• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №20(47) | 14.11.2019 р.

Сорок сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №20(47) | 14.11.2019 р.

Це – вже сорок сьомий (і двадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, чи буде виникати дохід у «єдинника» через отримання  цільового фінансування в межах держпрограм;
  • зазначимо, що Президент надав завдання Уряду ввести мораторій на перевірки ФОП та змінити штрафи за порушення правил застосування РРО;
  • розповімо, чи потрібно при перерахуванні коштів за товар чи послугу через банківські рахунки мати РРО;
  • дізнаємося, коли при відсутності діяльності «єдинник» може не подавати декларацію;
  • з’ясуємо, чи може «єдинник» надавати послуги інтернет-зв’язку;
  • проінформуємо, кому з «єдинників» за новими правилами не потрібен РРО.

Гарного Вам читання!

***

 

Цільове фінансування в межах держпрограм: чи виникає дохід у «єдинника»?
Податківці у ІПК від 11.10.2019 р. №737/6/99-00-04-03-02-15/ІПК нагадали про право платника єдиного податку не включати до складу свого доходу, зокрема суми коштів цільового призначення, що надійшли з бюджетів, у тому числі в межах державних програм. Це прямо передбачено пп. 4 п. 292.11 ПКУ.

Отже, якщо «єдинник», наприклад, надає медичні послуги населенню, то кошти, отримані з бюджету за договором з Національною службою здоров'я України, не включаються до його доходу (з метою оподаткування єдиним податком). Про це ми писали ось тут.

 

Чи може «єдинник» надавати послуги інтернет-зв’язку?
Чернівецькі податківці надали відповідь на питання: «чи може бути платником ЄП ФОП, що надає послуги Інтернет – зв’язку, телебачення та здійснює кур’єрську діяльність?»

Відповідь така:

1. Фізособи-підприємці, які здійснюють кур’єрську діяльність та надають послуги інтернет–зв’язку, можуть бути платниками єдиного податку.

2. Фізособи - підприємці, які надають послуги телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку.

З огляду на відповідь чернівецьких податківців, інтернет-провайдери можуть і далі перебувати на спрощеній системі. Заборона діє для СГ, які надають послуги телебачення. Але офіційної інформації саме від ДПС щодо цього поки немає.

 

Для «єдинників» 1 групи РРО не потрібен, для всіх інших буде безкоштовне ПЗ, – ДПС
ДПС наголосила, що Закон №128-IX відкрив можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні програми. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон. При цьому в п. 2 пп. 11 Закону прямо записано, що «контролюючий орган забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання». Тобто безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її обслуговування.

Окремо податківці зауважили, що дія згадуваних законів не поширюється на фізичних осіб, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.

Також під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Це означає, що вказаним категоріям громадян і приватних підприємців касові апарати застосовувати не потрібно і після того, як нові правила застосування РРО наберуть чинності.

 

«Єдинник» не проводив діяльності: чи подавати звітність до ДПС?
Чернівецькі податківці наголосили, що фізособи-«єдинники», які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати декларацію платника єдиного податку – фізособи – підприємця.

А от з фізособами-«єдинниками» ІІІ групи ситуація інша. Якщо вони протягом звітного періоду не отримували доходів, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, то за поточний звітний період платники мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

 

Верланов передумав: перерахування коштів за товар чи послугу через банківські рахунки не потребує РРО
Нагадаємо, що 7 листопада під час зустрічі з народними депутатами О. Продан та Т. Остріковою на питання «чи потрібно ФОП третьої групи ЄП застосовувати РРО при отриманні за надані послуги у безготівковій формі шляхом перерахування з одного банківського рахунку на інший?» у світлі змін до Закону про РРО, С. Верланов наголосив, що так, потрібно. Але за Законом про РРО такого обов’язку не має. Про це ми докладно писали тут.

Згодом, 11 листопада, з’явилося нове роз’яснення від голови ДПС вже на офіційному сайті ДПС. За ним, якщо розрахунки за придбаний товар (послугу) проводяться у безготівковій формі без застосування платіжних карток і кошти перераховуються з поточного рахунку покупця на поточний рахунок продавця, така операція не потребує застосування РРО.

Теж саме стосується випадків, коли покупець розраховується з продавцем шляхом внесення коштів через банк для подальшого їх зарахування на поточний рахунок продавця. «Спрацьовує» звільнення, передбачене для банківських операцій відповідно до п. 2 ст. 9 Закону.

«Тобто юристи, консультанти, айтішники, інші самозайняті особи, в тому числі і ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій, якщо їх клієнти розраховуються з ними виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом. Також РРО не потрібні, якщо клієнт в касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок продавця», – зазначив голова ДПС Сергій Верланов.

 

Мораторій на перевірки ФОП та РРО без штрафів: черговий Указ Президента
Президент Указом від 08.11.2019 р. №837/2019 доручив Кабінету Міністрів України до 31 грудня 2019 року вжити заходів для створення сприятливих умов для діяльності підприємців, зокрема:

  • запровадження дворічного мораторію на проведення перевірок ФОП (крім тих, які здійснюють високорентабельні види діяльності з істотними ризиками ухилення від оподаткування) стосовно дотримання ними порядку застосування РРО;

  • пом'якшення відповідальності ФОП за порушення встановленого порядку подання до контролюючих органів звітності, пов'язаної зі застосуванням РРО.

Нагадаємо, що це завдання було уже передбачено окремим Указом №761/2019. Про це ми писали тут. Та наразі ще немає відповідного законопроекту. Про це читайте докладніше ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»