз’яснення на цю тему (підкатегорія 107.11 ресурсу «ЗІР»). За ним «єдинники» зобов’язані забезпечити зберігання первинних документів, на підставі яких заповнювалися Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат. Строк зберігання таких документів – 1095 днів з дня подання декларації з єдиного податку.

Відповідно до ст. 121 ПКУ за незберігання первинних документів на «єдинників» чекатиме штраф у розмірі 510 грн. Про це читайте тут.

 

В які строки подавати заяву фізособам-«єдинникам» у разі виникнення змін у їхніх даних?
У разі виникнення змін у відомостях фізособи-«єдинники» повинні подати заяву, затверджену наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. №1675, до податкового органу з відповідними відомостями. Строки подання заяв залежать від обраної групи єдиного податку. А саме:

  • І і ІІ група – не пізніше 20 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни;
  • ІІІ група – разом з декларацією за звітний квартал, у якому відбулися такі зміни.

Зміни до реєстру платників єдиного податку вносяться в день подання платником відповідної заяви. За несвоєчасне інформування податківців на підприємців чекатиме штраф у розмірі 170 грн, а за неінформування – у розмірі 340 грн.

Детальніше про це читайте у консультації податківців.

 

Чи можна «єдиннику» відкоригувати дохід у разі повернення ним гарантійного платежу?
У момент отримання гарантійного платежу «єдинник» повинен включити його суми до складу доходу звітного періоду, оскільки він відсутній у п. 292.11 ПКУ. Нагадаємо, що цією нормою встановлено перелік надходжень, які не є доходом «єдинників».

Якщо в укладеному договорі та у платіжному документі буде зафіксовано саме «гарантійний платіж», то у разі його повернення відкоригувати визнаний дохід буде неможливо. Тому радимо оформлювати такий гарантійний платіж як попередню оплату. Тоді в рамках дії пп. 5 п. 292.11 ПКУ при поверненні авансу можна буде зменшити раніше визнаний дохід на його суму.

Про це ми розповідали у консультації (для передплатників).

 

Коли колишні «єдинники» мають відкоригувати фінрезультат на суму «перехідних» операцій
Черкаські податківці в індивідуальній консультації від 26.01.2018 р. №298/ІПК/23-00-12-0413 зазначили, що такий обов’язок настає у юрособи-«єдинника» тільки у разі отримання річного обсягу доходу понад 20 млн грн. У такому разі визначений фінрезультат на підставі П(С)БО слід буде збільшити на суму доходу, отриману за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі до моменту переходу. А от колишні «єдинники», в яких сума річного доходу за даними бухобліку менша за 20 млн грн, вищезазначене коригування не здійснюють.

Наш коментар до листа податківців читайте тут.

Звертаємо увагу: для незастосування податкових різниць платнику з річним доходом менше ніж 20 млн грн слід прийняти відповідне рішення, зафіксувати його у наказі по підприємству та відобразити у відповідній графі наприкінці декларації з податку на прибуток. Без зазначення цієї інформації у декларації вважатиметься, що підприємством прийнято рішення про застосування різниць.

 

Як юрособі-«єдиннику» оподатковувати суму дивідендів, нарахованих засновнику-фізособі
З доходу у вигляді дивідендів, що виплачується юрособою-«єдинником» фізособі, необхідно утримати ПДФО за ставкою 9% та військовий збір за ставкою 1,5%. Утримані суми податків потрібно буде перерахувати до бюджету при виплаті дивідендів, а у разі їх невиплати – у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Всю цю інформацію слід відобразити у формі №1ДФ. При цьому у розділі І форми №1ДФ суму дивідендів слід зазначати за ознакою доходу «109».

Детальніше про оподаткування та відображення в обліку дивідендів у платника єдиного податку читайте у консультації (для передплатників).

 

Наостанок – два роз’яснення від податківців та аналітика від редакції
Щодо заповнення Книги обліку доходів у разі отримання коштів за договором доручення читайте тут («у разі отримання фізособою - підприємцем - платником єдиного податку коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, укладеними з дотриманням вимог п. 1 ст. 1000 ЦКУ у книзі обліку доходів відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами»).

А думку ДФС щодо можливості юрособи-платника ЄП прийняти об'єкти нерухомості в управління від іншої юрособи ви знайдете ось тут («юрособа-«єдинник» має право бути управителем майна згідно з договором управління майном за умови дотримання вимог ПКУ (в частині взяття договору на облік, реєстрації управителя платником ПДВ та застосування ставки єдиного податку у розмірі 3% доходу), або згідно з договором надання послуг з управління майном»).

Купляємо товари, роботи чи послуги у ФОП на єдиному податку. Які документи він має надати? Чи має отримувач робіт та послуг сплачувати з винагороди такому підприємцю ЄСВ та як цього уникнути?
Про це ми розповідаємо у своїй аналітиці.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»