• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №1(28) | 10.01.2019 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №1(28) | 10.01.2019 р.

Це – вже двадцять восьмий (і перший у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • поговоримо про нові розміри максимальних ставок єдиного податку на 2019 рік;
  • наведемо роз’яснення податківців, що є медвиробами та лікарськими засобами з метою застосування РРО;
  • дізнаємося, чи виникають наслідки у «єдинника» 4 групи при використанні земельної ділянки без договору оренди;
  • розповімо, чи слід визнавати дохід «єдиннику» у разі внесення власних коштів на рахунок;
  • з’ясуємо, чи може «єдинник» займатися страховою діяльністю

Гарного вам читання!

***

 

Максимальні ставки єдиного податку для І та ІІ груп у 2019 році
У 2019 році продовжать застосовуватися такі ставки ЄП:

  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;

  • для ІІ групи – до 20% від розміру мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року;

  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2019 року:

  • для платників І групи – 192,10 грн/міс.;

  • для платників ІІ групи – 834,60 грн/міс.

Звертаємо увагу! Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. Про це ми писали тут.

 

Що є медвиробами та лікарськими засобами з метою застосування РРО?
Податківці у підкатегорії 109.01 ресурсу «ЗІР» нагадали, що з метою застосування РРО виробами медичного призначення є будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

При цьому лікарським засобом є будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох активних фармацевтичних інгредієнтів (далі – АФІ) та допоміжних речовин)), що має властивості та призначена для лікування або профілактики захворювань у людей, чи будь-яка речовина або комбінація речовин (одного або декількох АФІ та допоміжних речовин), яка може бути призначена для запобігання вагітності, відновлення, корекції чи зміни фізіологічних функцій у людини шляхом здійснення фармакологічної, імунологічної або метаболічної дії або для встановлення медичного діагнозу.

Про все це читайте у нашій новині.

 

«Єдинник» використовує земельну ділянку без договору оренди: які наслідки?
Податківці в індивідуальній консультації від 17.12.2018 р. №5258/ІПК/05-99-12-04-14 зауважили, якщо договори оренди земельних ділянок не укладені або укладені, але не зареєстровані у встановленому чинним законодавством порядку, то дохід отриманий від реалізації продукції, вирощеної на таких земельних ділянках:

  • враховується у загальному обсягу доходу «єдинника» (рядок 2 Розрахунку);

  • не враховується у доході сільськогосподарського товаровиробника (рядок 1 Розрахунку).

Таким чином, дохід з неоформлених земельних ділянок збільшуватиме ту частку загального доходу сільгоспвиробника, що не дає права перебувати у 4-й групі платників ЄП. І якщо загальний розмір такої частки буде більшим за 25%, це означатиме втрату такого права і, як наслідок, перехід або до 3-ї групи (якщо загальний розмір річного доходу не перевищуватиме 5 млн грн), або на загальну систему оподаткування.

Про це ми писали у своєму коментарі до згаданої вище податкової консультації.

 

«Єдинником» внесено власні кошти на рахунок: чи буде дохід? 
Податківці у підкатегорії 107.04 ресурсу «ЗІР» не дають прямої відповіді щодо внесення власних коштів на рахунок. Однак вони зазначають, що у разі внесення коштів на рахунок, які було отримано раніше в готівковій формі і які вже було відображено в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів та витрат), відображати такі кошти у складі доходу повторно не потрібно.

Радимо подбати про підтвердження походження коштів, які вносяться на підприємницький рахунок.

 

ФОП «єдинник» 3 групи може займатись страховою діяльністю
У консультації від 10.12.2018 р. №5175/ІПК/26-15-13-06-09 податківці роз’яснили: якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності (в тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування), то фізособа-«єдинник» у заяві на застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону.

Тож якщо суб’єкт господарювання здійснює господарську діяльність страхового агента з виду діяльності «діяльність страхових агентів і брокерів» (КВЕД 66.22) та не порушує інші вимоги щодо перебування на спрощеній системі оподаткування (зокрема, умови зазначені у п. 291.4 ПКУ), то він може бути платником єдиного податку 3 групи.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»