• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №7(34) | 12.04.2019 р.

Тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №7(34) | 12.04.2019 р.

Це – вже тридцять четвертий (і сьомий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • нагадаємо про те, як «єдинники» І та ІІ групи сплачують податок;
  • дізнаємося про податкові наслідки у разі повернення авансу «єдинником»;
  • визначимося, чи може ФОП використовувати рахунок, відкритий на фізособу, для підприємницької діяльності;
  • з’ясуємо, чи зможе новостворена юрособа обрати ІІІ групу ЄП зі ставкою 3%;
  • розповімо, коли платнику єдиного податку IV групи необхідно сплачувати земельний податок;
  • дізнаємося, як бути у разі обрання КВЕД із забороненим видом діяльності.

Гарного вам читання!

***

 

Як «єдинники» І та ІІ груп мають сплачувати єдиний податок?
Київські податківці нагадали, що «єдинники» І та ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

При цьому оплата може бути здійснена авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Також податківці вказали, що «єдинники» І та ІІ груп без найманих осіб звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше календарних днів.

 

Юрособа-«єдинник» повертає аванс: які наслідки?
Запорізькі податківці навели два алгоритми коригування доходу «єдинника» при поверненні авансу залежно від періоду отримання та повернення. А саме:

  • якщо зарахування та повернення авансу відбулося в одному звітному періоді та за умови розірвання договору, такі кошти не включаються до складу доходу юрособи-«єдинника» та не відображаються у декларації;

  • якщо повернення  авансу відбулося в іншому податковому періоді, ніж його отримання, то юрособа-«єдинник» повинен включити такий аванс до складу доходу у періоді зарахування коштів  та здійснити перерахунок доходу у  періоді їх повернення.

 

За яких умов новостворена юрособа-«єдинник» може стати платником ПДВ?
Новостворена юридична особа може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (ІІІ група – 3%), лише після здійснення реєстрації платником ПДВ.

Тому новостворена юрособа може зареєструватися з дня державної реєстрації «єдинником» ІІІ групи зі ставкою 5%. А вже з наступного кварталу можна буде перейти на ставку 3%. Але для цього спочатку слід не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% (для ІІІ групи) та подати заяву на реєстрацію платником ПДВ. Про це докладніше читайте у нашій новині.

 

У ФОПа є ще відкритий рахунок на фізособу: як можна його використовувати?
Запорізькі податківці наголосили, що наразі забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Тому фізособа-підприємець не може використовувати поточний розрахунковий рахунок, відкритий на фізичну особу, для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

 

«Єдинник» IV групи не використовує деякі ділянки для с/г: що з земельним податком?
За чинними нормами ПКУ «єдинники» 4 групи, які є власниками (користувачами) земель с/г призначення та/або земель водного фонду, звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, що використовуються такими платниками для ведення с/г товаровиробництва.

За інші земельні ділянки, в тому числі за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, що не використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, «єдинники» 4 групи сплачують земельний податок на загальних підставах. Про це ми зазначали тут.

 

«Єдинник» обрав КВЕД за забороненим видом діяльності: як бути?
Податківці у ІПК від 13.03.2019 р. № 1023/ІПК/13.1-12 вказали: якщо код виду діяльності за КВЕД ДК 009:2010 передбачає кілька видів господарської діяльності, в тому числі ті, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування, то фізособа-«єдинник» у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає перелік видів діяльності, які віднесено до відповідного коду, крім видів господарської діяльності, на які встановлено заборону. Про це та про те, які види діяльності наразі знаходяться під забороною, читайте тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»