• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(38) | 13.06.2019 р.

Тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11(38) | 13.06.2019 р.

Це – вже тридцять восьмий (і одинадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо, які наслідки виникають у разі отримання поворотної фінансової допомоги перед переходом на спрощену систему;
  • дізнаємося, як заповнити заяву про застосування спрощеної системи ФОП-перевізнику;
  • проінформуємо, чи можна протягом року повернутися на спрощену систему;
  • визначимося, чи можуть фізособи-«єдинники» бути страховими посередниками;
  • розглянемо, як визначається дохід юрособи - платника ЄП у разі продажу земельної ділянки;
  • з’ясуємо, як правильно заповнювати Книгу обліку доходів фізособам-«єдинникам».

Гарного Вам читання!

***

 

Перед переходом на єдиний податок отримали поворотну фіндопомогу: які наслідки?
Запорізькі податківці нагадали, що суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, не включаються до доходу «єдинника», але за умови, що такі суми було отримано та повернено протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Відповідно, якщо поворотну фінансову допомогу отримано під час перебування підприємства на загальній системі оподаткування та не повернено протягом 12 календарних місяців, коли підприємство вже перебувало на спрощеній системі оподаткування, то така допомога оподатковується єдиним податком.

 

ФОП планує займатися перевезеннями: як заповнити заяву про застосування спрощеної системи?
Волинські податківці наголосили, що у заяві на обрання спрощеної системи оподаткування повинні бути зазначені всі обов’язкові відомості, у тому числі «Місце провадження господарської діяльності».

У разі здійснення діяльності з перевезення пасажирів або вантажів, у тому числі за межами митної території України, фізособа-«єдинник» у рядку 7 «Місце провадження господарської діяльності» заяви про застосування спрощеної системи оподаткування зазначає: «Перевезення по Україні» та/або «Міжнародні перевезення».

 

«Єдинник» перейшов на загальну систему посеред року: чи можна повернутися на спрощену систему?
Закарпатські податківці звернули увагу, що суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Наприклад, ФОП, який на початок року був «єдинником» та перейшов на загальну систему оподаткування з 1 квітня (1 липня або 1 жовтня), не може повернутися у поточному році на спрощену систему оподаткування. Така особа вже скористалася своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у поточному році (така можливість виникає у нього лише з 1 січня наступного року).

 

Чи можуть фізособи-«єдинники» бути страховими посередниками?
Податківці у підкатегорії 107.03 «ЗІР» вказали, що відповідно до абз. 1 ст. 15 Закону «Про страхування» страхова діяльність в Україні може провадитися за участю страхових посередників. Страховими посередниками можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

Але відповідно до пп. 291.5.4 ПКУ для платників єдиного податку І – ІІІ груп заборонено здійснення діяльності страхових (перестрахових) брокерів і страхових компаній.

Таким чином, здійснювати діяльність страхових агентів мають право фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку на ІІІ групі, за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Юрособа-«єдинник» продає земельну ділянку: як визначити дохід?
Запорізькі податківці зауважили, що вартість земельних ділянок не є об’єктом для нарахування амортизації в бухгалтерському обліку (п. 22 П(С)БО 7).

Як наслідок, земельні ділянки не мають залишкової вартості.

Тому юрособа – «єдинник» третьої групи у разі продажу земельної ділянки як окремого об’єкта власності включає до складу доходів усі надходження коштів, отримані від продажу такої земельної ділянки, у звітному періоді (кварталі) їх отримання.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Книгу обліку доходів повинні вести підприємці – «єдинники» 1 та 2 груп. А ще підприємці 3-ї групи, якщо вони не є платниками ПДВ (сплачують ЄП за ставкою 5%). Чи можна вести Книгу обліку доходів в електронному вигляді та як її зареєструвати в ДФС? Що буде за неведення книги обліку? Як заповнювати її у разі отримання доходу у готівковій та безготівковій формі? Про це все читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»