• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №7(57) | 30.04.2020 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №7(57) | 30.04.2020 р.

Це – вже сьомий у 2020 році (і п’ятдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти:

 

  • наголосимо, що підприємців I та II груп на час карантину пропонують звільнити від єдиного податку;
  • розповімо, чи потрібно подавати заяву «єдинникам» І та ІІ груп у разі зміни ставок місцевою владою;
  • нагадаємо, які обмеження щодо надання в оренду нерухомості «єдинником» ІІ групи діють зараз;
  • проінформуємо про затвердження додаткових соцгарантій для ФОП на період карантину;
  • з’ясуємо, як перейти на єдиний податок в онлайн-режимі.

Гарного Вам читання!

***

 

Місцева влада змінила ставки єдиного податку: чи подавати ФОП заяву до ДПС?
У підкатегорії 107.01.04 «ЗІР»податківці навели випадки обов’язкового подання заяви «єдинниками» у разі зміни даних.

Але нормами ПКУ не передбачено подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП– платниками єдиного податку першої та другої груп у разі зміни розміру фіксованої ставки єдиного податку, яка відбувається на підставі рішення сільської, селищної або міської ради. Тож у такому випадку не потрібно подавати ніяких заяв.

 

Як ФОП перейти на єдиний податок онлайн?
Тернопільські податківці зауважили, що можливість подання заяви та розрахунку доходу за попередній календарний рік в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації ЕЦП наразі не реалізована.

Однак за допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа-підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

 

Фізособа-«єдинник» 2 групи займається орендою нерухомості: які обмеження?
Знову ж таки тернопільські податківці нагадали, що не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп, зокрема, фізичні особи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів (пп. 291.5.3 ПКУ).

На підставі цієї норми вони зробили висновок:  фізична особа-підприємець – платник єдиного податку другої групи, яка обрала вид господарської діяльності «Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна», не має права надавати в оренду нерухомість юридичній особі як фізична особа.

 

Додаткові соцгарантії для ФОП на період карантину
22 квітня Кабінетом Міністрів України прийнято рішення щодо забезпечення додаткових соціальних гарантій на період карантину для фізичних осіб-підприємців, які мають дітей, та людей, які втратили роботу та зареєструвались у центрі зайнятості як безробітні.

Це передбачено постановою «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми». Текст її поки що не оприлюднений.

За даними КМУ, нею запроваджено виплату допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям, які належать до першої і другої групи платників єдиного податку та сплачували ЄСВ, на період карантину та на один місяць після дати його відміни.

Таку допомогу отримає приблизно 300 тисяч сімей.

Вона надаватиметься на кожну дитину до 10-річного віку у розмірі прожиткового мінімуму:

  • для дітей віком до 6-ти років – 1 779 грн;

  • для дітей віком від 6-ти до 10-ти років – 2 218 гривень.

 

Підприємців I та II груп на час карантину пропонують звільнити від єдиного податку
16 квітня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3352 «Про внесення змін до підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо тимчасового звільнення платників єдиного податку першої і другої груп від сплати єдиного податку у зв'язку з пандемією COVID-19».

Ним пропонується тимчасово, з 1 березня по 31 травня 2020 року, для зменшення негативних економічних наслідків від заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), звільнити від сплати єдиного податку «єдинників» першої та другої груп, якщо вони не використовують працю найманих осіб. Про це ми писали тут.

 

**

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»