• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №10(60) | 11.06.2020 р.

Шістдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №10(60) | 11.06.2020 р.

Це – вже шістдесятий загалом (і десятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що з 3 червня діють оновлені правила отримання фізособами-«єдинниками» допомоги на дітей;
  • розповімо, чи будуть пільги з плати за землю у «єдинників»-орендодавців нерухомості через Закон №466;
  • наголосимо, що податківці змінили свою точку зору щодо граничного обсягу доходу «єдинників» у 2020 році;
  • зупинимося на змінах в оподаткуванні єдиним податком через Закон №466;
  • дізнаємося, як змінилися строки для переходу на ставку 3%  для «єдинників» ІІІ групи;
  • зауважимо, що з 6 червня всі ФОПи мають право на допомогу по частковому безробіттю.

Гарного вам читання!

***

 

До уваги «єдинників» І-ІІ груп! З 3 червня діють оновлені правила отримання допомоги на дітей
КМУ постановою від 01.06.2020 р. №432 вніс зміни до Порядку №329. Їх було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" від 03.06.2020 р. №104. Відповідно зміни почали діяти з 3 червня.

З цього часу право на допомогу також мають ФОП І-ІІ груп, які:

  • були зареєстровані в січні-березні 2020 року;

  • звільнені від сплати ЄСВ (особи, які отримують пенсію за віком, або особи, які досягли пенсійного віку, і отримують передбачену законодавством пенсію або соцдопомогу,  та особи з інвалідністю);

  • перейшли з загальної системи протягом січня-березня 2020 року.

Увага! При цьому допомога на дітей перелічених фізосіб-єдинників, які звернулися за її призначенням у травні–червні 2020 р., призначається та виплачується починаючи з травня 2020 року.

Крім того, уточнено, що допомогу надають одному з батьків (опікуну), з яким постійно проживає дитина, на кожну таку дитину. Про це та про зміни в документах, ми писали тут.

 

«Єдинники» і земельний податок: хто платить з 1 липня? 
З 1 липня 2020 року, якщо на земельну ділянку було оформлено договір оренди, тобто за користування такою землею користувач сплачує «єдиннику» певні кошти, сплати земельного податку «єдинникам» І-ІІІ груп не уникнути. 

Проте, як і раніше, за пп. 4 п. 297.1 ПКУ «єдинник», щоб скористатися пільгою, має використовувати землю для провадження господарської діяльності.  Отже, решта видів договорів щодо цієї землі (крім оренди та позички), які приноситимуть «єдиннику» дохід, права на пільгу не позбавлятимуть.

І маючи код 68.20 «єдинник» все ж може передавати нерухомість/землю в управління, що має звільняти його від сплати земельного податку. Використання нерухомості та/або землі у спільній діяльності спрощенцями – також звільнятиме від плати за землю. Загалом будь-яка договірна конструкція як не пов’язана з орендою, наймом чи позичкою нерухомості та/або земельної ділянки, може стати підставою для застосування спрощенцем пільги зі земельного податку.

Про це докладно ми розповідали у своїй аналітиці на цю тему.

 

Податківці змінили підхід до граничного обсягу доходу «єдинників» у 2020 році 
Наприкінці травня в інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» з’явилось нове роз’яснення. Згідно з ним ліміти на 2020 рік встановлюються не пропорційно, а відповідно до нових затверджених розмірів з 02.04.2020 року у повному обсязі.

Зокрема, ФОП - платники ЄП І-ІІІ груп, які:

  • в І кварталі 2020 року перевищили граничні обсяги доходу, що надають їм право перебувати у відповідних групах (300 тис. грн – І група, 1,5 млн грн – ІІ група, 5 млн грн – ІІІ група) повинні згідно з п. 293.8 ПКУ до суми перевищення застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%, перейти на сплату інших податків або обрати іншу групу платника ЄП за умови дотримання вимог глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ (в редакції до 02.04.2020);

  • в І кварталі 2020 року не перевищили граничні обсяги доходу, що надають їм право перебувати у відповідних групах (300 тис. грн – перша група, 1,5 млн грн – друга група, 5 млн грн – третя група) мають право перебувати в обраних групах платника єдиного податку, або відповідно до пп. 298.1.5 ПКУ за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку.

При цьому такі ФОП з 02.04.2020 р. дотримуються нових річних граничних обсягів доходів (1 млн грн – перша група, 5 млн грн – друга група, 7 млн грн – третя група), які визначаються за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р. (включно). Аналогічне роз’яснення надано і щодо юридичних осіб - платників ЄП ІІІ групи.

 

З 6 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю
Кабмін постановою від 03.06.2020 р. №453 виклав у новій редакцїі Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину.

Постанову №453 опубліковано в «Урядовому кур'єрі» 06.06.2020 р. №107(6721). Відповідно 6 червня 2020 року новий Порядок по частковому безробіттю набрав чинності.

Тепер роботодавець і ФОП (про яких далі) можуть звернутися за отриманням коштів для виплати працівникам допомоги по частковому безробіттю на період карантину протягом 90 календарних днів з дня зупинення (скорочення) виробництва. Отже, всі ті, хто не встиг оформити допомогу, можуть скористатися своїм правом і звернутися до центрів зайнятості. Про це читайте також у роз'ясненні ДЦЗ.

Допомога по частковому безробіттю на період карантину, зокрема, надається:

  • ФОП, який є застрахованою особою - із розрахунку двох третин бази нарахування ЄСВ. База нарахування розраховується виходячи із середнього розміру місячної бази нарахування єдиного соцвнеску за рік, що передує року звернення, відповідно до звіту з ЄСВ (додаток 5);

  • ФОП, які є застрахованими особами, та звільнені від сплати ЄСВ - з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Про порядок подання документів для отримання допомоги читайте нашу новину ось тут.

 

Для «єдинників» ІІІ групи змінили строки для переходу на ставку 3% 
Дніпропетровські податківці наголосили, що з 23 травня ставка 3% може бути обрана «єдинником» ІІІ групи шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу. А от у разі зміни ставки єдиного податку заява подається платником єдиного податку третьої групи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися така ставка. 

Таким чином, з 23 травня картина виглядає таким чином:

  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 3% на 5% - залишився старий термін для подання заяви, не пізніше 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка;

  • при переході «єдинника» ІІІ групи зі ставки 5% на 3% - з’явився вже новий термін, не пізніше 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка (і не забудьте про реєстрацію платником ПДВ).

 

І наостанок –аналітика від редакції «Дебету-Кредиту»
Які зміни внесено до ПКУ щодо правил перебування на спрощеній системі та оподаткування єдиним податком? Читайте в деталях ось тут. 

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»