• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №9(59) | 28.05.2020 р.

П'ятдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №9(59) | 28.05.2020 р.

Це – вже п’ятдесят дев’ятий загалом (і дев’ятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що тепер «єдинники» не будуть звітувати з ПДВ щоквартально;
  • наголосимо, чи включається до доходу юрособи - платника ЄП отримана сума поворотної фіндопомоги;
  • дізнаємося, чи може платник ЄП І групи відкрити перукарню або салон краси;
  • з’ясуємо, як звітуватись новозареєстрованим «єдинникам» І-ІІ груп;
  • зупинимося на змінах у порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ групи.

Гарного Вам читання!

***

 

Відтепер всі платники ПДВ будуть подавати звітність щомісяця
Київські податківці проінформували, що Законом №466 запроваджено єдиний звітний період для звітності з ПДВ, який дорівнює календарному місяцю (у тому числі для платників єдиного податку).

Отже, тепер платники ЄП, які обрали 3 групу із ставкою 3% (що передбачає сплату ПДВ), не зможуть обрати квартальний період для звітування з ПДВ.

На жаль, як звітувати "єдинникам", які на 2020 рік вже обрали квартальний звітний період через виключення такої можливості, наразі невідомо. Тому слід чекати пояснень від ДПС, оскільки окремої норми щодо набрання чинності та першого звітування за новим порядком Законом №466 не встановлено.

 

Юрособа-«єдинник» ІІІ групи отримав поворотну фіндопомогу: чи включати її до доходу?
Згідно пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу платників єдиного податку третьої групи не включаються, зокрема, суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Відповідно до цього житомирські податківці  зазначали, що «єдинник» ІІІ групи (як фізособа, так і юрособа), який отримує поворотну фіндопомогу, не враховує її суму у складі доходу за умови, що повертає таку допомогу протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Сума поворотної фінансової допомоги, неповерненої платником єдиного податку протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, включається до складу доходу такого платника наступного дня після закінчення 12 календарних місяців з дня отримання такої допомоги.

 

Чи може фізособа-«єдинник» І групи відкрити перукарню та салон краси?
Податківці з Київської області дійшли висновку, що фізособа-«єдинник» І групи може здійснювати діяльність з надання перукарських послуг, що належить до класу 96.02 «Надання послуг перукарнями та салонами краси», за умови дотримання вимог, передбачених пп. 1 п. 291.4 ПКУ:

  • без використання праці найманих осіб;

  • такі послуги надаються населенню (тобто фізособам);

  • обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1000000 грн.

Водночас такий ФОП за КВЕД 96.02 також має право надавати послуги манікюру, педикюру, візажу, косметології та масажу обличчя. 

 

Допомога на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп: призначення та зміни у порядку надання
15 травня Мінсоцполітики повідомило про початок призначення фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп допомоги на дітей.

19 травня з’явилася інформація про проект змін до Порядку № 329. За ним зареєстровані у 2020 році та звільнені від сплати ЄСВ фізособи-«єдинники» матимуть право на допомогу на дітей. Адже Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, яка вносить зміни до Порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп.

 

Зареєструвалися ФОП та обрали І або ІІ групу єдиного податку: як звітувати? 
Івано-франківські податківці зазначили, що у період від дати державної реєстрації до переходу на спрощену систему оподаткування фізична особа – підприємець перебуває на загальній системі оподаткування, а доходи, отримані новоствореною особою у цей період, оподатковуються на загальних підставах відповідно до ст. 177 ПКУ.

Такий платник за результатами звітного кварталу, в якому розпочата діяльність, подає квартальну декларацію про доходи протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, і самостійно сплачує суму податкового зобов’язання, зазначену у податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за днем подання Декларації.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»