• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12(20) | 06.09.2018 р.

Двадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12(20) | 06.09.2018 р.

Це – вже двадцятий (і дванадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • визначимося, як оподатковувати єдиним податком продаж основних засобів;
  • вкажемо, коли юрособі-«єдиннику» ДФС можуть анулювати реєстрацію;
  • дізнаємося, чи треба звітувати юрособі-«єдиннику» у разі відсутності доходу за квартал;
  • розповімо, чи є доходом для фізособи-«єдинника» сума відсотків, отриманих від банку;
  • проконсультуємо, чи мають право не застосовувати РРО фізособи-«єдинники», які до припинення підприємницької діяльності перевищили обсяг доходу 1 млн грн;
  • …а також зазначимо, як ФОП-«єдинник» оприбутковує готівку, отриману за договором доручення.

Гарного вам читання!

 

***

Коли юрособі-«єдиннику» ДФС можуть анулювати реєстрацію?
Тернопільські податківці у своєму роз’ясненні навели випадки анулювання реєстрації платників єдиного податку. Це відбувається:

  1. при поданні платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, – в останній день календарного кварталу, в якому подано таку заяву;

  2. при припиненні юридичної особи (крім перетворення) відповідно до закону – в день отримання податківцями від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

  3. у випадках, визначених, зокрема, пп. 298.2.3 ПКУ.

 

Як звітувати юрособі-«єдиннику» III групи у разі відсутності доходів протягом звітного періоду?
Якщо у товариства протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період потрібно знову задекларувати отриманий ним раніше дохід (без сплати єдиного податку).

У разі відсутності оподатковуваних доходів протягом всіх звітних періодів з початку року у товариства не виникає зобов’язання подавати декларацію з єдиного податку за квартал відсутності доходів. Про це ми розповідали ось тут, а податківці – у своєму листі.

 

Чи є доходом фізособи-«єдинника» відсотки, отримані від банку
Дніпропетровські податківці нагадали, що за ст. 292 ПКУ до доходу не включаються отримані пасивні доходи. До пасивних доходів відносяться і доходи отримані у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Саме тому фізособи-«єдинники» в разі отримання від банку процентів за користування коштами на рахунку (як депозитному, так і поточному) не включають такі кошти до свого доходу.

 

Повторна реєстрація «єдинником»: що з РРО
Якщо фізособа-«єдинник» до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищила граничний обсяг доходу для застосування РРО (1 млн грн), а потім повторно зареєструвалась «єдинником», то вона зобов’язана застосовувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом своєї реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Про це докладніше дивіться у нашій новині.

 

Як ФОП-«єдинник» оприбутковує готівку, отриману за договором доручення
За пп. 18 п. 3 р. І Положення №148 фізособи-підприємці касової книги не ведуть. А облік готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень здійснюється у книзі обліку доходів або в книзі обліку доходів і витрат.

За Порядком №579 фізособи-підприємці у книгах обліку відображають всю суму коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою від провадження господарської діяльності. Зокрема, і ту готівку, яку було отримано за договором доручення (і винагороду повіреного, і «транзитні» суми).

Про це докладніше в нашій аналітиці (для передплатників).

 

Наостанок – аналітика від редакції (для передплатників) та роз’яснення від ДФС
Юрособа-«єдинник» ІІІ групи (платник ПДВ) має намір продати основні засоби, які використовувались у його діяльності. Як визначається дохід від продажу основних засобів у юрособи-«єдинника»? Що буде, якщо через продаж ОЗ «єдинник» перевищить дозволений йому річний обсяг доходу? Про це ми розповідали ось тут.

А позицію ДФС щодо порядку подання звітності управителем майна - платником єдиного податку четвертої групи за договором управління майном читайте тут («Отримання платником єдиного податку - юридичною особою (управителем майна) оплати за послуги з управління майном та доходу від використання майна, переданого в управління, не є діяльністю із сільськогосподарського товаровиробництва. Тому згідно з пп. 298.8.4 ПКУ у разі, коли у податковому (звітному) році частка сільськогосподарського товаровиробництва становить менш як 75 відсотків, сільськогосподарський товаровиробник сплачує податки у наступному податковому (звітному) році на загальних підставах»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»