• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №14(64) | 06.08.2020 р.

Шістдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №14(64) | 06.08.2020 р.

Це – вже шістдесят четвертий загалом (і чотирнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, що ліміти для «єдинників» III групи пропонують суттєво збільшити;
  • визначимося, як з 1 серпня змінилися правила ведення первинного обліку у «єдинників» через нові правила роботи з РРО;
  • поговоримо про закінчення строку виплати допомоги на дітей фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп;
  • зауважимо, що 20 серпня буде останнім днем для подання декларації з плати за землю для «єдинників»-орендодавців;
  • дізнаємося, скільки видів діяльності може обрати «єдинник» при реєстрації в ДПС.

Гарного вам читання!

***

 

Ліміти для «єдинників» III групи пропонують суттєво збільшити
28 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано альтернативний законопроект №3853-2  щодо визначення обсягів доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, відновлення права платників єдиного податку не застосовувати РРО та скасування корупційного механізму кешбек.

Законопроект пропонує встановити граничні обсяги доходів для застосування спрощеної системи оподаткування для I – III груп платників ЄП у розмірах мінімальної заробітної плати:

  • для першої групи - 245 розмірів МЗП (зараз 1 млн грн);

  • для другої групи - 1230 розмірів МЗП (зараз 5 млн грн);

  • для третьої групи - 4025 розмірів МЗП (наразі 7 млн грн, попередніми законопроектами пропонувалося 1720 розмірів МЗП).

Про це докладніше читайте тут.

 

Первинні документи у ФОП: що зміниться з 01.08.2020 року? 
Одразу зауважимо, що вести товарний облік для ФОП, які застосовують РРО і торгують товарами, було обов’язком й до 1 серпня. Закон про РРО не вимагав цього лише від ФОП на ЄП, які не є платниками ПДВ. 

Проте з 1 серпня ФОП не просто веде такий облік, а й зобов’язаний надавати його результати податківцям при перевірці. На товарні залишки на момент перевірки треба буде надавати документи про походження товарів. 

При цьому, виходячи з оновленої редакції пп. 12 ст. 3 Закону про РРО, обов’язок мати первинні документи на придбання товару не торкнеться:

  • підприємців-«єдинників», які не застосовують РРО. Зокрема, які приймають кошти за продані товари виключно безготівково (з рахунку на рахунок, без застосування платіжних карток), а також ті, яким це дозволяє п. 296.10 ПКУ;

  • підприємців-«єдинників», неплатників ПДВ. Але лише тих, які не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Про це ми докладніше писали у своїй аналітиці ось тут.

 

20 серпня - останній день для подання декларації з плати за землю для «єдинників»-орендодавців 
Хмельницькі податківці зауважили, що з 1 липня «єдинники» першої-третьої груп, які є власниками чи землекористувачами земельних ділянок, не звільняютьться від нарахування та сплати земельного податку за ділянки, надані в оренду (наймання, позику), а також за ділянки, на яких розташовані об'єкти нерухомості, надані в оренду (наймання, позику).

Вони мають подати  звітну декларацію з плати за землю (якщо така не подавалась з початку року) або провести уточнення даних річної податкової декларації поданої на початку року не пізніше 20.08.2020 року.

 

Скільки видів діяльності може обрати «єдинник» при реєстрації в ДПС
Дніпропетровські податківці наголосили, що на підставі поданої фізичною особою – підприємцем заяви про застосування спрощеної системи оподаткування до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому ПКУ не передбачено обмежень для ФОП щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

 

До уваги «єдинників» І та ІІ груп! Виплату допомоги на дітей буде завершено у вересні
«В умовах жорстких карантинних обмежень державну підтримку насамперед потребували фізичні особи-підприємці, оскільки їх діяльність була тимчасово обмежена. Найбільш уразливими стали сім’ї з дітьми», ‒ сказала міністр соціальної політики України Марина Лазебна.

Всього в рамках тимчасової державної програми вже забезпечено виплату допомоги на понад 107 тисяч дітей віком до 10 років.

За інформацією Мінсоцполітики, послаблення карантинних обмежень дало змогу більшості фізичних осіб-підприємців відновити свою діяльність.

Тому Кабінет Міністрів постановою від 22.07.2020 р. №641 прийняв рішення припинити виплати тимчасової допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям з вересня цього року. Тож останнім місяцем надання допомоги буде серпень 2020 року.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»