• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №9(36) | 16.05.2019 р.

Тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №9(36) | 16.05.2019 р.

Це – вже тридцять шостий (і дев’ятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • нагадаємо, чи треба сплачувати аванс з податку на прибуток у разі виплати дивідендів своїм засновникам;
  • дізнаємося, чи буде внесення власних коштів на рахунок доходом для юрособи-«єдинника»;
  • проінформуємо про плани Мінфіну ввести нові форми реєстраційних документів для «єдинників»;
  • визначимося, коли фізособи-«єдинники» мають обов’язково застосовувати РРО;
  • розповімо про податкову відпустку для фізосіб-«єдинників»;
  • поговоримо, чи виникає дохід у «єдинника», якщо його кредитора було ліквідовано.

Гарного вам читання!

***

 

Нові форми реєстраційних документів для «єдинників» – у проекті Мінфіну
6 травня ДФСУ оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується затвердити нові форми:

  • заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (завантажити);

  • розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування (завантажити);

  • запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку (завантажити);

  • витягу з реєстру платників єдиного податку (завантажити);

  • а також Порядок застосування спрощеної системи оподаткування (завантажити).

Як зазначено у пояснювальній записці, затвердження уніфікованих форм та Порядку для всіх груп платників єдиного податку сприятиме недопущенню працівниками контролюючих органів порушень норм податкового законодавства та створить умови для виконання покладених на контролюючі органи завдань і функцій без додаткових витрат матеріальних ресурсів та часу на його впровадження та виконання.

 

Юрособа-«єдинник» планує виплатити дивіденди своїм засновникам: що з податком на прибуток?
Запорізькі податківці нагадали, що емітенти корпоративних прав – платники єдиного податку-юридичні особи при виплаті дивідендів своїм акціонерам (власникам) не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток.

Тобто платники єдиного податку (ІІІ та IV груп) не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

Зазначена норма діє з 01.01.2018 року та передбачена пп. 57.1-1.2 ПКУ.

 

На рахунок юрособи-«єдинника» надійшли його власні кошти: чи є вони доходом?
Донецькі податківці навели норми п. 292.1 ПКУ. За ними доходом платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) є будь-який дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі.

На підставі цієї особливості податківці зазначили: якщо платнику податків надійшли на розрахунковий рахунок його власні кошти, які з певних причини не було використано за призначенням, такі суми не будуть вважатися доходом платника єдиного податку третьої групи.

 

Фізособа-«єдинник» протягом року отримав дохід понад 1 млн грн: що з РРО?
Запорізькі податківці зауважили, що у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн, застосування РРО для фізосіб-«єдинників» є обов'язковим.

При цьому з метою визначення необхідності застосування РРО вони повинні самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1 млн грн.

Доходом платника єдиного податку – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Але до доходу не включаються пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

 

Постачальник товарів ліквідувався: які наслідки у покупця -«єдинника»?
У ІПК від 22.02.2019 р. №676/6/99-99-12-02-03-15/ІПК податківці навели норми П(С)БО 11. За ними зобов'язання визнається, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.

Якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду (п. 5 П(С)БО 11).

На підставі цих правил податківці наголосили, що до доходу юрособи-«єдинника» ІІІ групи включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та сума кредиторської заборгованості, що списана внаслідок ліквідації кредитора.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Підприємець, як і звичайна людина, бажає мати час на відпустку. Хто з «єдинників» має право на податкову відпустку? На який термін надається відпустка? Які податки під час такої відпустки не сплачуються? Що зі сплатою ЄСВ під час відпустки? Про все це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»