• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(63) | 23.07.2020 р.

Шістдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(63) | 23.07.2020 р.

Це – вже шістдесят третій загалом (і тринадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що ВРУ скасувала книги обліку для ФОП (закон вже на підписі у Президента);
  • розповімо, що у Раді зареєстровано законопроект щодо скасування кешбеку та обов'язкового застосування РРО для «єдинників» ІІ-ІІІ груп;
  • зауважимо, що ліміти для «єдинників» пропонують прив'язати до мінзарплати;
  • поговоримо про правила звітування «єдинниками» ІІІ групи;
  • дізнаємося, для скількох фізосіб-«єдинників» призначено допомогу на дітей;
  • визначимося, які наслідки чекають на фізособу-«єдинника» у разі надання нерухомості в суборенду.

Гарного вам читання!

 

***

Ліміти для «єдинників» пропонують прив'язати до мінзарплати
15 липня було зареєстровано у Верховній Раді законопроект №3853 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зміни підходу у визначенні обсягу доходів для застосування спрощеної системи оподаткування».

Ним пропонується для розвитку підприємництва в Україні, покращення бізнес клімату та зменшення тиску на суб’єктів мікропідприємництва визначити ліміти для ФОП та верхню межу застосування спрощеної системи оподаткування без застосування РРО залежно від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. А саме:

  • I група – 245 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз 1 000 000 грн);

  • II група – 1230 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогодні 5 000 000 грн);

  • III група – 1720 розмірів мінімальної заробітної плати (наразі 7 000 000 грн).

 

Скасування кешбеку та обов'язкового застосування РРО для «єдинників» ІІ-ІІІ груп: новий законопроект
17 липня у Раді зареєстровано альтернативний законопроект №3853-1.

Ним відновлюється право платників єдиного податку не застосовувати РРО зі встановленням порогового значення обсягу доходу в 820 розмірів МЗП, що відповідає збільшенню розміру мінімальної заробітної плати у 2015 – 2020 роках.

Також проектом вносяться зміни до Закону №129 щодо виключення всіх положень, пов'язаних із тотальною фіскалізацією, а також до інших законодавчих актів України щодо скасування застосування РРО при продажу технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарських засобів та виробів медичного призначення, як неефективних заходів детінізації економіки.

 

Закон про відміну книг обліку для ФОП та зміни до Закону №466 вже на підписанні у Президента
14 липня Верховна Рада прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» (законопроект №2524). Зокрема, ним скасовується:

  • вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат,

  • обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає тільки, якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Станом на 22 липня цей Закон вже передано на підпис Президенту.

 

80950 – кількість фізосіб-«єдинників», яким призначено допомогу на дітей 
Станом на 17 липня 80950 особам призначено допомогу на дітей фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, з них вже виплачено допомогу 74 892 фізичним особам.

Загальна сума коштів спрямована Мінсоцполітики структурним підрозділам з питань соціального захисту населення для здійснення виплат ФОПам становить 553 954,2 тис. гривень.

Така допомога надається фізичним особам-підприємцям, які не мають найманих працівників та які на період карантину призупинили свій бізнес та втратили прибуток.

Про це ми писали ось тут.

 

Фізособа-«єдинник» надає нерухомість в суборенду: чи є наслідки? 
Тернопільські податківці нагадали, що згідно з пп. 291.5.3 ПКУ фізичні особи – підприємці, які надають в оренду, зокрема, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

На підставі цієї норми вони зауважили, що фізична особа – підприємець, яка здає в суборенду нежитлове приміщення до 300 квадратних метрів, має право перебувати у другій групі платників єдиного податку за умови здавання такого приміщення в суборенду платникам єдиного податку та/або населенню.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як фізособам-«єдинникам» третьої групи вести облік доходів та складати декларацію? Про це ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»