• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(61) | 26.06.2020 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11(61) | 26.06.2020 р.

Це – вже шістдесят перший загалом (і одинадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, чи можна відкликати заяву про застосування спрощеної системи;
  • нагадаємо, чи потрібно подавати заяви до ДПС у разі надання місцевою владою пільги з єдиного податку;
  • дізнаємося, як заповнювати поле щодо видів діяльності фізособам-«єдинникам»;
  • зазначимо, чи оподатковується ПДФО та військовим збором допомога на дітей фізосіб-«єдинників» І-ІІ групп;
  • проінформуємо, що з 23 травня фізособи-«єдинники» за незбереження первинки сплачуватимуть штраф у 1020 грн;
  • наголосимо, що «єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця. 

Гарного вам читання!

 

***

З 23 травня фізособи-«єдинники» за незбереження первинки сплачуватимуть штраф 1020 грн 
Податківці з Київської області зупинилися на змінах до норм ПКУ, які почали діяти з 23 травня. За ними виходить, що незабезпечення платником ЄП ФОП зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів з 23 травня 2020 року тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником ЄП ФОП, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, призведе до штрафу в розмірі 2040 гривень.

 

Чи можна відкликати заяву про застосування спрощеної системи?
Тернопільські податківці зауважили, що платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів (пп. 298.2.2 ПКУ).

Але норми ПКУ не передбачають можливості відкликання фізичними особами – підприємцями поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

 

Місцева влада надала пільги з єдиного податку: які дії ДПС? 
Надання пільг фізособам–підприємцям зі сплати єдиного податку, а також подання заяви для цього законодавчо не передбачено. Нарахування єдиного податку здійснюється лише на підставі прийнятих місцевими радами ставок податку в розрізі видів діяльності. Зміни в нарахуванні ставок єдиного податку будуть проводиться автоматично з врахуванням прийнятих місцевими радами рішень про ставки єдиного податку в розрізі видів діяльності.

Таким чином, подавати заяву для зміни ставки єдиного податку на місяці, в яких діяв карантин, до податкового органу не доцільно. Про це читайте тут.

 

«Єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця
Податківці у підкатегорії 101.23 «ЗІР» наголосили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без винятку платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податку до внесення змін Законом №466-ІХ подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, який дорівнює календарному кварталу. Про це ми писали тут.

 

Як заповнювати поле щодо видів діяльності фізособам-«єдинникам»
ДПС в Івано-Франківській області нагадала, що у полі «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» розділу І «Загальні показники підприємницької діяльності» податкової декларації слід вказувати лише ті види підприємницької діяльності, які фактично здійснювалися у звітному періоді платником єдиного податку.

Наразі в меню введення звітності Електронного кабінету податкової декларації в електронному вигляді таблиця поля «Види підприємницької діяльності у звітному періоді» такої декларації містить лише один рядок.

За потреби кількість рядків може бути збільшено шляхом додавання нового рядка у таблиці поля податкової декларації, яке здійснюється натисненням правої кнопки мишки при наведенні курсору на рядок поля 9. Повинна з’явитись панель інструментів редагування рядків таблиці.

 

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором допомога на дітей фізосіб-«єдинників» І-ІІ груп
Податківці у підкатегорії 103.02 «ЗІР» наголосили, що  згідно з пп. 165.1.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включаються, зокрема, доходи у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримано з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пунктом 1.7 пп. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Таким чином, сума допомоги на дітей, яка відповідно до Постанови № 329 надається фізичній особі – підприємцю першої та другої групи на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не оподатковується ПДФО і військовим збором. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»