• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №22(49) | 13.12.2019 р.

Сорок дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №22(49) | 13.12.2019 р.

Це – вже сорок дев’ятий (і двадцять другий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про намір міністра КМУ Д. Дубілета скасувати книги обліку для ФОП;
  • проінформуємо, коли подати заяву для переходу на спрощену систему з 1 січня 2020 року;
  • нагадаємо, як звітувати ФОП у разі обрання ІІ групи єдиного податку;
  • наголосимо, що податковий борг ФОП скоротився на 2 млрд грн;
  • розповімо, чи може іноземець обрати спрощену систему оподаткування;
  • зазначимо, яке податкове навантаження чекає фізосіб-«єдинників» у 2020 році.

Гарного Вам читання!

 

***

Бажаєте стати «єдинником» з 2020 року? Подайте заяву до 16 грудня включно
Податківці з Київської області наголосили, що у разі прийняття ФОП рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року заява до контролюючого органу подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Тобто для переходу на єдиний податок з 1 січня 2020 року заяву слід подати не пізніше 16 грудня.

Звертаємо увагу! Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви з врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період що залишився до кінця року після подання заяви.

 

Книгу обліку доходів «єдинників» скасують: законопроект Дубілета
3 грудня міністр КМУ Дмитро Дубілет повідомив про намір подати новий законопроект щодо ФОП.

Цього ж дня цей законопроект був зареєстрований у ВРУ під №2524. Ним передбачається скасування книг обліку для ФОП І, ІІ та ІІІ груп (неплатників ПДВ) та для ФОП-«загальників». А от ІІІ група – платники ПДВ буде вести свою Книгу обліку доходів і витрат як і раніше.

Про це та про долю вже зареєстрованих книг ми говорили у своїй аналітиці ось тут.

 

Підприємець зареєструвався платником єдиного податку ІІ групи: які особливості?
Запорізькі податківці нагадали, що новостворена ФОП є платником єдиного податку не з дати державної реєстрації, а з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася така державна реєстрація.

Тому такий ФОП за період від дати держреєстрації до дати переходу на спрощену систему оподаткування 2-ї групи (коли він перебуває на загальній системі оподаткування), подає квартальну декларацію про майновий стан і доходи протягом 40 к.дн за останнім календарним днем звітного кварталу.

 

Податковий борг ФОП скоротився на 2 млрд грн
До листопада загальний податковий борг підприємців регулярно зростав. За останній місяць відбувся різкий стрибок зі зменшення боргів як на місцевому, так і на національному рівнях.

За листопад податковий борг ФОП скоротився на 2 млрд грн, а з реєстру боржників зникли 50 тисяч ФОП.

У ДПС не змогли пояснити таку динаміку. За їхньою версією, всі 50 тисяч ФОП в один місяць погасили борг.

«Протягом жовтня 2019 року 92,7 тис. платниками податків погашено податковий борг. Водночас протягом зазначеного періоду у 46,4 тис. суб’єктів господарювання виник новостворений податковий борг. Кількість боржників, як і сума податкового боргу, є змінною величиною, тому стан розрахунків платників з бюджетом може змінюватись щоденно», – прокоментували ситуацію в ДПС. Про це читайте тут.

 

Чи може іноземець обрати спрощену систему оподаткування?
Львівські податківці зазначили, що іноземці та особи без громадянства, які зареєстровані підприємцями згідно з законодавством України, є резидентами.

Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні.

У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від’їзду) протягом періоду або періодів податкового року.

На підставі цих особливостей податківці вважають за можливе стати іноземцю «єдинником».

 

І наостанок –  аналітика від редакції
Скільки ЄСВ доведеться сплачувати у 2020 році роботодавцям та підприємцям за себе? Якими будуть розміри єдиного податку для фізосіб І та ІІ груп? Про це докладно ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»