• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №2(29) | 31.01.2019 р.

Двадцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №2(29) | 31.01.2019 р.

Це – вже двадцять дев’ятий (і другий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • дізнаємося, які документи має надавати ФОП покупцю, аби не було штрафів;
  • визначимося, за яким форматом фізособам-«єдинникам» слід подавати декларацію з єдиного податку;
  • з’ясуємо, в які строки звітувати «єдинникам» у 2019 році;
  • поговоримо, як мають вести облік доходів та витрат юрособи-«єдинники»;
  • розповімо, як фізособам-«єдинникам» слід заповнювати річні декларації з єдиного податку;
  • зазначимо, як звітувати юрособі-«єдиннику» у разі зміни своєї адреси.

Гарного вам читання!

***

 

Для подання декларації в електронному вигляді обирайте правильну форму
ФОП-«єдинники» І-ІІ групи, для яких звітний період становить рік, подають декларацію за формою F0103304 (від ред. - F0103404 ), а ФОП-«єдинники» ІІІ групи, у яких звітний період становить квартал, подають Декларацію за формою F0103306.

У підкатегорії 107.11 ресурсу «ЗІР» податківці свого часу зазначали: якщо фізособа-«єдинник» подала декларацію в електронному вигляді за неправильним ідентифікатором форми, вона повинна виправити таку помилку та подати декларацію за такий самий звітний період за правильним ідентифікатором форми з позначкою «Звітна».

При цьому штрафної санкції за подання декларації з неправильним ідентифікатором нормами ПКУ не передбачено. Про все це читайте тут.

 

Які документи має надавати ФОП покупцю, аби не було штрафів?
Тернопільські податківці на підставі Закону про РРО та Закону № 1023 вказали, що «єдинник» зобов’язаний надати покупцю товарів (послуг) за його вимогою чек, накладну або інший письмовий документ, що засвідчує передавання прав власності на них від продавця до покупця.

У разі невидачі на вимогу покупця товарів (послуг) відповідного документа фізособи-«єдинники» притягаються до відповідальності за Законом №1023. Про це все ми писали тут.

 

Як мають вести облік доходів та витрат юрособи-«єдинники»?
Івано-франківські податківці нагадали, що юридичні особи – платники єдиного податку, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування. Це передбачено п. 44.2 ПКУ.

Але на них поширюється й норма п. 44.1 ПКУ. За нею для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

 

Юрособа-«єдинник» змінила адресу: що зі звітуванням та сплатою податку?
Податківці у підкатегорії 108.01 «ЗІР» нагадали, що відповідно до п. 295.4 ПКУ сплата єдиного податку платниками ІІІ групи здійснюється за місцем податкової адреси.

А от у разі зміни податкової адреси платника єдиного податку останнім звітним періодом за такою адресою вважається період подання заяви щодо зміни податкової адреси (п. 294.7 ПКУ).

Тож у разі зміни податкової адреси юрособа-«єдинник» подає декларацію та сплачує єдиний податок за попереднім місцем податкової адреси за квартал подання заяви про зміну податкової адреси.

За наступні квартали юрособа-«єдинник» вже буде подавати декларацію та сплачувати єдиний податок за новим місцем реєстрації.

 

В які строки звітувати «єдинникам» у 2019 році?
Закарпатські податківці вказали, що «єдинники» І та ІІ груп мають відзвітуватися протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем звітного року (за 2018 р. – 01.03.2019 р.).

А от «єдинники» ІІІ групи мають звітувати у строки, встановлені для квартального податкового періоду. Тобто вони подають декларації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім днем звітного кварталу (у 2019 році – 11 лютого, 10 травня, 9 серпня, 11 листопада).

Про це та про те, в які строки слід сплачувати єдиний податок платникам І-ІІІ груп, читайте тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як заповнювати декларацію з єдиного податку фізособам-«єдинникам» І, ІІ та ІІІ груп за 2018 рік з урахуванням різних видів доходів – читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»