• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16(24) | 07.11.2018 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16(24) | 07.11.2018 р.

Це – вже двадцять четвертий (і шістнадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, як ФОП у разі реєстрації в останні дні місяця подавати заяву для обрання І чи ІІ групи єдиного податку;
  • з’ясуємо, чи потрібно фізособі-«єдиннику» включати до кількості працівників фізосіб, залучених за договором ЦПХ;
  • дізнаємося, чи будуть доходом «єдинника» кошти, внесені на підприємницький рахунок;
  • зазначимо, які наслідки має продаж юрособами-«єдинниками» їхніх корпоративних прав;
  • розповімо про оподаткування продажу ОЗ при переході юрособи на загальну систему оподаткування.

Гарного вам читання!

***

 

ФОП зареєстрований в останні дні місяця: як йому стати «єдинником» І чи ІІ групи?
Київські податківці навели норму пп. 298.1.2 ПКУ та вказали, що новостворені ФОПи для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для I або II групи, повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця держреєстрації.

Для обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для I або II групи, законодавчо не передбачено перенесення термінів подачі заяви для фізосіб-підприємців, які були зареєстровані в останні дні місяця.

 

Фізособа-«єдинник» залучає фізосіб за договором ЦПХ: чи включати їх до кількості працівників?
Одеські податківці наголосили, якщо фізособа-«єдинник» укладає договір, який передбачає оплату процесу праці, тобто містить ознаки трудового договору, то такий платник єдиного податку враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості працівників.

Якщо укладений договір відповідає нормам договору підряду, то фізособа-«єдинник» не враховує працівників, яких залучає за таким договором, до загальної кількості осіб, що перебувають з ним в трудових відносинах.

Зауважимо, що п. 291.4 ПКУ таких правил врахування фізосіб за договорами ЦПХ до кількості працівників не визначено.

 

Чи будуть доходом «єдинника» кошти, внесені на підприємницький рахунок?
Податківці в індивідуальній консультації від 22.10.2018 р. №4504/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК вказали: якщо ФОП вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, суму готівки, яка на момент внесення уже була відображена у Книзі обліку доходів, то в платіжному дорученні зазначається призначення платежу «Виручка за певний період».

У такому разі зазначена виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку. Але сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в Книзі обліку доходів за відповідний період. Про це ми писали ось тут.

 

Продаж корпоративних прав платником єдиного податку: податкові наслідки
Податківці в індивідуальній консультації від 08.10.2018 р. №4338/ІПК/8/09-19-12-04-17 наголосили, що продаж корпоративних прав визнається доходом та є об'єктом оподаткування єдиним податком.

При цьому оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав ніж їх номінальна вартість.

Про це та  про те, чи не суперечить операція з продажу корпоративних прав умовам перебування на сплаті єдиного податку, читайте у нашому коментарі.

 

І наостанок – аналітика від редакції (для передплатників)
Як розраховується об'єкт оподаткування при продажу нерухомого майна (в тому числі земельної ділянки)? Як визначати дохід при частковій оплаті за ОЗ? Як оподатковується подальше надходження коштів при переході на сплату податку на прибуток? Про це ми писали ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»