• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №21(48) | 27.11.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №21(48) | 27.11.2019 р.

Це – вже сорок восьмий (і двадцять перший у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося, чи вплине на перебування на спрощеній системі наявність боргу з ЄСВ;
  • розкажемо, як пропонують змінити ліміти для ФОП-«єдинників»;
  • визначимося, за яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку;
  • поговоримо про правила визначення доходу за рік для переходу на єдиний податок;
  • з’ясуємо, чи буде компенсація за пошкодження орендованого майна доходом для «єдинників»;
  • дізнаємося про особливості інтернет-торгівлі з нерезидентами фізособою-«єдинником».

Гарного Вам читання!

***

 

«Єдинник» має борг з ЄСВ: чи слід йому переходити на загальну систему?
Львівські податківці нагадали, що за  нормами ПКУ, податковий борг — це сума узгодженого грошового зобов'язання, але не сплаченого у встановлений ПКУ строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Визначення ЄСВ встановлено тільки Законом №2464.

Тому борг зі сплати ЄСВ не є податковим боргом і не є підставою для виключення такого платника з Реєстру платників єдиного податку.

 

Як пропонують змінити ліміти для ФОП-«єдинників»: три варіанти від законотворців
14 листопада у Раді було зареєстровано альтернативний законопроект №2338-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо розвитку малого бізнесу та заходів з детінізації обігу товарів і послуг". Ним пропонується збільшити граничні обсяги доходу для 1, 2 і 3 групи суб'єктів господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, до 1 млн, 5 млн і 7 млн грн відповідно.

Того ж дня, 14 листопада, «Слуги народу» зареєстрували ще один законопроект з пропозицією зміни лімітів для ФОП-«єдинників». Так, проектом №2437 пропонується  збільшити граничний обсяг доходу для платників ЄП 2 групи до 5 млн грн та 3 групи -  до 7 млн грн. Для «єдинників» 1 групи залишити на рівні 300 тис. грн.  Про це ми зазначали тут.

Нагадаємо, що раніше, 29 жовтня, нардепи від «Слуги народу» зареєстрували у ВРУ законопроект №2338, який пропонує встановити такі ліміти для фізосіб-«єдинників» 1, 2 і 3 групи: 1 млн, 5 млн і 10 млн гривень відповідно (на сьогодні це 300 тис., 1,5 млн і 5 млн, дивіться у довіднику). Про це ми писали тут.

 

За яких умов ФОП може перейти посеред року з III на IV групу єдиного податку
Податківці у підкатегорії 107.01 «ЗІР» зазначили, що «єдинник» третьої групи, щодо якого в ЄДР містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, має право протягом поточного року перейти на четверту групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог пп. «б» пп. 4 п. 291.4 ПКУ.

Окремо податківці наголосили, що питання реєстрації та внесення змін до ЄДР про створення ФОП сімейного фермерського господарства знаходиться в правовому полі Міністерства юстиції України. Про це ми вказували тут.

 

Юрособа планує перейти з 2020 року на спрощену систему: як визначити дохід?
Тернопільські податківці наголосили, що при прийнятті юридичною особою рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 01 січня наступного року заява до ДПС подається не пізніше ніж за 15 к.дн. до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Отже, дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період, що залишився до кінця року після подання заяви.

 

Компенсація за пошкодження орендованого майна: чи буде дохід у «єдинника»?
Дніпропетровські податківці у ІПК від 25.10.2019 р. №1006/ІПК/04-36-12-04-21 роз'яснили, що суми відшкодування збитків і компенсацій відображаються в бухгалтерському обліку у складі інших операційних доходів (п. 7 П(С)БО 15) за кредитом субрахунку 715 "Одержані штрафи, пені, неустойки".

Отже, отримана орендодавцем - платником ЄП сума компенсації вартості завданих збитків від пошкодження орендованого майна включається до доходу такого орендодавця. Про це ми писали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Чи можна здійснювати ЗЕД ФОП-«єдиннику»? До яких органів звертатися у разі бажання здійснення ЗЕД? Як здійснюється валютний нагляд? Що з РРО? Як правильно документально оформлювати такі операції? Розберемо на прикладі ФОП 3 групи (не платник ПДВ), який торгує спортінвентарем. Про це читайте ось тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»